CPL

Ik schrijf dit stuk nadat we te horen gekregen hebben dat de vader en de opa van onze Meaghan heel erg last hadden van CPL. Meaghan zelf heeft op 7 jarige leeftijd ook al licht verdikte plooivorming. Op dit moment ben ik heel veel gaan onderzoeken en heb ik veel gepraat met mensen ervaring. Helaas is de vader van onze merrie ingeslapen, hij is met zijn 14 jaar 1 jaar ouder geworden dan zijn vader, die om dezelfde reden is ingeslapen. Ik heb het hele artikel over de vader van Meaghan ontvangen, geschreven is door mevrouw Sloet, van Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht.
Op basis van Utrecht en de ervaringen van eigenaren met een ‘cpl-paard’ heb ik dit artikel geschreven.

Wat is CPL?
Chronisch progressief lymfoedeem, afgekort CPL, is een chronische aandoening van de lymfebanen die zich voornamelijk uit op de onderbenen van koudbloeden. Het lijkt veel op mok met als enige verschil dat mok verbetert me zalfjes en CPL niet, daarnaast krijgen ze bij CPL ook bulten en ribbels op de benen.

Door de zwaartekracht stapelt het vocht zich het meeste op in de onderbenen. In de huid leidt dit tot lokaal zuurstoftekort, afzetting van bindweefsel wat de zwelling hard maakt en falen van het immuunstelsel. Het falen van het immuunstelsel maakt de huid extra gevoelig voor secundaire infecties.

De eerste symptomen kunnen al op jonge leeftijd (2 jaar) optreden (ook vaak véél later). In het beginstadium is de huid in de kootholte lichtjes verdikt en soms is er een kleine plooivorming aanwezig. Dit is alleen goed te zien als de beharing weggeschoren is. Langzaam worden de plooien duidelijker en ontstaan er soms enkele kloven. Deze kloven zijn meestal bedekt met bloederige korstjes. Naarmate de letsels verergeren wordt de huid langzaam dikker en harder, waarbij de opperhuid schilferig word.

In eerste instantie lijkt het paard te reageren op allerlei therapieën, maar het geneest niet en uiteindelijk wordt het probleem steeds erger. Dit vormt een duidelijk verschil met mok. De plooien worden alleen maar dikker en verspreiden zich naar voor en naar boven op de benen. De kleine kloofjes worden steeds groter en worden gemakkelijk bloedende wonden.
Vaak komen hier secundaire infecties bovenop, waardoor het ziekteproces verergert. De huid tussen de plooien wordt vochtig en verspreidt een stinkende geur die vliegen aantrekt.
In een verder stadium verdikt het been en komen de huidplooien tot aan de knieën. De benen voelen dan ook hard aan. Meestal ontstaan er eveneens grote, harde knobbels die soms zo groot worden als een tennisbal. Deze knobbels vormen een mechanisch probleem, omdat ze het paard hinderen in de bewegingen en raken hierdoor gemakkelijk gekwetst tijdens het werken. De opperhuid is in dit stadium droog, eeltig en schilferig.

Jarenlang werd CPL verward met mok. De verwarring is goed te begrijpen, omdat CPL in de eerste stadia erg op mok lijkt. Tegenwoordig worden door middel van lymfangiografie en lymphoscintigraphy duidelijke uitgezette en vervormde lymfebanen ter hoogte van de distale ledematen en verminderde drainage van de lymfe uit de onderbenen in aangetaste paarden aangetoond. Ook via lymphoscintigraphy werd de verminderde functie van de lymfevaten in beeld gebracht. Bij deze technieken wordt gewerkt met contrast vloeistof om de lymfebanen goed zichtbaar te maken.

Er bestaat geen behandeling om een paard vrij van CPL te krijgen. Men kan wel proberen de symptomen zo goed mogelijk te behandelen zodat het paard zo min mogelijk last heeft van de aandoening. Hierbij is het vooral belangrijk om de wondjes die ontstaan steeds goed te verzorgen.

Voor behandeling

Na behandeling

Tijdens behandeling, gaat vrijwel altijd met up’s en downs:

Paar dagen later:

Wat kan je dan wel doen?

De mijten weg houden

Wat doen de mijten?

Infecties met schurftmijten zie je nogal eens bij dieren met verminderde weerstand. Chorioptesmijten kunnen vanuit de kootholte omhoog kruipen en dan vinden we de bekende kale plekken aan de binnenkant van de onderbenen. De mijt veroorzaakt jeuk, het paard begint te stampen en te schuren. De huid wordt grijs en schilferig en de haren breken af door het schuren.
Blijft de infectie beperkt tot de kootholte dan krijgt het paard een vorm van mok. Omdat de mijten gangetjes graven in de huid wordt deze gevoeliger voor infecties met bacteriën. De kootholte en kogel worden dik en pijnlijk.
Soms gaan de lymfebanen ook ontsteken en kan de zogenaamde “Einschuss” ontstaan: het been wordt van onderaf dik, warm en pijnlijk en het paard krijgt koorts. Soms kruipt de infectie van de lymfebanen nog verder omhoog en wordt het been ook boven de sprong of de voorknie dik. Direct ingrijpen door de dierenarts is dan nodig.

Hoe kan je de mijten weg houden?

Zelf voer ik Finecto +. Ik ben hiermee begonnen onder het mom van ‘baat het niet, schaadt het niet’ en het werkt zo bizar goed! Ik merkte in 2 weken dat onze CPL’er niet meer stampt of bijt. Ik moet wel zeggen dat het bij een van onze paarden niks lijkt te doen en bij de ander juist weer wel. Hierbij dus even kijken naar wat werkt voor het paard

Wat kan je nog meer doen tegen de mijten?

Er zijn meer producten die de mijten bestrijden.

[su_spoiler title=”Mitey Feathers” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Mitey Feathers, olie voor sokkenpaarden, inclusief natuurlijke pesticide oliën om mijten terug te dringen en af te houden. Met haarverzorgende oliën waaronder arganolie om het haar sterk en beschermd te houden gedurende de seizoenen.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Sebacil®, Neocidol of ByeMite®” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Dit haal je bij de dierenarts. Zelf kan je je paard behandelen door de benen in een emmer met een Sebacil®, Neocidol of ByeMite® oplossing te weken (wel verdunnen!). Daarna haal je de benen er uit en spoel je de Sebacil ®, Neocidol of ByeMite®  niet meer af. Deze behandeling moet wel herhaald worden.[/su_spoiler]

Daarnaast zijn er chemische middeltjes te koop die mijten bestrijden. Let op, ze zijn niet gemaakt voor paarden dus overleg dit heel erg goed met je dierenarts en let zelf goed op wat je met je paard gebruikt. Zeker bij middelen die niet voor het paard geregistreerd zijn, deze zijn lang niet altijd zonder problemen op je paard te gebruiken. Zelf gebruik ik deze producten niet maar ik ken wel mensen die deze middelen gebruiken.

[su_spoiler title=”Dectomax” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] De dierenarts kan Dectomax® inspuiten, dit kan wel serieuze gevolgen hebben, er zijn paarden aan dood gegaan[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Cydectin Pour On ” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Let op: dit is niet geregistreerd voor paarden, er kunnen dus serieuze gevolgen aan zitten! Hierbij hoef je alleen een paar strepen op de benen zetten en de mijt gaat weg. Cydectin doodt zo goed als alle ongedierte en is langwerkend. 10 ml per 100 kilo paard (paard van 1000 kg= 25 ml per been)[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Butox pour-on” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Butox pour-on, let op: dit is niet geregistreerd voor paarden, er kunnen dus serieuze gevolgen aan zitten! 10 ml per 100 kilo paard (paard van 1000 kg= 25 ml per been) en tussen de sokken injecteren, niet op de rug.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Frontline ” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Ook wordt Frontline gebruikt bij mijten, ook dit product is weer niet geregistreerd voor paarden. Let op met de producten zoals hierboven de mijten wel doden, maar toch gif zijn. De huid wordt daar toch wat dunner en slechter van, en daarmee juist gevoeliger voor mijten. Frontline is wat vriendelijker. Je neemt een pipet Frontline voor de grootste honden (niet de combo, maar de gewone) en 1 gebruikt pipet per been.[/su_spoiler]

Als de mijten diep in de huid doorgedrongen is, zal het moeilijk zijn deze te bestrijden. Het is belangrijk de behandeling na 10-14 dagen te herhalen, ook omdat eventuele eitjes van de mijten dan uitgekomen zijn. Mijten en luizen leven maar beperkt buiten een gastheer. Het is zou voldoende moeten zijn de omgeving een keer goed schoon te maken om deze vrij van de parasieten te krijgen.
Denk erom dat je nooit Amitraz (Tactic®) gebruikt bij het paard. Dit is ontzettend giftig, de meeste paarden gaan dood nadat dit gebruikt is!

En verder?

Dus nu hebben we de middeltjes gehad om de mijten weg te krijgen en houden. Wat kan je nog meer doen voor het lymfesysteem?

Beweging

De beste manier is bewegen, bewegen, bewegen.  Zoveel mogelijk beweging (24/7 én daarnaast nog andere beweging). Rustige beweging en training schijnt beter te zijn dan hard werk, maar elke manier van bewegen is goed.
Door veel beweging kan je de doorbloeding en vochtafvoer te helpen kan je de boel in ieder geval onder controle houden zodat het paard er niet teveel last van heeft.
Van veel op stal staan en veel stil staan, slaat het lymfesysteem dicht en de doorbloeding en vochtafvoer daarbij ook. Vocht kan niet meer weg en de verdikkingen komen terug. Goede, regelmatige en veel beweging trekt ook het vocht in de benen weg.

Scheren

Over scheren zijn de meningen verdeeld. Het beste lijkt mij om de haren zo veel mogelijk te laten zitten. Sokken houden bacteriën en vocht weg van de huid en geven daarmee juist bescherming.

Alleen voor het behandelen van wonden of echt als ze gaan broeien, dan zou ik ze er af halen.

Geschoren en behandeld

Resultaat twee maanden later

Voeding

Het is erg belangrijk de paarden sober te houden, dat wil zeggen: zo min mogelijk of eigenlijk geen suikers.
Zelf voer ik een halve kilo pavo natura per dag met 24/7 goed droog kuil (net ingepakt hooi). Andere zweren weer bij

 • Daily Complete van Vitalbix.
 • Haysters Healthy Herbs
 • Metazoa
 • CoolStance Copra

Kuil (of voordroog) en krachtvoer zijn een grote belasting op het lichaam en kan de conditie verergeren. Dan neemt de jeuk enorm toe.
Hooi kunnen ze veel beter verwerken.

Ook met weidegang rekening houden met de suikers en fructaan. Hou hierom de fructaanapp (zie plaatje onder deze alinea) in de gaten en zet ze op het gras zodra het gras is uitgebloeid. Te rijk gras en echt niet bevorderlijk, daarvan krijgen ze meer jeuk en worden de ribbels ook weer groter.  Het korte gestresste gras zorgt voor problemen, dat gras produceert nl veel suiker. Het langere bloeiend gras is geen probleem voor cpl’ers, ook al is het veel.

Kruiden en supplementen

Preventief met gif werken is niet heel goed voor het lichaam (je verzwakt de huid daarmee want gif kijkt niet alleen naar de mijt, maar werkt op het hele gestel in. Met als gevolg een zwakkere huid -> meer kans voor mijt -> nog zwakkere huid -> nog meer mijt etc) Het is belangrijk het immuunsysteem en de weerstand hoog te houden en darmen goed onder controle te houden, dan krijgen mijten geen kans. Dus voer voldoende vitamine en mineralen.
Tijdens de vachtwissel krijgen paarden een lagere weerstand omdat ze meer energie kwijt zijn aan hun vacht. Dus hou ze tijdens aanmaak en laten vallen van de wintervacht goed in de gaten.

De volgende kruiden helpen daarbij:

Let op met kruiden, een hoop kruiden mag je maar inzetten voor een periode van maximaal 4 tot 8 weken afhankelijk van het kruid en daarna ermee stoppen

[su_spoiler title=”Kleefkruid” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Kleefkruid is een welbekend kruid wat de lymfebanen goed ondersteunt. Het ondersteunt de lymfeklieren, werkt bloedzuiverend, helpt bij de afvoer van afvalstoffen en gifstoffen is ontstekingsremmend. Hierdoor kan het helpen tegen stalbenen of huidaandoeningen zoals zomereczeem of ontstekingen van de huid. Je kan het kruid gewoon plukken. Je hoeft niet meteen een hele kruiwagen te geven, maar een tak of 5 vinden ze heerlijk (15 gram pony, 30 gram paard). Dus vers geven is geen probleem bij paarden. Ook kan je het drogen of gedroogd kopen.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Brandnetel” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Brandnetel zorgt voor een goede reiniging van het bloed. En aangezien de lymfebanen uiteindelijk hun afvalstoffen afgeven aan het bloed, wil je ook dat goed hebben. Het heeft een hoog Vitamine A en C gehalte, is rijk aan ijzer en Natrium, werkt bloedzuiverend en kan dus een goede hulp zijn bij paarden met zomereczeem, artrose en hoefbevangenheid, ook kan het werken bij zwakte en vermoeidheid en opbouwen weerstand. Door hoge gehalte aan mineralen is het ook goed voor de spieren. Verse kruiden staan het dichtst bij de natuur van het paard, zo zouden ze het in het wild ook eten. Dus heb je vers, probeer dan ook of ze vers willen eten (hebben ze erg last van de prik, dompel ze in heet water en voer ze daarna). 20 tot 30 gram per dag (een dikke hand) door het voer mengen. Brandnetels drogen voor korte termijn: de hele stengels laten drogen voor 2 dagen en daarna een bosje in de stal geven. Brandnetels drogen voor een jaar: Als je brandnetels wil drogen, pluk ze dan op een super zonnige dag als ze helemaal droog zijn, leg de blaadjes op absorberend papier of een krant in een dunne laag en zet ze dan op een droge (maar niet bloedwarme) en vooral donkere plaats. De blaadjes zijn droog als ze knisperen tussen je vingers en verkruimelen.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Kurkuma” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]De werkzame stof in Kurkuma is Curcumine, dit stofje schijnt onder andere ontstekingsremmend, antibacterieel en een sterke antioxidant te zijn. Er zijn ontzettend veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van Curcumine. Hoewel Kurkuma in de westerse (wetenschappelijke) wereld nu pas bekend begint te worden, wordt het in andere delen van de wereld al eeuwen gebruikt. Let er bij de aanschaf van Kurkuma op dat je kiest voor zuivere (biologische) Kurkuma met een Curcumine gehalte tussen de 2,5 – 5%. Curcumine is een vet oplosbare stof en daarom voer je Kurkuma altijd in combinatie met een vet, Bijvoorbeeld lijnzaadolie of omega 3-6-9 olie (zonnebloemolie is minder geschikt). Om de opname van Curcumine te bevorderen wordt door veel mensen aangeraden het te voeren in combinatie met (versgemalen) zwarte peper. Piperine is het stofje in zwarte peper dat de opname van Curcumine bevorderd. Je kunt de Kurkuma gewoon over je voer (luzerne, grasbrok, krachtvoer etc.) aanbieden. Houd dan de volgende verhoudingen aan: 1 eetlepel kurkuma (je kunt beginnen met een theelepel en dit in de eerste we(e)k(en) opbouwen naar een eetlepel, mocht je niet het gewenste effect krijgen kun je de totale hoeveelheid ophogen tot 2 eetlepels per dag) 30-45 ml (2 à 3 eetlepels) lijnzaadolie of omegaolie Optioneel: 6 keer ‘malen’ (draaien) met de pepermolen voor zwarte peper

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Appel-azijn” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Appel Azijn werkt bloedzuiverend en verbetert de algehele gezondheid en conditie. Het helpt bij de afvoer van afvalstoffen, ondersteunt het evenwicht in de darmflora en draagt bij aan gezonde gewrichten. Appel Azijn is dan ook een ideale aanvulling voor (oude) dieren waarbij natuurlijk bewegen moeilijker wordt. Door de bloedzuiverende eigenschappen wordt Appel Azijn ook veel gegeven in de strijd tegen vliegen en andere insecten. Schoon en zuiver bloed lijkt minder aantrekkelijk te zijn. Ook trekt vocht uit de benen. Wel is het behoorlijk zuur, zuur is normaal gesproken ook erg gezond, daarom kan je appelazijn niet altijd geven maar bij tijdelijk gebruik ervan (als het echt niet anders kan) kan het wel nuttig zijn. Bij een te hoge dosis kan de zuurgraad in de maag worden ontregeld. De zuurgraad wordt hierbij te hoog. Dit vinden de slechte bacteriën heerlijk en de goede bacteriën zijn hier minder van gecharmeerd. Je zou dit terug kunnen zien in de mest(dunnere mest). Denk aan een 30 tot 50 ml dosering.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Goudsbloem” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Goudsbloem komt van nature voor in het rantsoen van paarden en is een krachtig kruid voor de afvoer van afvalstoffen en ondersteunt de huid, de lever en het spijsverteringsstelsel. [/su_spoiler] [su_spoiler title=”Guldenroede” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]
Guldenroede werkt voor een goede spijsvertering en optimale stofwisseling. Bij gewrichtsontstekingen en reumatische aandoeningen. Werkt ook bij nier- en blaasinfecties en bronchitis. Het heeft een sterk reinigende werking op weefsels en bloed en is dus geschikt bij artritis, ontstekingen, eczemen en zweren.[/su_spoiler]

Supplementen of kuren:

[su_spoiler title=”Finecto + ” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Finecto+ Horse is een aanvullend diervoeder voor paarden en ponyâs op basis van zorgvuldig geselecteerde aromatische stoffen, dat eenvoudig over het voer gestrooid kan worden. Door de toevoeging van voor het dier smakelijke ingrediënten nemen ze het graag op. De aromatische stoffen worden door het dier opgenomen en uitgescheiden via de huid. Ectoparasieten hebben hier een grote hekel aan.

De voordelen van Finecto+ Horse
Paarden en ponyâs ondervinden veel last en stress van luizen, mijten en muggen. Met mogelijk vervelende gevolgen als zomereczeem, staart- en manen eczeem, schurft en mok. Deze problemen zijn herkenbaar aan hevig schuren en/of stampen, korsten en kloven in de kootholte, korsten op de huid tussen de manen en bij de staart. Chemische shampooâs, insecticiden en zalven werken vaak onvoldoende en zijn alleen curatief toepasbaar. Met de natuurlijke Finecto+ aanpak maken we dit probleem op een natuurlijke wijze beheersbaar. Met als resultaat gezondere, rustige dieren en betere prestaties.

100% natuurlijk
Finecto+Horse bevat geen chemische middelen, maar uitsluiten natuurlijke ingrediënten. De zorgvuldig geselecteerde aromatische stoffen en etherische oliën in Finecto+ Horse zijn bewezen effectief in de beheersing van ectoparasieten bij paarden en ponyâs.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Drainage Compositum van de Groene Os ” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Zuiverende kuur tijdens de verharingsperiode (wintervacht aanmaak & wintervacht loslaten) ivm het immuunsysteem.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Reformin Plus vitamine korrel ” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Vitaminen en mineralen brokjes als toevoeging aan het dagelijkse rantsoen.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Equi Protecta Algae Vitalis” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Algae Vitalis uit de paarden verzorgingslijn “Equi Protecta” is een uitgebalanceerd aanvullend diervoeder voor paarden op basis van schelpkalk, zee(zout), mineralen, zeewier en algen welke afkomstig zijn van een streekgebonden algenkwekerij uit de waddenregio.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Pro biotica paard” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Voor gezond darmstelsel

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Golden Paste (Karkuma pasta)” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] 120 gram kurkuma
2 kopjes (ca. 250 ml) water (+ mogelijk 1 extra kopje)
140 ml koudgeperste kokosolie of lijnzaadolie
3 theelepels vers gemalen zwarte peper.
Verwarm de kurkuma met de 2 kopjes water in een pannetje, verhoog langzaam de temperatuur en blijf af en toe roeren tot er een dikke pasta ontstaat, op gevoel kan je wat extra water toevoegen. Na 5 tot 10 minuten is de pasta ingekookt (het is dan qua dikte vergelijkbaar met tomatenpuree/pindakaas). Nu de pasta voldoende dik is, kun je het pannetje van het vuur halen. Nu voeg je de vers gemalen zwarte peper en de olie (de olie stolt bij koude temperaturen, als je de kokosvet aan je warme mengsel toevoegt smelt het vanzelf tot olie) toe. Roer alles nog eens goed door en de “golden paste” is klaar. Je kunt deze pasta tot twee weken in de koelkast bewaren, mits in een gesteriliseerde glazen pot. Een andere optie is de pasta invriezen, dit is het meest handig wanneer je gebruik maakt van een ijsblokjesvorm. Op die manier kun je telkens de benodigde portie ontdooien.
Dosis; start met ca. 1 à 2 theelepel(s) pasta per keer, dit kun je naar wens opbouwen tot 1 à 2 eetlepel(s) per dag.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Phytonics Detox” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Voor een (halfjaarlijkse) reiniging en goede afvoer van afvalstoffen. Bij ophoping van afvalstoffen of reguliere medicatie en na narcose. Ondersteunt de stofwisseling.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Magnesium” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Magnesium is een belangrijk mineraal dat van belang is voor het zenuwstelsel en het draagt bij aan een normale werking van de spieren


[/su_spoiler] [su_spoiler title=”THS Mokthee” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] De mokkruiden werken van binnen uit en eventueel bijgestaan door een uitwendig product (zalf) om meteen de jeuk te verlichten bij een ernstige aandoening. Wij gebruiken hier de Efrata producten voor. Deze pure kruidenmix van o.a Mierikswortel, Solidago virga aurea, Viola Tricolor, Calendula officinalis is een echt wondermiddel tegen mok.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”NAF’s Devils relief” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] NAF Devil’s relief is een krachtige kruidendrank op basis van de extracten van Duivelsklauwwortel en heilzame kruidentincturen. Het middel dient ter ondersteuning van de gewrichten bij paarden. Vooral bij oudere paarden is Devil’s relief een uitstekend product. Niet alleen omdat de kruiden het bewegingsapparaat ondersteunen, maar ook omdat de bitterkruiden in het middel de spijsvertering ondersteunen. Zo kan het paard op een aangename wijze van zijn/haar oude dag genieten.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Chevadonyll” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Chevadonyll is een kruidenmix die u het paard door het drinkwater of door de slobber geeft. Het is ontwikkeld voor de volgende chronische aandoeningen: Mok -Eiwitvergiftiging -Gewrichtspijn -Temperatuurhuishouding -Verstoorde hypofysewerking[/su_spoiler]

Wondbehandeling

Ook voor de wondbehandeling geldt: veel bewegen. Wonden genezen bij CPL’ers wat langzamer omdat ze problemen hebben met hun lymfestelsel. Beweging stimuleert het lymfesysteem.
Een goede mokzalf doet naar mijn idee wonderen. Onze dierenartsen hebben heel goed spul ontwikkeld waar de wonden heel snel mee verdwijnen. Voor het smeren is het handig de benen eerst te wassen/ontsmetten.

Ik persoonlijk was de benen met de anti-irritatie shampoo van Animaderm:

[su_spoiler title=”anti-irritatie shampoo van Animaderm:” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Omdat hier geen gifstoffen,  zeep, petrochemische en daarvan afgeleide producten in zitten. De shampoo is samengesteld uit schoonmaak- en schuimmiddelen afkomstig van natuurproducten waardoor deze shampoo 100% biologisch afbreekbaar en biologisch verenigbaar is. Ook bevat de shampoo  natuurlijke ingrediënten en hydraterende plantenextracten die samenwerken om te kalmeren, zuiveren en het herstel van het fysiologische evenwicht van de geïrriteerde huid die gevoelig is voor jeuk. Ook het effectief in het verwijderen van vuil, allergenen, en dode huidcellen, terwijl het de huidoppervlak beschermd, wat essentieel is om de huid haar natuurlijke fysiologische functies en afweersysteem uit te voeren. De shampoo helpt gevoeligheid in de fragiele huid te voorkomen, vermijdt de strakke huid (wat wel veroorzaakt wordt door veel conventionele shampoos) en helpt bij het versterken van de huid[/su_spoiler]

Daarna smeer ik de wondjes in met Tec-1.

[su_spoiler title=”Tec-1″ style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Ook een product van Animaderm en ook weer met natuurlijke ingrediënten. Tec-1 is 100% natuurlijk en ontwikkeld tegen mok, vocht en andere bacteriële én schimmelcomplicaties. Tec-1 is waterbestendig en biedt een effectieve en langdurige huidbescherming waardoor de huid rust krijgt en gevoed wordt. De huid blijft ademen en wordt snel weer gezond en soepel. Het haar herstelt soepel en glanzend.[/su_spoiler]

Zodra ze verdikkingen krijgen (dus als er een plooi wat groter lijkt, maar nog voelt als vocht) smeer ik die gelijk in met Cutene:

[su_spoiler title=”Cutene” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Voor natuurlijke genezing. Herstellende crème met actieve ingrediënten die de vernieuwing van de huid stimuleren, direct verlichtend, rustgevend en stimulerend van haargroei!

Helpt bij
Gallen, oedeem en verdikkingen
Alle soorten van huidirritatie

Beschadigde huid die moet worden vernieuwd
Onschuldige brandwonden en zweren

Heeft als voordeel
Snel, kalmerende werking
Bestrijding van de vochtophoping
Beschermende effecten

Ingredienten

  • Rozenolie is rijk aan linolzuur, een meervoudig onverzadigd vetzuur. Deze kostbare plantenolie doet de huid fluweelzacht aanvoelen en wordt vooral gebruikt voor de verzorging van de droge en schilferige huid.
  • Honing werkt antibacterieel, de suikers in de honing houden de wond vochtig door wondvocht aan te trekken, zo groeit de wond makkelijker dicht. Ook bevat honing glucoseoxidase, een enzym uit het speeksel van bijen, als dat enzym in contact komt met wondvocht, ontstaat er een kleine hoeveelheid waterstofperoxide, dit is groot genoeg om de bacteriën te doden, maar te klein om schade te veroorzaken aan de wond of de huid. Daarnaast heeft honing door de suikers en enzymen een zuur mileu, waar bacteriën niet in kunnen overleven.
  • Propolis is een natuurlijk antibioticum voor de bij. Propolis beschermt het bijenvolk tegen verschillende virussen, schimmels, en bacteriën
  • Arganolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit pitten van vruchten die aan de arganboom (Argania Spinosa) groeien. Pure arganolie verstevigt, hydrateert en herstelt de huid van top tot teen. 
  • Klei heeft het vermogen grote hoeveelheden vocht te adsorberen, stimuleert de doorbloeding en de vorming van rode bloedlichaampjes. Het bevordert de regeneratie van de huid, werkt ontvettend en werkt weerstandverhogend door het kiezelzuur ingrediënt. Omdat leem de doorbloeding bevordert, wordt het weefsel geactiveerd om afvalstoffen door het vaatstelsel af te voeren. Het hoge absorptievermogen van leem kan veel stoffen uit de huid opnemen zoals: geuren en uitscheidingen van de huid, verzacht plaatselijke zwellingen (verminderen sneller), verzacht bloeduitstortingen (o.a. bekend in de blauwe plekkenzalf), bevordert vernieuwing van de huid, werkt verzachtend op littekens enzovoort.
  • Aloë vera is een plant waarvan haar geneeskrachtige eigenschappen op meerdere vlakken toepasbaar zijn. De meest bekende toepassing is wel het feit dat aloë vera een verfrissend en helend effect heeft op de huid. Elke vorm van huidirritatie (eczeem, psoriasis, acne, ontstekingen, enz.), inclusief brandwonden en zonnebrand, kunnen behandeld worden met aloë vera. Naast deze eigenschappen voor de huid, is aloë vera in staat om te bestrijden van nog veel meer ziektebeelden, waaronder bijvoorbeeld artritis, oedeem , stralingsziekten en allerlei ontstekingen
  • Soja om zwellingen, ontstekingen, enzovoort sneller te doen genezen
  • Kamille is ontstekingswerend, ontsmettend, en jeukstillend. Daarnaast bevordert het de epitheelvorming welke een belangrijke stap is in het maken van een nieuwe huidlaag over een wond. Deze vier geneeskrachten zorgen ervoor dat kamille prima uitwendig kan worden gebruikt.
 • Verder: argan, wax, tarwe, maagdenpalm, laurier.
[/su_spoiler]

Verder kan je nog zat andere dingen proberen die bij andere paarden ook weer werken:

[su_spoiler title=”Zee” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] De beste manier om te ontsmetten is de zee, ga met je paard naar het strand en wandel de zee in. De temperatuur, zouten en stroming zorgen ervoor dat de wonden mooi ontsmetten.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Ballistol Animal” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Ballistol Animal olie voor desinfectie en verzorging bij dieren. Bij paarden ter verzorging van de staart, hoeven en voor de vacht.  Ballistol kun je voor heel veel dingen gebruiken. De vacht van je paard gaat glanzen en het helpt bij zomerexceem.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Green XL” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Green XL Horse Leg Cleaner is een geconcentreerde biodegradeerbare reinigingsvloeistof, verrijkt met probiotica. Green XL Horse Leg Cleaner kan toegepast worden voor de reiniging van de benen van het paard.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Biotex (of soda/ badedas)” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Om de voeten te weken en te ontsmetten, wel opletten dat het droogt de wond snel uitdroog. Een vochtig wondmilieu blijkt veel beter voor de genezing.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Teatree shampoo en olie” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Tea-Tree shampoo is een sterk reinigende shampoo dat helpt parasieten op afstand houden. Teatree olie werkt ook bij huidgenezing maar kan prikken op open wonden[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Groene leem” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Groene leem is een kleisoort die heel rijk is aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en enzymen. De werking zorgt voor het opnemen van gifstoffen en het leveren van bouwstenen voor gezond weefsel. Groene leem kan de gezondheid bevorderen en genezingsprocessen ondersteunen. De werking van groene leem is wetenschappelijk aangetoond. Gebruik op wonden en beschadigde huid is echter niet zonder risico en dient met zorg toegepast te worden. Als de klei te lang blijft zitten kunnen afvalstoffen van de wond “naar binnen slaan” en kan een infectie ontstaan.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Hydrocortiderm” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Het remt de ontstekingen, maar neemt ook min of meer de jeuk weg . Wel een zalf waar hormonen inzitten die ervoor zorgen dat wanneer je dit op langere termijn blijft smeren ,de huid dunner wordt en gevoeliger kan worden. Het is van belang een handschoen aan te doen wanneer je de zalf opbrengt (anders komt de zalf via de huid op de hand in je lichaam binnen). Het wordt sterk afgeraden om een cortison zalf op langere termijn te gebruiken (welke dan ook). Er zijn wel verschillende sterkten vd zalf mogelijk.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Levertraan” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Wanneer wonden slecht genezen stimuleert levertraanzalf het herstel van de huid. Daarnaast werkt het verzachtend. Schaafwonden doen pijn en het zijn vaak lelijke wonden. De zalf werkt hierbij genezend. Het mag niet worden gebruikt bij brandwonden of geïnfecteerde wonden.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Honing” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Artsen en onderzoekers kunnen wel vaststellen dát het werkt maar weten niet hóe het werkt. Ze denken dat de gezonde bacteriën verantwoordelijk zijn voor de geneeskrachtige eigenschappen van honing.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Calendula” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Deze zalf werkt verzachtend, verzorgend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.  Het bevordert de vorming van nieuw huidweefsel en helpt littekens voorkomen. Zeker bij een jonge huid is Calendula zalf erg fijn om te gebruiken om het ontstaan van littekens zoveel mogelijk te beperken.[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Mesitran” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] Deze antibacteriële wondzalf wordt gebruikt voor de behandeling van chronische, acute wonden en diverse schimmelinfecties. Mesitran is uitstekend preventief antibacterieel toepasbaar, zorgt voor een snelle weefselregeneratie en reduceert de vorming van littekenweefsel. Er zijn geen contra-indicaties en bijwerkingen bekend. Mesitran dun aanbrengen en afdekken met een wondverband of wondpleister.[/su_spoiler]

Maden

In de zomer zijn er veel vieze, slome vliegen. Deze vliegen leggen eitjes bij/in de wonden en daar komen maden uit. Probeer te voorkomen dat er vliegen bij de wonden komen met een goede uierzalf, of een afgeknipte panty over de benen te doen. Zo kunnen de vliegen niet meer bij de wonden.
Wat je ook kunt doen is olie en zwavelpoeder. Dat houdt de vliegen op afstand en houdt de huid soepel. De olie maakt niet echt uit. Hij moet blijven plakken op de benen. Je kunt ook een mengsel maken van uier crème met olijfolie (bijvoorbeeld) en wat zwavelpoeder. Dit kan je dagelijks gebruiken. Als je paard korsten heeft of wondjes dan erop smeren.

Als je al maden hebt, zijn er ook verschillende dingen te doen.
TeaTree olie
Gaan ze niet van dood maar komen ze wel van naar buiten

(foto panty & zwavelbloemuiercreme)

Hoeven

Bij een paard met CPL gaan ook de hoeven achteruit. De hoefzolen veranderen en krijgen een mindere hoornkwaliteit. Laat je smid minstens 1x per 6 a 8 weken komen, hoe erger de plooivorming en wonden, hoe erger de hoeven.
Ook de zwilwratten en sporen worden groter.

Lymfedrainage

Lymfemassage is een goede manier om de lymfebanen te activeren. Elk paard heeft een grote lymfeknoop, bij de linkerschouder. Die kun je activeren, en heeft een aanzuigende werking op alle lymfebanen, behalve die van het rechtervoorbeen. Die heeft zijn eigen knoop. Door de knoop linksvoor te activeren help je het totale systeem aan lymfebanen. Dit kun je uitbreiden door alles te masseren/activeren. Hierbij is de volgorde en richting wel heel belangrijk. Ook de getroffen gebieden meenemen maar wel met beleid!

Hou er rekening mee dat er paarden zijn die duidelijk verslechterd zijn door de lymfedrainage, laat alleen een echte kenner (dierenarts of fysio met jarenlange studie) dit doen en niet iemand die een cursus heeft gevolgd. Bij verkeerde behandeling krijg je namelijk tegenovergesteld effect.

Resultaat in 2 maanden:

Verder do’s and don’t

 • Ontspanning is belangrijk, stress werkt het lymfesysteem tegen en zorgt dat het lymfesysteem wat op slot slaat
 • Liever geen ijzers. Een goed werkende hoef zorgt voor een goed werkend bewegingsapparaat en dat helpt weer bij een goed werkend lymfesysteem
 • Compressiekousen kan helpen, maar bij open benen is het wel tricky.
 • Koud is funest voor het lymfesysteem. Dus als je wast, of wilt koelen na een lange rit, gebruik dan zoveel mogelijk lauw water. Heb je dat niet, zorg dan dat je na het koelen/wassen nog een flink eind gaat wandelen, zodat het lichaam weer op temperatuur komt en de lymfebanen weer hun werk gaan doen. Koud = gesloten lymfebanen. En dus kan het lichaam alsnog geen afvalstoffen kwijt.
 • CPL kan ook pas tot uiting komen bij dracht. Hormonen spelen dus ook een rol bij CPL
 • CPL heeft een erfelijke aanleg, dus fok niet met paarden met CPL.

 Ook al behandel je zo goed, kan er alsnog een uitbraak komen, hier verschil in twee maanden tijd:

Bronnen:

Verslag van het onderzoek in Utrecht wat is gestart nadat de vader van Meaghan is ingeslapen

http://www.bokt.nl/wiki/Chronisch_progressief_lymfoedeem

http://www.dierenklinieklemmer.nl/medische-info-huisdieren/info-paard/huidaandoeningen-bij-het-paard/

http://www.dapdz.nl/huidproblemen/

https://www.paardendrogist.nl/advies/

http://www.abcreatief.com/blog/cpl-chronisch-progressief-lymfoedeem/

Bokt eigenaren met CPL paarden

Foto’s KoudbloedKim & Jaan81 van bokt

Wil je meer informatieve blogs over paarden lezen? Kijk of hier iets tussen staat:

Maagzweren

19 februari heb ik een info-avond over maagzweren gehad. Deze werd gegeven door Ben Jansen van maagzwerenbijpaarden.nlIk schrok er eigenlijk...
Meer informatie

Probleempaarden

Als ik heel eerlijk ben geloof ik niet in 'probleem'paarden. Een paard is haast nooit 'het' probleem. Er is altijd...
Meer informatie

CPL

Ik schrijf dit stuk nadat we te horen gekregen hebben dat de vader en de opa van onze Meaghan heel...
Meer informatie

De ontwikkeling van het ongeboren veulen

Omdat wij zelf veulentjes fokken ben ik erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van het veulentje in de baarmoeder. 11 maanden...
Meer informatie

Gezonde en risico veulens

Ik heb deze blog geschreven nav een symposium over gezonde en risicoveulens op de kliniek/universiteit van Utrecht. Hier zijn we...
Meer informatie

Het paardengebit

Wat ik bij veel leerlingen tegenkom is de onwetendheid over het paardengebit. Moeten ook paarden naar controle? Zou de nageeflijkheid...
Meer informatie

Paarden in mensenjaren

Nauwkeurige metingen van paardenleeftijd tot mensenleeftijd is best moeilijk te onderzoeken. Dr Doug Stewart is het gelukt op basis van...
Meer informatie

Paarden en rijden in extreme hitte

Een paar jaar geleden zou je het niet geloven maar we krijgen steeds meer extreme zomerhitte waarbij het meerdere dagen...
Meer informatie
{"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":3000,"speed":600,"loop":"true","design":"design-2"}

Evy