De beginnende ruiter

instructieMet de beginnende ruiter, zeker als deze nog nooit heeft gereden, begin ik altijd met een aantal privé-lessen van een half uur, de “longe-lessen”. Het paard zit hierbij vast aan een lange lijn (de longe) die wordt vastgehouden door mij, waarmee ik het tempo kan regelen.

 

Goed manegepaard?

10 daagse cursus

De paarden

Tarieven

 

De eerste “longe-lessen” zijn voornamelijk bedoeld om gevoel voor de bewegingen van het paard te gaan krijgen in stap, draf en later in galop. Hierbij staan met name het aanleren van de juiste houding, zit en houding van de handen voorop en daarin het eigen evenwicht te vinden.
Wanneer je of je kind zich gemakkelijk gaan voelen op paard zal met de verdere beginselen van het paardrijden worden begonnen.

Goed manegepaard?

In principe mag er op al mijn paarden gelest worden, maar dit doe ik alleen wanneer de combinatie ruiter-paard klopt. Mijn paarden zijn namelijk géén manegepaarden.
Want wat is een “goed” manegepaard? Een paard dat altijd braaf is, precies doet wat de ruiter vraagt, niet bokt, niet schopt, niet bijt, niet steigert, roerloos stilstaat bij het opstappen, niet tegen de deur aan schopt als het etenstijd is, gepluk in zijn mond niet erg schijnt te vinden, evenmin als gestuiter op zijn rug.
Deze paarden hebben geleerd dat het geen zin heeft om te protesteren, om assertief te zijn, om aan te geven waar het pijn doet, om een eigen persoonlijkheid te hebben.
Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die hier achter komen. Ze vinden dat het paard zelf ook een stem heeft, en niet “moet” omdat hij immers ook te eten en een stal krijgt die terugverdient moet worden.

Bij mij leer je ook over het paard zelf en dingen ervaren naast rijden. Je leert over het natuurlijk gedrag, dingen die jij doet en zijn reactie als gevolg, op aanvraag longeren, wassen alle andere dingen die bij het paarden houden komen naast het paardrijden zelf. Ik vind wel dat je zelf ook met het paard bezig bent, hem zelf opzadelt en poetst (onder begeleiding natuurlijk). Op deze manier krijg je een andere band met het paard, een contact waar je met alleen rijden niets van merkt, want: een paard is meer dan een fiets met oren

5 of 10 daagse cursus

In de 5 of 10 daagse cursus (mag dagelijks, om de dag, wekelijks of maandelijks) gaan we bezig zijn met de omgang van het paard, hoe zit een paard in elkaar, opzadelen, en rijen.
De cursussen zijn persoonsgericht en dus niet in een groepje.

We starten op de grond, we lopen de wei of paddock in en ik geef daar wat basiskennis over de paarden. Hoe gaan ze met elkaar om, hoe zien ze jou, wat is jou rol als mens. Hoe kan je met ze omgaan en alle basiskennis die belangrijk is om met een paard om te gaan.
Vervolgens nemen we een van mijn paarden mee en gaan we in de stal verder. Hier gaan we het paard verder poetsen en opzadelen.
Daarna gaan we op het paard. De eerste (soms paar) keer doen we zitles. Dit doen we aan de longelijn, met een longeersingel en dek. Hier gaan we aan de gang met balans en jou invloed met je zit
Naarmate hoe snel je leert gaan we sneller over naar de galop en daarna los rijden.

Het doel na 5 lessen is om los rond te kunnen sturen en zelfstandig te rijden. Sommige ruiters hebben net wat meer gevoel en zekerheid na 10 lessen. Om het meest uit de cursus te halen is 2 x per week les de beste optie.

De paarden

De pony die we gebruiken voor de beginnerslessen is Maddy. Maddy is een 7 jarige merrie van Glenn King Hill. Zij is kleiner dan de paarden die ik eerder gebruikte voor deze lessen, namelijk: 1.55, ze heeft op een zorgboerderij gestaan en ik ga daarnaast met haar dressuurwedstrijden starten, we beginnen in het L2.
Als het rijden met Maddy goed gaat, gaan de lessen verder op Meaghan.  Zij is 1.60 hoog en start al M1 op wedstrijd. Meaghan is iets pittiger maar alsnog heel eerlijk.
Maddy (zwartbont) en Meaghan (bruinbont)

maddymeaghan-16-2

Tarieven

Duur van de lessen

BELANGRIJK:
Afzeggingen binnen 24 uur dienen alsnog betaald te worden!

Losse les:
30 minuten € 30,- (les € 20,- + huur pony € 10,- )
45 minuten € 40,- (les € 30,- + huur pony € 10,- )
60 minuten € 50,- (les € 40,- + huur pony € 10,- )
+ 45 min gedrag beoordelen en verzorging gratis!

5 daagse
5 daagse cursus met rijden 45 min € 175,- in plaats van € 200,- !!

10 daagse
10 daagse cursus met rijden 45 min € 350,- in plaats van € 400,- !!