Hallo!

Ik ben Evy Ruijs, Ik ben geboren in augustus 1991 in Amersfoort en ik ben via een omweg van een paar jaar in Brabant weer terug in Amersfoort (Utrecht).  Het allerbelangrijkste in mijn leven is dat ik moeder ben en op de tweede plaats ben ik een gemotiveerde instructeur, ruiter, trainer en coach.

Mensen die mij kennen omschrijven mij vaak met de woorden: Empathisch, doortastend, geduldig, gezellig, loyaal, chaotisch, doorzettend en respectvol.

Door vallen en opstaan ben ik gekomen waar ik nu ben en ik ben nog iedere dag aan het ontwikkelen in zowel het paarden als het coachingsvak. Ik heb nog steeds genoeg gebreken en uitdagingen dus ik werk ook dagelijks aan mezelf op privégebied.

Ik heb mijn ORUN-3 opleiding allround gedaan (dressuur en springen) en later heb ik me gespecialiseerd op de dressuur. Ik heb allerlei type paarden op mijn pad gehad, koudbloed tot volbloed, sportpaard tot probleempaard, hierdoor heb ik me veel kunnen verdiepen in het benaderen van verschillende type paarden. Daarnaast heb ik cursussen gevolgd voor problemen zoals trailerladen, grondwerk etc. 
Na mijn opleiding Paardenhouderij & Management ben ik aan het werk gegaan bij Anky van Grunsvenhier was ik eerst op stal waarbij ik de vaste groom was van een aantal paarden en vervolgens gecombineerd als au pair.

15 feitjes over mij:

  1. Mijn ideale vakantie is glamping, back to basic, maar toch wat luxer
  2. Ik spreek vloeiend Nederlands en Engels en basis Spaans
  3. Je mag me altijd wakker maken voor chocolade met karamel en zeezout
  4. Om 09.00 staat het foute uur op, daarna luister ik Q music, 100% NL of spotify met Spaanse muziek
  5. Ik ben gek op kerst! Versieren, films (ja ook de hallmark films) en muziek. In december staat de radio dan ook de hele dag op Skyradio
  6. Als klein meisje dacht ik dat ik archeoloog ging worden en dan ook dino’s zou opgraven
  7. Zomer of winter, ik zit ’s avonds op de bank met een dekentje
  8. Ik ben een single mom van een heerlijk en blij meisje
  9. Mijn meest onzekere periode was toen ik mijn heup had gebroken
  10. Ik drink standaard te weinig op een dag
  11. Mijn sterrenbeeld is virgo (maagd)
  12. Toen ik 4 jaar oud was, ging ik al wekelijks ponyrijden (stapritjes)
  13. Ik kan niet zo goed tegen slenterende mensen, ik hou van doorlopen (viel dat even tegen nadat ik mijn heup had gebroken)
  14. Al sinds ik het me kan herinneren kreeg ik “heitje voor karweitje” door mijn ouders op hun administratiekantoor te helpen met papier versnipperen etc. Mijn eerste zomerbaantje was op mijn 14e in een snackbar als slushpuppy-tapper.
  15. Mijn hobby naast paardrijden is dansen. Ik hoop ooit Latin dancing onder de knie te krijgen.

Iedereen is anders, paarden en mensen. Ik geloof erin om per paard en per persoon te kijken wat het beste is voor dat paard of die persoon, zo geloof ik ook in de vrijheid om jezelf te kunnen ontwikkelen.

In de paardensport geloof ik dus niet in een bepaald training systeem. Ik heb getraind en gewerkt bij Anky, verschillende africhters, heropvoeders, naturals en springruiters. Ook heb ik een uitgebreide paardensportmassage opleiding gevolgd om nog meer te leren over de biomechanica van het paard. Hierdoor kan ik per paard kijken wat deze nodig heeft. Mijn paarden staan bijvoorbeeld 24/7 buiten en in een HIT-actief & paddock paradise systeem maar train ik daarnaast ook wedstrijd gericht tot Z2 niveau met zowel sportpaarden als koudbloeden.

Daarnaast ben ik zo gefascineerd door de mens op zich. Hoe we leren, hoe we met onze gedachten omgaan, onze angsten, overtuigingen, zelf-sabotage, passie en zo veel meer. Ik ben in de coachingwereld terecht gekomen doordat ik al veel extra mentale begeleiding gaf bij wedstrijdspanning en angsten tijdens het paardrijden. Dat vond ik zo interessant dat ik me, zeker nadat ik thuis kwam te zitten door een gebroken heup, steeds meer verdiepte in het menselijk brein en dan vooral het onbewuste en hoe we hier mee om kunnen gaan.

Ondanks mijn verslaving aan de informatie voor alles wat er in ons hoofd gebeurt en alles wat je met een paard kunt bereiken, is het nooit mijn intentie geweest om een instructeur, ruiter, trainer en coach te worden. Mijn droom was het hebben van een camping in Zuid-Frankrijk, waar ik kon zorgen voor de ideale vakantie. Dat is dus niet uitgekomen.

Als je geïnteresseerd bent, zal ik de korte versie van mijn pad vertellen en hoe ik ben gekomen waar ik nu sta.

Maar eerst: haaien of dolfijnen?

Geen van beide is goed of slecht. Ze zijn gewoon anders. In eerste instantie lijken ze heel veel op elkaar: ze leven in de oceaan, zijn grijs en hebben vinnen en staarten. Maar als je goed gaat kijken, zijn ze heel verschillend: Haaien zijn koudbloedige vissen die zwemmen met een verticale staart die heen en weer gaat. Dolfijnen zijn warmbloedige zoogdieren die door hun longen ademen en een horizontale staart hebben die op en neer gaat. Ook hun dieet is totaal anders.
Haai-mensen zijn de mensen die je vaak op de voorgrond ziet. Ze zijn noodzakelijke onderdelen van het bedrijfsleven. Ze werken op een hele andere manier dan dolfijn-mensen. Beide soorten mensen zijn goed en beide soorten mensen hebben we nodig, zolang je maar jezelf bent. Als je als dolfijn een haai wilt worden, heb je kans dat je slaagt (en jezelf verliest), of je valt naar de bodem omdat je met je horizontale staart naar links en rechts aan het kwispelen bent en je op eten jaagt wat je niet kunt eten.

Klein pennymeisje

Al sinds klein meisje ben ik een dolfijn, maar ik wilde altijd omgaan met de haaien. Ze wisten wat ze wilden en gingen daar achteraan. Ik deed er alles aan om erbij te horen maar viel toch altijd buiten de boot en dat lieten de andere kinderen graag merken. Gelukkig kwamen de paarden op mijn pad. Daar kon ik mezelf zijn. Ik kon gevoelig zijn en dit had zelfs goede resultaten: ik klikte met de paarden. Langzaam begon ik ook andere vrienden uit te kiezen, waarbij mijn gevoelige kant ook weer voordelen had: vriendinnen vonden het fijn dat ik naar ze luisterde en dat ze over hun problemen konden praten.

De paardensport begon me meer en meer te trekken en mijn ouders kochten zelfs paarden! Ik ging springen, voetballen te paard en maakte eeuwige bosritten. Mijn paardenleven was pure ‘lol met je knol’.

De paardenwereld ontdekken

Ik werd verliefd op de magische wereld van de paardensport: de dressuur. Ik begon langzaam steeds meer wedstrijden te rijden met onze tinkers en sportpaarden. Daarnaast organiseerde ik met mijn ouders sinds ik 14 was jaarlijks tinkerdagen, hier kwamen 100 deelnemers per weekend om een heel weekend te slapen, wedstrijden te rijden en lol te hebben met hun tinkers. Dit sloot aan bij mijn liefde voor paarden en bij mijn droom om ooit een camping te hebben.

Tijdens mijn middelbare school kwam de liefde voor paarden iets hoger dan mijn studie, waardoor ik van havo naar vmbo was gezakt. Met mijn ouders heb ik toen afgesproken om via het mbo toch naar een hbo-opleiding te gaan. Omdat ik ervan uitging dat ik maar 4 jaar in de paardenwereld zou zitten, ben ik hier volledig in op gegaan: ik wilde alles leren wat ik kon leren (zadels passen, hoefsmederij, rijden, fokkerij) en ik heb de leukste en meest diverse stages opgezocht, deze zijn toch wel mijn hoogtepunten geweest:
– De internationale springpaarden handelstal Veldstar Stables: super leerzaam, paarden werden over de hele wereld verkocht op basis van alleen video’s, geen uitgebreide fotoshoots of proefritten, maar alleen echt goede en duidelijke video’s
– Tinkerhoeve de Bonte Parels: hier leerde ik omgaan met en de verzorging van dekhengsten van mijn favoriete ras
– Een internationale spring en dressuurstal: beide super leerzaam qua management en training
– En mijn stage bij Anky van Grunsven: de wereld waar ik verliefd op was geworden

In 2011 heb ik mijn ORUN instructie diploma gehaald en in 2014 de opleiding paardencoaching waardoor ik na mijn afstuderen dus al aan de slag kon als instructeur, ruiter, trainer en coach.

De dressuurwereld

Na mijn opleiding hippisch management kreeg ik meerdere banen aangeboden vanuit stages die ik had gelopen. Omdat mijn passie bij de dressuur lag, ben ik aan het werk gegaan bij Anky van Grunsven, hier heb ik in die jaren heel veel ervaring op gedaan en veel geleerd, ik heb mogen meedraaien in het stalteam, heb ik vaste paarden gehad om te groomen, ben ik mee geweest op concours en ben zelfs een periode de nanny geweest van de kinderen.

Hier heb ik zo veel geleerd: van paardenmanagement, van de dressuurwereld en van mezelf. Om rond te lopen in deze wereld, op dit niveau, moet je wel sterk in je schoenen staan. Ik begon zakelijker en consequenter te worden, ik volgde mijn dromen op. Ooit wilde ik de lichte tour rijden.

Ik bracht inmiddels verschillende paarden uit tot en met het Z2 en was actief in de wedstrijdsport met mijn eigen paarden en als trainer/instructeur. Daarnaast volgde ik de opleiding sportmassage voor paarden om me nog meer te verdiepen in de spieren, spiergroepen en biomechanica (welke spieren wil je wel, en welke spieren wil je juist niet aanspreken) en volgde ik regelmatig lezingen en cursussen rond de gezondheid van paarden en de dressuursport.

Ik genoot van alles wat rond de paardensport gebeurde. Ik kreeg de mogelijkheid om mijn eigen stal op te starten en langzaam begon ik mijn eigen visie te vormen. Ik vond namelijk wel dat paarden om goed in hun vel te zitten ook zo dicht mogelijk bij zichzelf en de natuur moesten blijven.
Dus mijn paarden kwamen 24/7 buiten maar mijn doelen bleven hetzelfde. Een paard is een levend dier wat in heel veel dingen van ons afhankelijk is in zijn training, management en natuurlijke behoeften (ruimte, beweging, sociaal contact, continu beetjes eten, plekken om te schuilen, liggen en vers water). Als ik met paarden werk heb ik respect voor het dier zelf, zijn karakter en natuur.

Het begin van de zoektocht naar mezelf

Wat doet het moederschap met je?

In 2019 gebeurde er iets wat mijn leven totaal veranderde: mijn toenmalige vriend en ik werden zwanger. Dit is zo’n magisch moment, dat er een klein mensje in je aan het groeien is. Dit gebeurde wel veel sneller dan ik ooit had gepland, want ik had nog zo veel doelen. Ik bleef lekker trainen en wedstrijden rijden tot 4 weken voor de bevalling en lesgeven tot 1 week voor de bevalling. De zwangerschap was dan ook een droomzwangerschap. Ik heb maar 1 klacht gehad: misselijkheid en overgeven (dit dan wel de volle 9 maanden). In maart 2020 was het dan zo ver: mijn mooie meisje werd geboren. De bevalling was heel spannend, ze zat vast in het geboortekanaal en haar hartslagje ging omlaag. Met behulp van extra materiaal kwam ze dan gelukkig gezond ter wereld. Toch is dit wel een van de eerste stappen geweest richting het verder bestuderen van de psyche van de mens, ik voelde me zo onwijs machteloos die dag.

Ook kwam ik ineens in een heel andere bewustwording: ik ben nu moeder. Alles wat ik nu zou doen, zou per direct effect hebben op Lina. Mijn gedachte over de paardensport veranderde. Hoe kon ik nu nog iedere dag van 07.00 tot 22.00 uur blijven werken? Ik maakte verschillende keuzes waardoor ik meer tijd had voor mijn dochter en het ook nog kon combineren met mijn paardenpassie.

Weer thuis na een ongeval

Toen ik eindelijk mijn nieuwe ritme als werkende en liefhebbende moeder had gevonden, weer een beetje hersteld was en weer aan de wedstrijden begon, veranderde mijn leven nog een keer. Tijdens een ongeval met een pony viel ik en sloeg mijn heup uit de kom en brak hij. Ineens zat ik aan bed gebonden met een lang herstel in het vooruitzicht.

Hier kwam ik mezelf mentaal tegen, al vrijwel mijn hele leven ben ik in beweging geweest, was ik iedere dag vroeg op stal en tot laat bezig. Ik had mijn doelen en dromen al uitgestippeld en hier was ik naartoe aan het werken. Nu lag ik ineens in bed, lang revalidatietraject in het vooruitzicht, niet de moeder kunnen zijn die ik wilde zijn, niet en misschien nooit meer de ruiter en instructeur zijn die ik wilde zijn, het feit dat mijn heup uit de kom was geschoten, zou kunnen betekenen dat ik artrose kan krijgen en ik mijn dromen misschien wel moest heroverwegen.
Op de achtergrond werd de relatie met Lina’s vader ook slechter en in de fase na mijn ongeval is de relatie dan ook uiteindelijk beëindigd waardoor vrijwel de volledige zorg (en liefde) van Lina bij mij kwam. Ik heb echt een pas op de plaats moeten doen en me volledig moeten inzetten op herstel. Fysiek en mentaal. Hier kreeg ik nog meer interesse in onze psyche.

Ik was al paardencoach maar ben me in deze periode verder gaan verdiepen en specialiseren in bepaalde gebieden: ik deed verschillende opleidingen voor coaching bij angsten, zelfvertrouwen, hooggevoeligheid en transformatiecoaching (welke gedachtepatronen, emoties en gedrag brengen je naar succes en welke juist niet. En welke onbewuste strategieën motiveren ons, stimuleren onze creativiteit en laten ons in mogelijkheden denken en welke ons remmen of tegenhouden)
Ik kwam erachter dat, om een echte verandering in jezelf te krijgen, we echt contact moeten maken met ons onbewuste. Waarom zijn je visie en je waarden zo? Waar komt je boosheid vandaan? Hoe kan je hiermee omgaan? Veel kracht ligt in je kwetsbaarheid, maar om deze kracht te voelen in plaats van de zwakte ga je door een interessant proces.

Dus dit ben ik. Evy. Vooropgesteld moeder en daarnaast instructeur, ruiter en coach. Nog steeds niet perfect, maar wel krachtig, vastberaden en doelgericht.

Door alle investeringen voor mijn persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling als instructeur, ruiter, trainer en coach heb ik mezelf dus meer en meer ontwikkeld tot een persoon waarbij rust, vertrouwen en doorzetten centraal staan.

Het maakt niet uit wat je hebt meegemaakt in je leven, je bent waardevol, je verdient liefde en je hebt wat toe te voegen aan de wereld. Wees de beste persoon die je kunt zijn, doe het beste wat je kunt doen en leef je beste leven.

Bijscholingen & Diploma’s

Ik vind het heerlijk om te leren. Vandaar doe ik ook regelmatig cursussen, opleidingen, bijscholingen & lezingen
Hieronder zie je per jaar wat ik heb gedaan en wat ik daarbij heb geleerd.

2023

  • Diploma coaching bij hoogsensitiviteit afgerond met een 9,0
  • 20 uur herhaling voor mijn EHBO diploma

2022

  • Diploma coaching bij hoogsensitiviteit afgerond met een 9,7
  • Diploma zelfvertrouwen voor kinderen afgerond met een 9,9
  • 20 uur herhaling voor mijn EHBO diploma

2020 & 2021

Deze jaren heb ik niet veel gedaan. Dit is omdat er veel wegviel ivm Covid-19.

  • Trainingsseminar dressuur: In deze editie van het KNHS Trainersseminar wordt teruggeblikt op de waanzinnige successen van de Olympische ruiters Coby van Baalen, Imke Schellekens-Bartels en Anky van Grunsven, maar zal er ook kritisch gekeken worden naar trainingsmethodes toen en van nu. ‘Wat hebben we geleerd, wat zijn de grote verschillen en welke trainingen dragen bij aan de weg naar de top? Hoe zit het eigenlijk met de mentaliteit van trainer en ruiter?’
  • 2 bijscholingen bij Anky van Grunsven op stal, gericht op training van het jonge paard, voeding, sportmassage en de training van het M-niveau paard
  • 20 uur herhaling voor mijn EHBO diploma

2019

Dit jaar heb ik helaas geen bijscholingen gedaan ivm zwangerschap.

Uiteraard wel de 20 uur aan bijscholing voor mijn EHBO diploma

2018

  • Opleiding: paardensportmassage bij Aeres Barneveld
    • Deel 1: In deze opleiding Sportmassage paard leer je hoe een paard aanvoelt en waar je kunt masseren, hoe en op welk moment. Ook spierpijn voorkomen en afwijkingen constateren staan op het programma. Voorop staat echter dat massage een weldaad is voor jouw paard, en het de band met elkaar versterkt. Met de groep worden rond- en tussen de paarden onderstaande onderwerpen behandeld. Je leert hoe het paard aanvoelt en weet na afloop van de opleiding de eerste massagehandgrepen waarmee je het paard beter kunt voor bereiden op sportieve prestaties. Daarnaast leer je pijn bij het paard te herkennen. Je leert de anatomie van de oppervlakkige en diepe structuren, het herkennen van (pijn)uitingen van het paard en het aanleren van de massagehandgrepen
    • Deel 2: Deze opleiding is een vervolg op Sportmassage paard I – Introductie en gaat verder waar deze gestopt is. Op het programma staan technieken en verdere adviezen en mogelijkheden om blessures te voorkomen. Een belangrijk onderdeel is ook optimale wedstrijdvoorbereiding en verder inzicht in de biomechanica. In theorie en op de paarden van het Paarden Trainingscentrum worden onderstaande onderwerpen behandeld en geoefend. Je leert: Inleiding massage/anatomie, algemene massagetechnieken, plus verdieping, algemene palpatie, biomechanica/inspectie, voorbereiding op wedstrijden, orthopedie en pathologie, zoönosen, EHBO paard
    • Deel 3: De verschillende paardensport-disciplines en de gevolgen daarvan voor het paardenlichaam komen aan bod. Welke specifieke problemen dienen zich aan binnen dressuur, springen en andere takken van sport? Dit en meer wordt in deze laatste module behandeld. Je leert: de verschillende disciplines, verschillen en overeenkomsten tussen disciplines, welke massagetechnieken worden ingezet bij welke problematiek, belang van warming-up, cooling-down en de ondersteuning daarbij van de masseur
  • Symposium: Maagzweren icm huisvesting en training, Dierenkliniek voor paarden Hofma & van Gelder
  • Bijscholingen EHBO, Nijkerk (10x per jaar)

2017

  • Trainingsseminar springen, Ermelo, de training van het ruiteroog door Rob Ehrens (verslag) bij KNHS
  • Trainingsseminar Dressuur, Ermelo, werken aan ontspanning en harmonie (verslag) door Sven Rothenberger & Johan Hamminga bij KNHS
  •  Bijscholingen EHBO, Nijkerk (10x per jaar)

2016

  • Symposium: Van hoefzweer tot peesblessure (verslag) bij Faculteit Diergeneeskunde Utrecht, Universiteitskliniek voor paarden
  • Symposium: Veulens (verslag) Bij faculteit Diergeneeskunde Utrecht, Universiteitskliniek voor paarden
  • Symposium: Nieuwe dressuurproeven voor instructeurs via KNHS bij Valleiruiters, woudenberg
  • Bijscholingen EHBO, Nijkerk (10x per jaar)

2015

  • Symposium: Gymnastiseren en gehoorzaamheid door Hester Klompmaker (verslag) bij KNHS, Ermelo
  • Symposium: Loopt jou paard op eigen benen? Door Marian Dorresteijn (verslag) bij KNHS, Ermelo
  • Symposium: Training jonge paarden trainen door Johan Hamminga (verslag) bij KNHS, Ermelo
  • Symposium: Waarom training? Door inspanningsfysioloog dr. Carolien Munsters (verslag). Bij KNHS, Ermelo
    • Stukje informatief na deze bijscholing:(lees hier)
  • Bijscholingen EHBO, Nijkerk (10x per jaar)

2014

  • Opleiding: Caprilli Coaching & Training, Paardencoaching, Achterveld
    • Om als paardencoach aan de slag te gaan, wil je goed beslagen ten ijs komen. Natuurlijk weet je al het een en ander van hoe paarden reageren op mensen, maar wat ze precies bedoelen blijft nog altijd gissen. En zolang je niet zeker bent van wat ze mogelijk bedoelen, zo lang zul jij ook niet zeker zijn van jezelf. En dat voelt de cliënt voor wie jij de paardencoaching wilt inzetten. Behalve dat je de vertaling maakt van paard naar cliënt, komt er nog meer kijken bij het zijn van een professionele paardencoach. Je wilt namelijk ook een goede coach zijn met de juiste vaardigheden om in een kennismakingsgesprek te achterhalen welke verwachtingen en behoeften je cliënt heeft. Of om te gaan met weerstand die vroeg of laat kan opduiken bij je cliënt. En misschien moet je verslaglegging doen voor je opdrachtgever. Kortom, algemene coachingsvaardigheden zijn onmisbaar voor een professionele paardencoach.
  • Symposium: Mentale training voor kinderen met Sanne Beijerman (verslag). Bij KNHS, Ermelo
  • Symposium: Opleiden van je basispaard door Johan Hamminga (verslag). Bij KNHS, Ermelo

2012

  • Opleiding: Groenhorst College Barneveld: MBO Paardenhouderij & management niv 4
    • Wat leer je op deze opleiding? Van verzorgen (algemene verzorging, gezondheidsleer, anatomie, gedrag, hoefziekten, bandageren, toiletteren), voeren, trainen (rijden en longeren), ruiterfitheid, instructie geven t/m het organiseren en plannen van activiteiten. Als manager kun je een paardensportbedrijf leiden (huisvesting, hygiëne, ergonomie, Nederlandse en Engelse taal, bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie, handel, management en marketing), evenementen organiseren en advies geven aan de eigenaar.

2011

  • Opleiding: KNHS, ORUN fase 2, nu: HI- 3 instructeur paardrijden.
    • Als Instructeur Basissport geef je lessen aan recreatieruiters met of zonder eigen paard en aan wedstrijdruiters. Je geeft les op maneges, verenigingen of aan particulieren. Je begeleidt paardensporters van uiteenlopende leeftijden en niveaus. Je hebt niet alleen oog voor rijtechniek, maar besteedt in de lessen ook aandacht aan persoonlijke begeleiding van ruiters en ruiterfitheid. Je hebt oog voor paardenwelzijn en adviseert over de omgang met het paard. Ook kun je paardensportactiviteiten organiseren.
  • Diploma: BHV-diploma
    • Een BHV’er is iemand die eerste hulp kan verlenen, een pand kan ontruimen en een beginnende brand kan bestrijden.
  • Diploma: EHBO diploma
    • De EHBO’er heeft uitgebreidere kennis van eerste hulp verlenen dan de BHV’er.

2010 en eerder

  • Diploma: KNHS Koetsierbewijs
  • Diploma: KNHS Ruiterbewijs

Werkervaring

2009-nu, Administratiekantoor Ruijs & Istesso, Amersfoort, Licht administratief medewerker
2012-2014, Stal Anky van Grunsven, Erp, Stalmedewerker, groom & au pair
2010-2012, Stal Anky van Grunsven, Erp, Vakantiekracht, stalmedewerker, groom
2009-2012, Amersfoort, Bediening verschillende horecabedrijven
2007 -2010, RSC de Treekhoeve, Leusden, Ponykamp leiding in zomervakanties

Stages tijdens mijn studie

  • 2012, Veldstar Stables, Zeewolde, Eindstage, eindcijfer: 8
  • 2010, Stal Anky van Grunsven, Erp, Managementstage, eindcijfer: 8,5
  • 2010, M & M Stables, Voorthuizen, Fokkerijstage, eindcijfer: 8
  • 2009, Stal Punt, Amersfoort, eindcijfer: 7,5
  • 2009, Stal Vendeloo, Achterveld, eindcijfer: 7
  • 2008, Tinkerhoeve Bonte Parels, Venlo, eindcijfer: 7

Ikzelf vroeger: