Buck Brannaman is een paardenman uit Amerika. De kans is groot dat je al van hem gehoord hebt zonder dit te weten: het karakter van Tom Booker in de Horse Whisperer is namelijk gebaseerd op hem, er is zelfs een shot met een paard die hij zelf speelt. Zijn behendigheid, begrip en zachtheid voor (meestal de getraumatiseerde) paarden inspireerde Nicholas Evans voor het paardengedeelte van de film.

Buck heeft echt gevoel voor paarden, hij gelooft dat paarden de spiegel zijn van de ziel van hun ruiter. Dit komt terug in zijn boeken en films, hij heeft een heftige jeugd met mishandeling gehad wat ervoor zorgde dat hij leiderschap en gevoeligheid kan combineren en op zijn manier paarden (en hun trainers) kan verbeteren met compassie en respect. Hij gelooft erin dat als je een paard (of mens) iets verplicht of op een nare manier iets laat doen, dat hij vanuit instinct tegengas geeft. Als je hem het idee geeft dat hij het zelf had bedacht, zouden we hem haast niet kunnen stoppen. Wanneer jouw idee zijn idee wordt, dan lift je als het ware alleen maar mee.
Hij gelooft ook niet in alleen maar ‘nee’, maar in ‘nee maar je zou dit kunnen proberen’. Met paarden is het belangrijk dat je losgelatenheid en comfort houdt, hij leert niet van druk, maar van loslaten, paarden zullen daar altijd mee in gaan. Als hij snapt dat je wilt werken vanuit rust en ontspanning, zal hij het altijd proberen.

Als je, net als ik, meer wilt weten, dan zijn deze boeken echte aanraders:

Op Amazon kan het soms sneller zijn:

Op Amazon kan het soms sneller zijn: