funkys

Heb je zelf geen eigen paard maar wil je wel lessen of wil je graag op een paard wat momenteel in de wedstrijdsport loopt of heeft gelopen lessen, kan dit ook, ik bied de mogelijkheid om op een van mijn (wedstrijd) paarden te lessen. Ik heb zelf mijn paarden in de sport lopen, dus hier leer je ontzettend veel van.

Er zijn verschillende mogelijkheden: privélessen of duolessen

De duolessen zijn net als de individuele lessen gericht op meer dan alleen leren paardrijden. Het leuke van met z’n tweeën dingen leren, is dat de je door en van en elkaar kunt leren. Ook besteden we niet alleen aandacht aan het rijden zelf, maar ook de omgang met paarden. En omdat je maar met z’n tweeën rijdt, kunnen we de lessen indelen zoals jullie het willen, meer wedstrijdgericht, meer focus op grondwerk, etc.

Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht vanuit een geduldige en positieve benadering. De lessen duren 1,5 uur zodat er voldoende tijd en aandacht is om alles zelf te leren en te doen (uit het land halen, opzadelen, enz) zonder dat er gehaast hoeft te worden

De duolessen zijn op de volgende tijden in de agenda:

Evy heeft mij les gegeven en er ging een wereld voor mij open. Zij geeft heel fijn les. Blijft rustig en legt het heel goed uit waarom je iets moet doen.

In principe mag er op al mijn paarden gelest worden, maar dit doe ik alleen wanneer de combinatie ruiter-paard klopt. Mijn paarden zijn namelijk géén manegepaarden.

Want wat is een “goed” manegepaard? Een paard dat altijd braaf is, precies doet wat de ruiter vraagt, niet bokt, niet schopt, niet bijt, niet steigert, roerloos stilstaat bij het opstappen, niet tegen de deur aan schopt als het etenstijd is, gepluk in zijn mond niet erg schijnt te vinden, evenmin als gestuiter op zijn rug.
Deze paarden hebben geleerd dat het geen zin heeft om te protesteren, om assertief te zijn, om aan te geven waar het pijn doet, om een eigen persoonlijkheid te hebben.
Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die hier achter komen. Ze vinden dat het paard zelf ook een stem heeft, en niet “moet” omdat hij immers ook te eten en een stal krijgt die terugverdient moet worden.

Bij mij leer je ook over het paard zelf en dingen ervaren naast rijden. Je leert over het natuurlijk gedrag, dingen die jij doet en zijn reactie als gevolg, op aanvraag longeren, wassen alle andere dingen die bij het paarden houden komen naast het paardrijden zelf. Ik vind wel dat je zelf ook met het paard bezig bent, hem zelf opzadelt en poetst (onder begeleiding natuurlijk). Op deze manier krijg je een andere band met het paard, een contact waar je met alleen rijden niets van merkt, want: een paard is meer dan een fiets met oren