Leren met paarden is een effectieve methode voor kinderen

1999: Ik loop op het schoolplein en hoor: “Sssst!”, “Pas op, daar komt ze!” Ik zoek snel een rustig plekje op waar ik zitten en dromen. Vroeger was ik nog een enthousiaste spring-in-het-veld maar doe ik niet meer. De bel gaat en we gaan naar binnen. De juf begint te praten: “Ik wil dat Evy en nog twee meiden met mij mee komen.” Iedereen kijkt naar me, ik wordt verlegen en ik loop twijfelend mee. De juf zegt dat er een poëzieboekje rond is gegaan waarin hele lelijke dingen over mij staan geschreven. Waarom werd dit geschreven? Het antwoord was dat ik te gevoelig was.

Mijn ouders hebben veel gedaan om mij te helpen: verschillende trainingen, judo, een maatschappelijk werker. Maar ik bleef moeite houden met sociale situaties. Tot mijn ouders een paard kochten. Paarden hebben een hele andere manier van communiceren. Ze hebben duidelijkheid nodig: nee is echt nee, je moet het voelen in je buik. Je moet sterk maar gevoelig zijn. Daarnaast geven paarden ook troost, je kan met ze knuffelen. Hoe meer ik met paarden omging, hoe sterker ik werd.

Waarom paardencoaching voor kinderen?

Paardencoaching kun je inzetten op veel gebieden.
Training
Zo kun je paarden gebruiken voor trainingen. Hierdoor worden dingen door oefeningen duidelijk. Mensen leren sneller door hun hersenen te combineren met zintuigen zoals voelen, ruiken, horen, zien, bewegen en smaak. Nu doen we met paardencoaching niets met smaak maar alle andere zintuigen worden tegelijk gebruikt. Deze actieve manier van heeft meer impact: kinderen zullen de vaardigheden of opdrachten langer onthouden dan met het ‘normale’ leren. Ook zien ze de paarden doen wat ze zelf vaak moeten leren: voor zichzelf opkomen, respect voor anderen, consequent zijn, etc.
Coaching
Daarnaast gebruiken we paardencoaching ook als coaching. Kinderen zijn een stuk spraakzamer wanneer ze tussen de paarden staan, terwijl ze door de warme vacht aaien beantwoorden ze vragen over situaties waar ze moeite mee hebben. Ook schrijf ik niks op, ik reageer op de antwoorden van het kind en de reacties van het paard. Dit geeft een heel ander gevoel dan wanneer je in een kamertje tegenover een therapeut zit die alles opschrijft wat je zegt.

Voor welke situaties kun je paardencoaching voor kinderen gebruiken?

Omdat je paardencoaching erg ruim kunt inzetten zijn er veel situaties waarbij de coaching erg goed werkt. Dit zijn onder anderen:
Training
– 
Bijles op het paard: wanneer je zoon of dochter moeite heeft met taal, rekenen, spelling, werkwoorden vervoegen, klokkijken of andere schoolopdrachten kunnen we deze visueel en door middel van opdrachten op een andere manier uitleggen. Deze manier van leren wordt hier verder beschreven: (klik op de link)
– Stop zeggen en grenzen aangeven (klik hier)
– Faalangst (klik hier)
– Sociale vaardigheden (klik hier)

Coaching:
– Omgaan met spanning en stress (klik hier)
– Omgaan met negatieve gedachten en gevoelens (klik hier)
– Omgaan met meningen, kritiek en complimenten (klik hier)
– Omgaan met gevoeligheid en hoogsensitiviteit (klik hier)
– Nachtmerries (klik hier)


Mijn zoontje heeft ADHD. Als hij bij Evy en de paarden is geweest is het gewoon de rest van de avond en de dag erna een ander jongetje, hij is heel rustig en zit niet meer met zichzelf in gevecht!

A.

Werkwijze coaching

De paarden maken het verschil

Ik ben sinds juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training. In de jaren daarna specialiseerde ik me in angsten, zelfvertrouwen, hoogsensitiviteit en NLP. Dit laatste komt uit de jaren zeventig. Voor het eerst in de geschiedenis werd er heel praktisch gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidde en welke juist niet. Er werd onderzocht welke onbewuste strategieën ons motiveren, onze creativiteit stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden. 
Ik kwam erachter dat, om een echte verandering in jezelf te krijgen, we echt contact moeten maken met ons onbewuste. Waarom zijn je visie en je waarden zo? Waar komt je boosheid vandaan? Hoe kan je hiermee omgaan? Veel kracht ligt in je kwetsbaarheid, maar om deze kracht te voelen in plaats van de zwakte ga je door een interessant proces.

Paardencoaching wordt vaak gezien als zweverig maar het is allesbehalve dat, ik zal uitleggen hoe dit vanuit het paard werkt.

Paarden versus mensen

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.
Als we Allan J. Hamilton, hoofd neurochirurgie op de Universiteit van Arizona mogen geloven is het grote verschil tussen paarden en mensen het volgende:

Paarden:
Paarden hebben over meer dan 30 miljoen jaar overlevingsvaardigheden voor de rechterhersenhelft ontwikkeld, zoals leiderschap, bewustzijn, empathie en samenwerking. Voor paarden staat alles in het teken van ‘wij’. De kudde (familie, vriendschap, etc) is het belangrijkste en zolang de kudde gezond is, gaat het ook goed met het individu. Door samen te werken, vergroten ze hun overlevingskansen. Hierdoor kunnen paarden bijvoorbeeld makkelijker spanningen overnemen van hun zwakkere kuddegenoten.

Mensen:
Mensen hebben zich over meer dan 30 miljoen jaar ontwikkeld tot het superroofdier: dankzij de ontwikkeling van ons linkerhersenhelft kunnen wij communiceren door taal en dieper nadenken zoals vooruit denken en in het verleden blijven hangen. Het moment dat je deze tekst leest, hoor je zelfs je eigen stem binnenin je hoofd. Het enige nadeel van deze mega ontwikkelingen is dat de rechterhersenhelft een stuk minder is ontwikkelt. Daardoor hebben wij meer moeite met gevoel en leven wij voornamelijk vanuit ons ego, alles staat in het teken van: ‘ik’.

Waarom coaching met paarden?

Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk, slim, alert of een combinatie hiervan? Dit checken ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn, ieder paard heeft zijn eigen rol.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.

Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn neus gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt.
Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien.

Ik als coach herken deze signalen en zal dit benoemen en hierop gaan doorvragen. Hierdoor wordt duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt en kan de deelnemer stappen gaan zetten in de richting wat voor hem goed voelt en is hij in staat om actief stappen te zetten in zijn persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.

Spanning?

Een paard doet ook nog iets anders: hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen.

Wij mensen nemen ook (onbewust) spanning van elkaar over. Denk bijvoorbeeld aan verdriet, woede en blijdschap.Wanneer iedereen op het werk gestressed rondloopt, is de kans groot dat jij dit ook overneemt. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken.

Mensen die een sessie paardencoaching gehad hebben, geven vaak aan dat ze zich na afloop ‘lichter’ te voelen dan voorheen. Dit is logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.

Hoe ziet een sessie er uit?

Ik kan van te voren niet zeggen hoe een sessie eruit gaat zien. Dat ligt heel erg aan de reden waarom je hier bent en hoe het paard reageert.

Met kinderen en jongeren gebruik ik de paarden meer als voorbeelden of ondersteuning bij opdrachten: de kinderen lopen een parcours met de paarden, ze gaan de paarden poetsen en versieren en daar bedenk ik dan aansluitende vragen bij die horen bij thema’s als: omgaan met complimenten en kritiek, hoe bescherm je je eigen ruimte, hoe zeg je nee, enzovoort.
Ook bij kinderen stel ik vragen. Kinderen zijn een stuk spraakzamer wanneer ze tussen de paarden staan, terwijl ze door de warme vacht aaien beantwoorden ze vragen over situaties waar ze moeite mee hebben. Ik schrijf niks op, ik reageer op de antwoorden van het kind en de reacties van het paard. Dit geeft een heel ander gevoel dan wanneer je in een kamertje tegenover een therapeut zit die alles opschrijft wat je zegt