Omgaan met prikkels
Er zijn een hoop mogelijkheden om met overprikkeling om te gaan, deze komen vaak uit een van deze categorieën: leren hoe je minder prikkels ontvangt, leren hoe je de prikkels kunt verdragen, ontspannen en herstellen van en voorbereiden op momenten van stress en overprikkeling en prettige dingen doen en positieve prikkels ontvangen
Als we een traject in gaan zijn er verschillende oefeningen en opdrachten die je hierbij kunnen helpen en je het je eigen kunt maken. Dit traject is gericht op jou als persoon. Voor nu zet ik de meest gangbare tips op een rijtje
Leren hoe je minder prikkels ontvangt
Het belangrijkste om je prikkels te regulieren is om er niet voor weg te lopen, maar deze op een gezonde manier te doseren, dit kan bijvoorbeeld al door hulp te vragen.
- Iemand die weet wanneer hij hulp moet vragen is alles behalve zwak, deze persoon kent zichzelf en zijn grenzen, waardoor hij zichzelf niet voorbij loopt en met de situaties om kan gaan.
- Ook het leren om jezelf niet te druk te maken met bijvoorbeeld gepieker is erg belangrijk, schrijf aan het einde van de dag op wat er goed is gegaan, zo ga je niet naar bed met negatieve piekergedachten
- Het is belangrijk om te weten wanneer je je beter even terug kan trekken of storende prikkels weg te halen, dan kan je beter omgaan met je hoogsensitiviteit.
- Het stellen van grenzen is ook een goede vaardigheid, als HSP’er wil je graag helpen, toegeven, toestaan en jezelf opofferen, bewaak je eigen grenzen want anderen hebben niet snel door dat ze je overvragen.
Leren hoe je de prikkels kunt verdragen
- Je emoties negeren is nooit een goed idee maar iedereen gaat op zijn eigen manier met zijn emoties om. De een vind het heerlijk om zo nu en dan een potje te snotteren voor een zielige film met Ben & Jerry’s, de ander zet het liever om in sporten of hardlopen.
- Ook in een drukke trein of een hectische vergadering kan je de prikkels niet zomaar weghalen, het is handig om te leren om even diep adem te halen, de situatie om je heen te bekijken en serieus te kijken naar wat je precies voelt en denkt zonder impulsief te handelen.
- Leer te herkennen welke emoties en prikkels bij jou horen en welke niet, als iedereen om je heen loopt te jagen om de trein te halen, terwijl jij met de auto bent, dan heeft het helemaal geen zin om je ook opgejaagd te voelen. Herken deze stress en leer om dit los te laten, jij kan je tas best rustig inpakken en je jas aan trekken zonder mee te rennen.
Ontspannen en herstellen van en voorbereiden op momenten van stress en overprikkeling
Dit is een hele belangrijke om toe te kunnen passen. Als HSP’er verwerk je prikkels diepgaander en heb je ook meer behoefte aan hersteltijd, zo kan je helemaal ontspannen en daarna weer focussen. Deze ontspanning hoeft niet heel bijzonder te zijn, dit kan al op verschillende manieren:
- Maak een wandeling.
- Lees een boek.
- Ontspan tijdens het werk (wandel tijdens je lunchpauze, doe een simpele ademhalingsoefening tussen twee meetings).
- Doe ademhalingsoefeningen.
- Eet gezond en slaap genoeg, geef je lichaam de mogelijkheid om je prikkels te kunnen verwerken.
Prettige dingen doen en positieve prikkels ontvangen
Positieve prikkels klinken heel tegenstrijdig maar deze heb je juist nodig. Deze prikkels ervaar je als HSP’er ook diepgaander en helpen je bij het laten afvloeien van spanningen.
- Zoek hobby’s of misschien zelfs een baan die de kwaliteiten van hoogsensitiviteit benadrukt, zoals schrijven, koken, filosoferen, onderzoeken, kunst en cultuur, lesgeven, acteren, coaching. Deze beroepen en hobby’s trekken veel HSP’ers.
- Een warm bad met geurkaarsen en muziek zijn lichte positieve prikkels die ook gelijk ontspanning geven.
- Sporten is altijd goed, dit geeft ontlading en hiermee bouw je je opgebouwde adrenaline weer af zodat je je ook weer kunt ontspannen.
Misschien vind je andere artikelen over hoogsensitiviteit ook leuk:
Misschien vind je deze boeken over hoogsensitiviteit ook leuk: