Wist jij al dat angstproblemen tot de top 5 van de meest voorkomende mentale problemen die mensen ervaren horen? En dan hebben we het over een gediagnostiseerde klinische angststoornis, het aantal mensen wat regelmatig last heeft van angst maar nog wel normaal kan functioneren ligt veel hoger. Angst komt bijna bij iedere verandering en geeft vaak weerstand.

Soms is het moeilijk uit te zoeken wanneer de angst precies begonnen is en in andere gevallen is er een heel duidelijk moment geweest (bijvoorbeeld bij een trauma). Angsten kunnen ook groeien, hierdoor kan het voorkomen dat een ervaring verwerken niet meer genoeg is om de angst te doen verdwijnen, de angst is in zo’n geval een eigen leven gaan leiden.

Wat doe ik?

Ik ben geen therapeut, arts of psycholoog, wat ik kan aanbieden is begeleiding bij een proces. Ik biedt verschillende technieken aan waarbij je zelf kan kiezen welk proces en welke middelen en technieken je wil gebruiken. Ik heb de kennis van angsten en de mogelijkheden om deze te verminderen, maar ik ga geen behandeling toeschrijven of diagnoses stellen.
Het kan positief zijn om een combinatie met medicatie en de coaching op te pakken. Hierin ga ik je niet adviseren, dit kan je wel overleggen met je huisarts. Wel kan het handig zijn om de coaching extra op te pakken wanneer je de medicatie gaat afbouwen, dan is de kans op een terugval best groot.
Het verschil tussen coaching met angst en andere vormen van coaching is dat er ook geen hoeveelheid sessies vast staat en wat de inhoud daarvan is. Deze vorm van coaching heeft een oplossingsgerichte benadering en na iedere sessie overleggen we of er een nieuwe afspraak nodig is of niet. Ook is het mogelijk om lange periodes er tussen te laten, als je het gevoel hebt zelf verder te kunnen of juist weer meer begeleiding nodig denkt te hebben in een moeilijkere periode. Dan kunnen we de vaardigheden oefenen of nieuwe vaardigheden oppakken.

Heb je angsten in relatie met paarden? Kijk dan even hier