De ontwikkeling van het ongeboren veulen

Omdat wij zelf veulentjes fokken ben ik erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van het veulentje in de baarmoeder. 11 maanden duren natuurlijk ook erg lang en ik ben dan erg benieuwd hoe het er van binnen uitziet. Zelf vind ik het erg leuk om te vergelijken met een mensenbaby, vandaar dat dat er ook elke maand bij staat.

Een merrie draagt gemiddeld 335 dagen (elf maanden en enkele dagen). Voor een hengstveulen is dit meestal 334 dagen en voor een merrieveulen meestal 332,5 dagen.
Een drachtige merrie moet goed gevoerd zijn en voldoende beweging krijgen. Een goede lichamelijke conditie is van belang voor een vlotte geboorte en een sterk veulen

Baarmoeder per maand:

1e maand

Met 18 dagen laten wij altijd een echo maken of de bevruchting gelukt is

 

Met 24 dagen heeft het vruchtje een afmeting van een erwt

 

 

2e maand

Ondanks dat je nog niks aan het paard ziet, merk je dat sommige merries nu wat humeurig of defensiever worden

Een mensenbaby: In het begin van de tweede maand lijkt de baby nog op een kikkervisje (inclusief staart). Dit verandert echter snel. Zijn hoofdje krijgt wat vorm. De armen en benen groeien. Eerst met een soort van zwemvliezen daaraan, maar later met handen en voeten. Aan het eind van de maand verdwijnt ook de staart weer. Na 2 maanden kan de kleine zich al bewegen. Aan het eind van deze maand is de baby 2,3 cm en weegt hij 3 gram.

Hoe het veulen in de baarmoeder zit:
(Bokt, hij ligt iets verder naar achter)

Dag 30:

Met 40 dagen heeft het vruchtje een afmeting van een olijf en weegt circa 15 gram. Vanaf 40 dagen begint het veulen te bewegen.
De oogleden ontwikkelen, de eerste aanleg van de oorschelpvorming is op te merken. De elleboog en de knie tekenen zich af.

Met 45 dagen is de oorschelp is driehoekig. De eerste tekenen van tepelvorming zijn aanwezig. Verschil in geslachtsontwikkeling (ontwikkeling in vrouwelijke of mannelijke richting), het gehemelte sluit.

Met 50 dagen heeft het vruchtje de afmeting van een spruit en weegt het vruchtje ongeveer 31 gram

Met 60 dagen heeft het vruchtje de afmeting van een hamster en weegt ongeveer 45 gram.
De oogleden versmelten, het hoofd is minder gebogen, er is een duidelijke halsaanleg, de oorschelp is 5 mm en bedekt de uitwendige gehoorgang. De melkklieren worden aangelegd, de penis wordt aangelegd, aan de hoef worden de wand, zool en de straal zichtbaar.

Een embryo van ongeveer 2 maanden oud:

 

 

3e maand

Nu begint de buik van de merrie te groeien

Een mensenbaby: De ontwikkelingen van de baby gaan nog steeds in sneltreinvaart. Aan het eind van deze maand zitten de baby’s belangrijkste organen en lichaamssystemen op hun plaats. Ook botten en kraakbeen worden aangemaakt. Hiermee is de basis van je baby aan het eind van de maand al ‘klaar’. Je baby ziet er ook steeds meer uit als een klein mensje. Dit komt onder andere doordat de oren bijna in hun uiteindelijke vorm zijn, hij neusgaten krijgt en zijn tong en gehemelte zich ontwikkelen. Op de kruin van zijn hoofd verschijnen net als op de rest van het lichaam haarzakjes. Zijn hoofd is overigens net zo groot als de rest van zijn lichaam. Aan het eind van deze maand is je baby 7,4 cm en weegt hij 23 gram.

 

Dag 65

Met 80 dagen is het veulen zo groot als een eekhoorn en weegt ongeveer 62 gram.
De clitoris is nog relatief groot, het scrotum (balzak) is aanwezig (zonder testes (zaadbal)), de houding van de kop en de hals is ongeveer geworden zoals bij de geboorte.

 

 

4e maand

Een mensenbaby: De baby oefent met ‘ademen’, zuigen en slikken. Hij kan ondertussen al zijn gewrichten en ledematen bewegen. Je baby heeft zelfs de kracht en coördinatie om zijn tenen en vingers te sturen. Je baby’s gehoor begint te werken. De ogen, hoewel nog gesloten, kunnen fel licht door de baarmoeder opmerken. Ook de andere zintuigen ontwikkelen zich. Aan het eind van deze maand is de baby 14,2 cm en weegt hij 190 gram.

Hoe het veulen in de baarmoeder zit:
(Bokt, hij ligt iets verder naar achter)

95 dagen:

Met 100 dagen is het veulen zo groot als een kitten en weegt ongeveer 373 gram
De kroonrand is als kam aanwezig. De hoef is geel, de huid is nog glad.

Een zijlinkse doorsnede van een merrie die 120 dagen drachtig is.
De eerste tekenen zijn verschenen van haar op de neus, de lip, de kin en rond de ogen. De clitoris is opgenomen in de ventrale commissuur van de vulva, (commissuur zijn zenuwvezels die van de ene naar de andere hemisfeer (hersenhelft)). Het preputium is gevormd (Huidplooi die de glans/penis bedekt)
(paarden-info)

 

 

5e maand

Sommige eigenaren kiezen voor vaccinatie tegen de door het rhinopneumonie virus veroorzaakte abortus (EHV 1,4). In dat geval moet de merrie in de 5e, 7e en 9e maand van de dracht geënt worden. Ook is de enting alleen zinvol als alle paarden in de directe omgeving  correct, dus 2 maal per jaar, gevaccineerd worden.

Een mensenbaby: Bij een meisje zijn er nu al miljoenen primitieve eicellen in haar eierstokken. Bij een jongetje beginnen de testikels hun afdaling. In beide gevallen ontwikkelen de genitaliën zich de komende maanden verder. Aan het eind van deze maand is de baby 27,8 cm en weegt hij 430 gram.

Met 150 dagen heeft het veulen de grote van een kat en weegt ruim 2 kg.
De wimpers verschijnen. Het gubernaculum testis is voelbaar in het scrotum
(De testes (teelballen) worden door een gubernaculum (een streng van bindweefsel) verbonden met het scrotum (balzak))

 

 

6e maand

Sommige merries hebben bij zes maanden dracht moeite met rijden en moeten nu rust krijgen. Wel is het belangrijk dat de merrie nog steeds voldoende beweging krijgt. Dit kan je doen door met haar te gaan wandelen in de buitenlucht. Ook kan je met haar werken aan de longe, hierbij moet je er wel op letten dat zij op vlak terrein loopt. Dit verschilt heel erg per merrie, misschien kan jou merrie nog lekker door trainen. Probeer het transport zoveel mogelijk te vermijden, net als handelingen die veel stress kunnen veroorzaken bij de merrie.

Een mensenbaby: In de longen ontwikkelen zich deze maand de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen. De hersenen groeien snel in deze fase en de smaakpapillen blijven in ontwikkeling. Ook gaan de ogen open. Bij de baby gaat de gewichtstoename hard. Aan het eind van deze maand is je baby 36,6 cm en weegt hij 875 gram.

Hoe het veulen in de baarmoeder zit:
(Bokt, hij ligt iets verder naar achter)

Met 180 dagen heeft het veulen heeft de grote van een kleine hond weegt ruim 9kg
Het veulen is dus in 30 dagen van 2 kilo naar 9 kilo gegaan!
De eerste maan-en staartharen zijn aanwezig. De ledematen groeien vlugger dan de romp in deze periode. De gonaden zijn zeer groot.
(De gonaden zijn bij dieren de organen die de geslachtscellen vormen. Ze staan ook bekend als de geslachtsklieren. Bij mannelijke dieren zijn dit de testes of zaadballen en bij de vrouwelijke dieren de eierstokken)

Rond deze tijd sluiten de baarmoederhoornen van de merrie zich daarom is het belangrijk dat het veulen op de rug komt te liggen, omdat er nu een beperkte ruimte is. Het veulen kan minder goed bewegen, toch beweegt het zijn benen en hoofd nog, die moeten flexibel blijven, zodat hij straks goed naar buiten kan komen. Het veulen kan je soms zien bewegen in de buik van de merrie.

 

7e maand

Voor de meeste merries is het fijn om nu bijgevoerd te worden, nu is grofstengelig hooi niet meer voldoende. Dit geldt vooral voor de hoeveelheid eiwit. Schakel daarom geleidelijk over naar een rijkere kwaliteit. Merrievoer kan een mooie aanvulling zijn. Het bevat meer eiwit, mineralen en vitaminen dan gewoon voer. Heeft je merrie al overconditie dan kan de hoeveelheid merriebrok die nodig is voor de juiste aanvulling wel eens teveel zijn (meestal 2 kilo per dag). Je wilt tenslotte de merrie wel de voldoende hoeveelheid ruwvoer blijven geven

Vanaf deze maand zal iedereen aan de merrie kunnen zien dat zij drachtig is. Haar flanken zullen een grotere omvang bereiken. Doordat er zoveel gewicht in de buik aanwezig is, zal de rug van de merrie wat hol worden.

Mensenbaby: Nu kan de baby al echt knipperen. Het ademhalen gaat steeds beter. Ook zijn gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, net als miljarden neuronen in zijn hersenen. Ook worden zijn spieren en botten steeds sterker, terwijl hieromheen extra vet komt te zitten. In de komende weken zullen de haartjes die de lanugo vormden loslaten. Als je baby vroeg geboren wordt, kan het zijn dat hij nog wat van deze haren op zijn schouder of rug heeft. De uitgevallen haartjes komen in het vruchtwater en dus ook in zijn darmen terecht. Deze worden zo ook gelijk getraind. Aan het eind van deze maand is de baby 41,1 cm en weegt hij 1502 gram.

Een zijlinkse doorsnede van een merrie die 210 dagen drachtig is.
De maanharen zijn 2,5 mm lang.
(paarden-info)

 

 

8e maand

Als je nog fanatiek aan het trainen was, kan het prettig zijn om het vanaf nu de training te minderen, dit verschilt wel heel erg per merrie! Omdat de meeste merries steeds meer moeite krijgen met bewegen (door het breder worden van haar flanken) en doordat zij veel meer gewicht met zich mee moet dragen, kunnen veel merries nu niet meer belast worden. Laat de merrie genieten en rusten, zonder dat zij moet werken. Beschik je niet over een weide, dan moet je ervoor zorgen dat zij elke dag voldoende beweging krijgt. Met voldoende beweging moet je toch al gauw gaan denken aan een paar uur wandelen aan de hand

De merrie dient, indien mogelijk, al geruime tijd voor de te verwachten veulendatum in de box te worden geplaatst waar ze ook zal veulenen. Zo kan de merrie antistoffen maken tegen de daar heersende kiemen en die kan ze dan weer via de biest doorgeven aan het veulen. Tevens geeft het een stuk rust als de merrie gaat veulenen in een omgeving die ze al kent. De box moet ruim, goed verlicht en schoon zijn. De drachtige merrie wordt volgens hetzelfde schema ontwormd als andere niet drachtige merries, eventueel een keer extra als ze de schone veulenbox ingaat. Let wel op de bijsluiter of het middel geschikt is voor drachtige merries. 

Een mensenbaby: De ruimte in de baarmoeder wordt na 8 maanden steeds kleiner voor je baby. Hij zal steeds vaker met zijn hoofd naar beneden gaan liggen, dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. De ruimte zal wel snel minder worden, je baby blijft namelijk snel groeien. En dan vooral in gewicht. In de laatste twee maanden zal je baby ongeveer twee keer zo zwaar worden. Een groot gedeelte van deze gewichtstoename zit in vet. Een bijverschijnsel van dit vet is dat de eerst doorzichtige huid nu ondoorzichtig is geworden. Aan het eind van deze maand is je baby 46,2 cm en weegt hij 2383 gram.

Hoe het veulen in de baarmoeder zit:
(Bokt, hij ligt iets verder naar achter)

Met 240 dagen heeft het veulen heeft de grote van een lam en weegt ruim 16 kg.
Er is duidelijk haar op de lip, oorschelp, de keel, de kin, de neus en het laatste deel van de staart, het haar op de rug verschijnt.

 

 

9e maand

Een mensenbaby: De baby is ondertussen zo groot dat de baarmoeder erg krap wordt. Hij zal daarom een lighouding aannemen die voor hem het prettigst is. Veruit de meeste baby’s gaan in de ideale achterhoofdsligging liggen. Na 37 weken (de tweede week van de negende maand) is je baby voldragen. Dat betekent niet dat hij stopt met groeien. Ook deze maand komt hij nog flink aan. Dat je baby voldragen is betekent wel dat hij klaar is voor het leven buiten de baarmoeder. Als hij nu geboren wordt is de kans groot dat hij gezond is! Aan het eind van deze maand is de gemiddelde baby 51,2 cm en weegt hij 3462 gram.

Met 270 dagen heeft het veulen heeft de grote van een grote hond en weegt 26 tot 30 kg.
Nu krijgt het veulen vacht over zijn hele lichaam

 

 

10e maand

Om een veulen zoveel mogelijk afweerstoffen via de biest te laten krijgen, is het verstandig om de merrie ongeveer 4-6 weken voor de geboorte (extra) te vaccineren tegen influenza en tetanus

Met 300 dagen is het lichaam al bedekt met fijn haar, de maanharen zijn 1,5 cm.

Met 320 dagen heeft het veulen heeft zijn eind grote bereikt en weegt ongeveer 37kg.
Het veulen kan nog steeds bewegen met zijn hoofd en benen en zal nu die ruimte benutten om te oefenen, zo zal hij ook gaan slingeren om zich klaar te maken en juist te leggen voor de bevalling. Je kan de kleine ook goed zien bewegen. Bij de geboorte, draait het veulen om. De benen en het hoofd komen eerst. De merrie krijgt nu meer last en gaat vaak kleine plasjes doen of in die houding staan omdat het veulen tegen de blaas drukt.

 

11e maand – einde dracht

Een merrie is gemiddeld 335 dagen drachtig.
De telling begint op de dag van de eisprong. Een dracht tussen de 320 en 360 dagen is gebruikelijk. Als het veulen voor de 300 dagen geboren wordt is de overleving kans nihil. Een dracht langer dan 360 dagen komt regelmatig voor en geeft geen complicaties.

Geboorte

Bij de geboorte heeft veulen zijn ogen open en is de zuigreflex aanwezig.

 • Ademen: 20-30 seconden, binnen 1 minuut rustig en regelmatig
 • Temperatuur bij een pasgeboren veulen is 38.5 °C. Is de temperatuur lager dan 38 °C dan is het veulen te koud.
 • Schudden en optillen hoofd: binnen 1.5 minuut
 • Borstligging: na ong. 5 min.
 • Staan: tussen de 30 en 75 minuten
 • Drinken: na 90 min.

Het is belangrijk dat het veulen voldoende drinkt. Veulens drogen erg snel uit en hebben ook nog geen grote energievoorraad.  Bovendien bevat de biest (de eerste merriemelk) belangrijke ingrediënten die het veulen weerstand geven tegen diverse ziekten.
Als een veulen niet goed drinkt, krijgt hij geen voedingsstoffen binnen en kan hij zich ook niet meer goed warm houden.
Een onderkoeld veulen is als volgt te herkennen: het ligt opgerold, haren overeind en rillen. Zo’n veulen moet onder de warmtelamp worden gelegd. Daarnaast is het verstandig om de merrie te melken en deze melk via een fles aan het veulen te geven. Het veulen moet wel zelfstandig kunnen zuigen en slikken. Als het veulen dat niet kan, dan bestaat de kans op een versliklongontsteking. Het beste is dan om het veulen door de dierenarts sondevoeding te laten geven. Het tijdig geven van afweerstoffen en energie blijft erg belangrijk. Dus bij de geringste twijfel over de toestand van het veulen is het een goed idee om de dierenarts te raadplegen.

Als het veulen geboren is, zien zijn voetjes er zo uit, dit is om de merrie te beschermen tegen beschadigingen.

Nageboorte

Zodra het veulen is geboren, begint de nageboortefase. De naweeën op de nageboorte kunnen onrust geven bij een merrie. Deze onrustverschijnselen zullen snel verdwijnen.  Meestal zal de nageboorte er binnen een half uur tot een uur af zijn. Als de nageboorte langer dan 3 uur blijft hangen, dan is het verstandig om de dierenarts te bellen. In de tussentijd kan de nageboorte worden opgeknoopt om te voorkomen dat de merrie erop gaat staan. Ga niet aan de nageboorte trekken. Trekkracht op een vastzittende placenta (=nageboorte) geeft alleen maar kans op inwendige bloedingen. Ook het afknippen van het buitenhangende deel van de nageboorte is niet verstandig. De controle op volledigheid van de nageboorte wordt dan bemoeilijkt. Het restant kan dan terugglijden in de baarmoeder en zal op deze manier buiten het zicht komen.
Het is belangrijk dat de nageboorte 6 uur na de geboorte er af ìs. De merrie kan al na korte tijd ernstig ziek worden van een zittenblijvende placenta. Ze kan bloedvergiftiging krijgen, hoefbevangen raken en/of koliek krijgen. In ernstige gevallen kan de merrie er zelfs aan overlijden. Friezen hebben vaker problemen met het afkomen van de nageboorte dan KWPN-ers.

 

Ontwikkeling vanaf dag 15 tot en met de geboorte

 

 

Bronnen,
http://plazilla.com/page/4294973974/ontwikkeling-van-het-ongeboren-veulen

Drachtige merrie deel 2


http://timflach.com/work/equus/
http://www.doublelacres.com/FOAL_DEVELOPMENT/Foal_Development.html

FOALinMARE


http://plazilla.com/page/4295035232/drachtige-merrie-van-dekking-tot-veulen-deel-3
http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=59&t=778154
http://www.dierenkliniekrijnoever.nl/dieren/paard/dracht-veulen
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/voeding-van-de-drachtige-merrie-zeer-belangrijk/
https://informatieblog.blogspot.nl/2012/05/verzorgen-van-een-drachtige-merrie.html

Evy

3 comments on “De ontwikkeling van het ongeboren veulen

 1. Greet Dewil

  Je schrijft dat de levenskansen nihil zijn als het veulen voor de 320ste dag geboren wordt. Maar wij hebben hier een Falabellamerrie die al twee keer geveulend heeft op de 314de dag. Telkens een prachtig volgroeid hengstveulen dat zonder problemen opgroeit. Het kan dus zijn dat het afhangt van het ras, maar ik zou eerder schrijven dat de kansen op overleven misschien kleiner zijn.

  Reply
  1. Nick

   Er staat minder dan 300 dagen!

   Reply
 2. Sandra

  Hoe kan de gemiddelde draagtijd 335 dagen zijn als de gemiddelde draagtijd van zowel merrie als hengstveulen hieronder liggen?

  Reply

Leave Comment