Ik geef begeleiding op meerdere gebieden.

Instructie

Ik geniet van het begeleiden van mensen en het verbeteren van de combinatie ruiter en paard naar betere samenwerking en ik vind het een uitdaging om een combinatie naar een hoger niveau in de sport te helpen en/of te helpen met het overwinnen van angsten.

In mijn lessen besteed ik veel aandacht aan het bevestigen van de basis, hoe reageert je paard op je zit en je been, hoe is de ontspanning, hoe is het met de de rechtgerichtheid, is er een goede verbinding met een zachte hand en uiteraard een goede harmonie tussen paard en ruiter.

Ik vind het erg belangrijk dat een paard het werk graag voor zijn ruiter wilt doen. Ik pas de methode die ik kies op het paard aan, en niet andersom. Ik bouw de training gestructureerd op en maak veel gebruik van oefeningen om bepaalde spiergroepen aan te spreken. Door een paard correct te trainen kunnen we ons paard sterk en gezond houden en veel problemen voorkomen, verhelpen of verminderen.

Tijdens de training zal ik veel bezig zijn met het actief houden van de achterhand & tempocontrole. Uiteraard dient een paard goed op het been van de amazone/ruiter te reageren en naar de hulp terug te komen. Ook willen we dat jullie samenwerken en dat jij een tempo aangeeft waarin jullie kunnen werken zonder dat het paard zelf trager of juist sneller wordt.

Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat het paard in evenwicht loopt, dit heeft voornamelijk te maken met de spieropbouw van een paard. Elk paard heeft een makkelijke en een minder makkelijke kant, dit verschilt per paard. Als hij makkelijk naar een kant buigt heeft hij op deze kant korte spieren, deze zijn stijf en kunnen zich moeilijk lang maken, de andere kant is dan weer erg slap en kan moeilijk aanspannen en korter worden. We willen de spieren aan beide kanten even soepel en sterk te maken. De spieren moeten zich aan beide kanten evenveel kunnen oprekken als kunnen aanspannen. De spieren worden soepel en sterk, zodat het gemakkelijk naar beide kanten kan buigen en het paard een rechte lijn kan lopen, zonder naar een kant te ‘trekken’.

Een aantal lichamelijke problemen bij paarden ontstaan tijdens of als gevolg van de training. Met massage, osteo, fysio, etc kan je de problemen verminderen, máár voorkomen is beter dan genezen. Daarom is een juiste training van belang.
Ik ben verslaafd aan de biomechanica van een paard, en heb daarom ook de opleiding paardensportmassage gedaan. Alle informatie  die ik hierbij geleerd heb verwerk ik in mijn lesgeven en het bewust rijden van een paard. 

Geen eigen paard

Heb je zelf geen eigen paard maar wil je wel lessen of wil je graag op een paard wat momenteel in de wedstrijdsport loopt of heeft gelopen lessen, kan dit ook, ik bied de mogelijkheid om op een van mijn (wedstrijd) paarden te lessen. Ik heb zelf mijn paarden in de sport lopen, dus hier leer je ontzettend veel van.

In principe mag er op al mijn paarden gelest worden, maar dit doe ik alleen wanneer de combinatie ruiter-paard klopt. Mijn paarden zijn namelijk géén manegepaarden.

Want wat is een “goed” manegepaard? Een paard dat altijd braaf is, precies doet wat de ruiter vraagt, niet bokt, niet schopt, niet bijt, niet steigert, roerloos stilstaat bij het opstappen, niet tegen de deur aan schopt als het etenstijd is, gepluk in zijn mond niet erg schijnt te vinden, evenmin als gestuiter op zijn rug. Deze paarden hebben geleerd dat het geen zin heeft om te protesteren, om assertief te zijn, om aan te geven waar het pijn doet, om een eigen persoonlijkheid te hebben.
Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen (en maneges) die hier achter komen. Ze vinden dat het paard zelf ook een stem heeft, en niet “moet” omdat hij immers ook te eten en een stal krijgt die terugverdient moet worden.

Bij mij leer je ook over het paard zelf en dingen ervaren naast rijden. Je leert over het natuurlijk gedrag, dingen die jij doet en zijn reactie als gevolg, op aanvraag kunnen we longeren, wassen alle andere dingen die bij het paarden houden komen naast het paardrijden zelf. Ik wil wel dat je zelf ook met het paard bezig bent, hem zelf opzadelt en poetst (onder begeleiding natuurlijk). Op deze manier krijg je een andere band met het paard, een contact waar je met alleen rijden niets van merkt, want: een paard is meer dan een fiets met oren

Angst

Angsten hebben voor paarden of het paardrijden is heel logisch en helemaal niet raar, het wordt alleen vervelend als je bang bent om de dingen te doen die je graag wilt. Bang zijn voor paarden is vooral heel vervelend als je graag met ze om gaat en/of rijdt.
We beginnen in kleine stapjes en zodra je je op je gemak voelt, zetten we pas de volgende stap.
Ik heb, mede dankzij mijn paarden, al bij veel mensen het vertrouwen en plezier teruggegeven op en naast het paard. Wekelijks komen er mensen met angsten bij mij op stal en gaan weer voldaan naar huis.

De specifieke hulpvraag ligt bij iedereen anders en aan elke hulpvraag kan iets gedaan worden.

Longeren

Gaat je paard niet van je af terwijl je hem wilt longeren? Komt hij juist op zijn achterbenen naar je toe of rent hij alleen maar rondjes?

Je wilt je paard longeren voor de afwisseling, training, het opbouwen van jullie band en dan is het niet leuk als het maar niet lukt.

Grondwerk

Onder het kopje grondwerk kunnen we een hoop dingen zetten. Zo onder andere trailerladen, longeren, obstakeltraining en Onder grondwerk zie ik de omgang en samenwerking met je paard buiten rijden en bovengenoemde onderden.

Massage

Helaas laat een paard niet snel zien dat hij een lichamelijk probleem of ongemak heeft vanuit zijn natuur heeft hij geleerd dat, zodra hij dat toont, hij interessanter is voor roofdieren. Om dat lichamelijke ongemak te verbergen, compenseert hij dat door andere spieren extra te belasten, als je dan niet op tijd ingrijpt, krijg je een steeds groter gebied met beschadigingen door overbelasting. Zo zie je hoe een blessure tot een grote spierverkramping komen, maar ook andersom kan een spierverkramping weer een blessure kan veroorzaken.

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.
Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk of slim of beide? Dit doen ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ op zijn of haar energie waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.

Hoe werkt het?

Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn snuit gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt. Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien. De coach krijgt hierdoor informatie en door dit te benoemen, wordt ook duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt. Hierdoor kan de cliënt concrete stappen gaan zetten in de richting die hij of zij wenselijk vindt en die 100% goed voelt. Dan ben je ook in staat om actief stappen te ondernemen in je persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.

Een paard doet ook nog iets anders; hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen. Wij mensen nemen ook (onbewust) spanning van elkaar over. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken. Door een paard als spiegel in te zetten, wordt duidelijk hoe dit systeem van energie-overdracht werkt. Mensen die een sessie paardencoaching ervaren hebben, geven altijd aan dat ze zich naderhand letterlijk ‘lichter’ voelen dan voorheen. Dit is ook logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.

Geschikt voor mij?

Paardencoaching is geschikt:
• Voor kinderen en volwassenen.
• Voor het bedrijfsleven
• Voor mensen met een burn-out, onzekerheid, angsten, psychische klachten, overgewicht, lusteloosheid, etc.
• Tevens is het waardevol om je te laten ervaren hoe je via het paard contact kunt maken met jezelf en vanuit jezelf weer met een ander. Je gevoel en intuïtie spelen daarin een cruciale rol.

Herken je jezelf in een van de volgende thema’s, of heb je een ander toepasselijk thema

  • Ik weet niet wat ik wil en kan geen keuze maken.
  • Ik ben onzeker en wil zelfverzekerder worden.
  • Ik vind het moeilijk om leiding te geven en te ontvangen
  • Ik heb moeite met grenzen stellen
  • Ik ben bang om de controle te verliezen.
  • Ik heb lichamelijke klachten en de dokter zegt dat het ‘tussen m’n oren zit’.
  • Ik wil mijn zelfinzicht vergroten
  • Ik heb moeite met communicatie (verbaal en non-verbaal)
  • Ik heb last van stress en wil dat verminderen.

Ik ben vanaf juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training.

Tarieven:
€ 30,- per sessie

Recensies:

Februari 2019:
Ik heb vorige week een oefen paarden coaching gehad bij Evy. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ondanks dat ik bewust was van de kracht van paarden deze impact nooit had verwacht. Het was niet zo dat als je iets zei een paard dan 3x knipperde en dat het dan was. Nee de reacties van de paarden op mijn verhaal waren enorm. Honey rose ging letterlijk tussen mij en Murphy instaan na een bepaalde vraag van mij. Ik had hen beide gelinkt aan een bepaald persoon in mijn leven en zij reageerden precies zoals die personen zouden doen. Dit was voor mij zo intens dat ik opeens oprecht bang was voor Murphy. Terwijl ik 20 minuten daarvoor nog met haar had staan knuffelen. Puur om de manier waarop zij reageerde op mijn verhaal en de rol die ik haar had gegeven schoten er tranen in mijn ogen. Daar schrok ik van ik huil bijna nooit en dan stapt er een paard naar mij toe ( die ik normaal altijd vertrouw)en het enige wat ik wilde was wegrennen. Deze impact is bizar en dat ik mij dit realiseerden was belangrijk en heeft mij geholpen in omgaan met die personen in mijn leven. Ik wil Evy enorm bedanken voor wat zij mij heeft laten inzien.

Februari 2019:

Ik heb onlangs een sessie paardencoaching bij Evy gevolgd. Dit was voor mij een hele bijzondere ervaring. Ik kwam met de hulp vraag dat ik het vaak moeilijk vind om samen te werken omdat ik niet graag de touwtjes uit handen geef. Hierdoor ben ik in een groep erg gespannen en veeleisend naar andere toe en dit is niet bevoordelijk voor de werksfeer en kan er zelfs tot leiden dat ik met al het werk blijf zitten. Omdat ik mensen niet he tg vertrouwen geef hun eigen deel te doen. Toen ik mijn hulpvraag ging stellen stond ik al in de bak bij het paard. Het paard dat eerst dichtbij mij stond, liep snel van mij vandaan op het moment dat ik spanning in mij op aan het bouwen was vanwege de frustratie. Dit was al een heel kenmerkend moment omdat ik nu een hele directe spiegel voor kregen wat het gevolg is van mijn spanning en frustraties. Vervolgens kreeg ik de opdracht om samen met het paard naar een punt in de bak te lopen. Dit was symbool voor het samenwerken met iemand. In het begin was ik gespannen en toen het paard niet direct meeliep en deed wat ik wilde raakte ik onzeker waardoor ik nog meer gespannen werd. Toen Evy mij vervolgens een aantal vragen stelde waarna ik mijn gevoel uitsprak nam de spanning af en alsof het niets was liep het paard met mij mee en was er een ontspannen en werkwillige sfeer. De sessie heeft mij veel inzicht gegeven in hoe de reactie van andere is op mij zonder dat er omheen gedraaid word. Waardoor ik heel duidelijk weet waar ik nu aan kan gaan werken om een prettige samenwerksfeer te creëren in een groep.

Februari 2019:

-Paarden coaching van Evy-

Aan het begin van de coaching moest ik even wennen en dacht ik ‘wat is dit?’.

Toen ik in de bak stond met 2 paarden en 4 mensen, waarvan 1 iemand Evy was, tegenover mij buiten de bak vertelde ik een verhaal, een kwetsbaar verhaal. Ik stelde aan het einde van mijn verhaal de vraag; hoe kan ik met deze situatie omgaan? Meteen zag ik in het gedrag van Murphy en Roos mijn verhaal terug.

Dit gaf mij zoveel inzicht. Het was een keer andersom, ik kon naar het verhaal kijken zonder dat ik erin mee speelde. Dit was zo apart en interessant. Het heeft mij zoveel positieve inzicht gegeven op de situatie die eerst niet zo helder was.

Conclusie uiteindelijk; Laat mensen maar gaan als ze dat willen, er zijn altijd nog mensen die wel bij je blijven en je beschermen en steunen!

Ik zou dit zeker aanraden aan mensen! Dus heb jij een situatie, maakt niet uit wat voor situatie het is, en wil jij hier positieve inzicht in hebben? Maak dan gauw een afspraak bij Evy voor paarden coaching! Zij doet het top!

Trailerladen

Trailerladen gaat voor de meeste mensen en paarden gelukkig vanzelf. Maar heb jij te maken met een paard die de trailer gewoon niet op gaat of wilt dan is dit een stressvolle situatie. Je hebt al van alles geprobeerd, buitenstaanders komen met de raarste ideeën en je paard is door een ander op een (voor jou te grove wijze) op de trailer gezet.

Veel mensen beseffen niet wat een spanning trailerladen al geeft voor een paard zonder die capriolen. Ik vind het belangrijk dat het paard op een vertrouwde wijze de trailer in leert lopen, daar rustig blijft staan en met beleid weer uit loopt.

Hoe vaak heb je nodig? Dat verschilt een beetje per paard. Sommige paarden zijn met een half uur relaxed genoeg om daarna gewoon op wedstrijd / les/ dierenarts te gaan. Sommige paarden hebben een uur nodig, en sommige paarden hebben baat aan 1 of 2 herhalingsdagen.

Obstakel/agility/ schrik- training

Waarom schrikt je paard van bepaalde dingen? Welke dingen vindt hij wel of juist niet eng? Hoe los je het op? Dwang en geweld of rust en geduld. Natuurlijk weet je dat het via rust en geduld het beste werkt, maar hoe doe je dat nu? Hoe blijf je rustig maar gefocust als je paard geen pas beweegt. Ga je langs het obstakel, wil je er gelijk doorheen of laat je hem eerst ruiken? Je mag de schriktraining aan de hand of onder het zadel doen. We passen het aan aan het tempo van je paard en ik help je met rust de juiste tactieken aan te leren om je paard met vertrouwen en belonen verder te krijgen.

In welke vormen is de obstakeltraining?

Clinic:

Alle onderdelen in 1 dag, groepen van maximaal 6 personen per groep

Traject 3 dagen:

In dit traject neem ik per les een paar onderdelen mee. De onderdelen zijn uiteraard de chubs, het zeil, vlaggetjestunnel en rookmachine. Daarnaast neem ik ook andere materialen mee.