Rijden in de hitte

Stukje informatie n.a.v bijscholing: Waarom training? Door inspanningsfysioloog dr. Carolien Munsters (verslag). Bij KNHS, Ermelo

Natuurlijk, we leven in Nederland dus de vraag is, of het echt het voorspelde weer gaat worden. Maar mocht dit zo zijn, zijn er een aantal dingen die ik met jullie wil delen.
Het is misschien een beetje een saai verhaal maar lees deze alsjeblieft goed door.

Het paard en de mens zijn verschillender dan je denkt.
Het paard kan in tegenstelling tot ons namelijk slecht zijn warmte kwijt. Als wij na een paar minuten uitstappen onze jas alweer aantrekken kan je paard nog zijn warmte niet kwijt. De comfortzone van een paard ligt tussen de -5 en 10 graden, bij ons veel hoger; dik boven de 20 graden.
Het temperatuur van een paard in training gaat al snel naar de 41 graden, maar wat krijg je als je paard te lang op die temperatuur blijft zitten?

Moeilijk woord: Denaturatie
Zoals we weten bestaan de pezen en de spieren van een paard uit eiwitten. Een bekend voorbeeld van denaturatie is het koken of bakken van een ei. “Het ei stolt”, wordt vaak gezegd, maar dit is in feite onjuist. Stollen is een omkeerbaar proces waarbij een stof overgaat van de vloeibare naar een vaste toestand, zoals ‘bevroren water’ oftewel ijs. IJs kan altijd weer vloeibaar worden, maar de eiwitten in het ei zullen hun ruimtelijke structuur nooit meer terugkrijgen.

Wat kan er gebeuren bij denaturatie in het lichaam?
Als je paard wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, stijgt zijn lichaamstemperatuur aanvankelijk geleidelijk. Het lichaam houdt de temperatuur in de hand door middel van onder andere transpiratie en verwijding van bloedvaten in de huid. Een te hoge temperatuur veroorzaakt in het lichaam denaturatie van eiwitten, waardoor ze hun functie niet meer kunnen uitoefenen doordat zij hun ruimtelijke structuur verliezen. Aangezien het lichaam voor een groot deel uit eiwitten bestaat en eiwitten een grote rol spelen bij diverse lichaamsprocessen, is een te hoge temperatuur uiteindelijk dodelijk. Boven de 42 graden Celsius denatureren namelijk ook de eiwitten die het lichaam gebruikt om haar temperatuur te regelen. De temperatuur zal door de denaturatie versneld stijgen, waardoor het dier sterft.

Wat zegt dit over je training, of het rijden in tropische temperaturen?
Natuurlijk gaat je paard bij een uur trainen niet gelijk dood. Dit speelt voornamelijk bij hoge koorts. Maar natuurlijk kan je paard ook denaturatie krijgen tijdens de training. Dit is voornamelijk schadelijk voor pezen en spieren. Deze verstijven en veranderen van constructie, dus eigenlijk alleen maar schadelijk voor de spieren aangezien denaturatie niet meer terug keert.

Wat kan je doen?
Zo snel mogelijk afkoelen! Paarden kunnen hun warmte dus slecht kwijt, maar met kou kunnen ze dus heel goed omgaan. Wat je kan doen, na het trainen, uitdraven, de wind langs de vacht laten komen, en dan het liefst gelijk KOUD water er over heen (spierklap is bij een mens véél eerder dan bij een paard, een paard zo snel mogelijk afkoelen, denaturatie is schadelijker dan spierklap) en daarna pas uitstappen. Dan voorkom je de meeste schade.
Verder:
Bij kouder weer is dus een veel gemaakte fout na het rijden is dan ook dat wij na goede training het paard inpakken of hem onder het solarium zetten. Als je dit doet, en hij zijn warmte dus niet kwijt kan krijg je als gevolg van onherstelbare eiwit schade in de spieren.
Ook de pezen zijn gemaakt van eiwitten en beschadigen door verhitting. Daarom kan je ook beter geen beenbescherming gebruiken, en als je dat toch wilt, gelijk eraf na je training. De temperatuur onder de pijpkous kan oplopen tot 41 graden!

Nog wat tips voor je paard met heet weer:

  • Wil je paard niet goed drinken voeg dan een scheutje appelsap toe.
  • Zet je paard in het midden van de dag lekker op stal, en wanneer het niet meer zo warm is buiten zetten.
  • Ga ‘s ochtends vroeg rijden voordat het warm wordt, of juist in de avond als het niet meer zo warm is.
  • Spuit de vliegendeken een paar keer af met koud water en doe hem daarna weer op.
  • Spuit je paard een paar keer af met lauw/koud water.
  • Wanneer je paard in de wei staat bescherm hem dan goed tegen de zon. Zo kun je de licht gekleurde plekken zoals de neus insmeren met zonnebrand.

Evy

Leave Comment