Ieder paard heeft vier benen en een staart. Daarom zit er ook niet zo veel verschil tussen de trainingen van een sportgefokt paard of een koudbloed/draver. Toch zijn er wel wat problemen die vaker voorkomen bij koudbloeden/dravers, karakters die anders zijn of natuurlijk ervaringen van dravers die op de baan hebben gelopen.

We werkte aan zijn galop en we kwamen er al snel achter dat dit paardje meer in zijn mars heeft

Na zelf een jaar in de drafsport te hebben gelopen, kwam er een speciaal paard op mijn pad. Vario du Caux, een vierjarige Franse draver, die ondanks de verwachtingen het niet zo goed deed in de koersen.Lees verder..
Dit paard leerde mij rijden op een sulky, snelrijden en hij gaf veel vertrouwen. Al snel werd ik zijn vaste verzorger en reiste ik met hem van koers naar koers. Na veel tegenvallende koersen besloot ik op een dag zijn tactiek te veranderen en een zadel op zijn rug te gooien. Na een snel rondje kwam het vertrouwen en voelde ik, dit paard heeft zoveel meer in zijn mars. Ik besloot de eigenaren te informeren als ze zouden stoppen met koersen, dat ik hem graag zou overnemen als recreatiepaard. Dit ondanks de negatieve naam die dravers hebben. De dag dat ik hem mocht kopen kwa veel sneller dan gedacht, al na twee maanden mocht ik dit fanatische paard, mijn paard noemen. Het eerste jaar heb ik Vario veel tijd te geven om het wennen aan het niet meer zijn van een koerspaard. Al zijn spieren moest hij anders gaan gebruiken en ik wilde vertrouwen krijgen. De eerste galopjes werden bevestigd en toen werd het tijd voor les. Op internet kwam in Evy tegen, ze sprak me enorm aan gezien haar ervaring met dravers. Een proefles werd gepland alweer twee jaar geleden. We gingen werken aan de ontspanning en het verbeteren van zijn balans. We werkte aan zijn galop en we kwamen er al snel achter dat dit paardje meer in zijn mars heeft en sindsdien wordt gewerkt aan het klaarstomen voor wedstrijden. Ja met een draver ken je dalen, maar zeker op pieken. Vario heeft een goude karakter en hij is zeer bereidwillig in de lessen. Tijdens dalen kan ik altijd met Evy appen over wat te doen. Dit maakt Evy een fijne instructrice. We hebben inmiddels onze eerste wedstrijd gereden en zullen de volgende gaan plannen. Evy heeft veel vertrouwen in mijn paard en daardoor durf ik deze stappen te nemen. Ik krijg op dit moment 1 x per week of 1x in de twee weken les van Evy. Ondanks dat Vario soms erg fit kan worden, hebben we vertrouwen in de toekomst, er zijn maar weinig paarden zoals hij. Evy, bedankt voor alle lessen, Vario en ik kijken uit naar de toekomst.
M.
Draver

Elke les is weer anders en elke les weer een uitdaging..

Sinds vorig jaar hebben wij Rockstar gekocht en heb altijd les gehad van iemand anders. Wij kennen Evy natuurlijk al langer van de Tinkerdagen! Lees verder..
En we zaten te twijfelen of ik misschien van instructie moest overstappen. Nu zaten wij diep na te denken over naar wie. Na veel nadenken en goede verhalen over Evy een proefles bij haar afgesproken. Deze les ontdekte we dat Evy zo rustig en kalm en duidelijk alles uitlegt, dat we besloten om over te stappen! Ik ben begonnen met rock in de M1 en we zijn al na een jaar M2 startgerechtigd! Dit geeft toch eigenlijk wel een beetje aan hoe wij deze lessen van Evy oppakken. Elke les is weer anders en elke les weer een uitdaging.. ben heel blij dat ik deze overstap gemaakt heb en dat we nu rustig gaan verder trainen en gaan ontdekken hoe ver we kunnen komen! Met deze begeleiding van Evy heb ik er alle vertrouwen in!
M.
Tinker

Evy is goede instructrice met geduld en kennis van zaken

Vanaf november 2013 heb ik om de week les van Evy.
Evy geeft mij les op mijn verzorg tinker Dreamer die ik vanaf september aan het inrijden ben.Lees verder..
Evy begeleid ons goed, als we ergens tegen aan lopen heeft ze meteen een oplossing waar wij in de les en als huiswerk aan kunnen werken.
Wij gaan met stappen vooruit. Haar lessen zijn afwisselend, uitdagend en motiverend.
Evy is goede instructrice met geduld en kennis van zaken heeft. voor een goede en leuke les voor ruiter en paard.
L.
Tinker

Ik begon het steeds minder leuk te vinden

Sinds kort heb ik les van evy met mijn 7 jarige draver beauty. Ik had beauty toen al zo’n half jaar Lees verder..
Toen ik beauty kocht wist ik niet zoveel van dravers en vond ik haar gewoon een leuk paard met wat pit in haar ogen dus hebben we haar gekocht. Na 3 weken longeren en kennis maken ben ik met haar begonnen nou ik kan jullie nu al vertellen dat ik alle hoeken van de bak en het bos heb gezien ik begon het steeds minder leuk te vinden, ze liep onder me weg, bokte en ging steeds dezelfde hoek in! Dus ging ik googlen en vond ik Evy
Nu krijg ik 1x per week les van haar en dat gaat steeds beter:) en ik raad het iedereen aan!
Z.
Draver

Mijn paard is veel fijner gaan lopen (soepeler, vlotter, actiever)

Evy is erg gezellig, spontaan, grappig en sympathiek. Ik heb nog nooit zo fijn les gehad als van haar! Sinds ik met mijn Haflinger van Evy les heb zijn we enorm vooruitgegaan.Lees verder..
5 maanden geleden was 1x in galop de bak rond nog een hele opgave, nu galopperen we zoveel rondjes dat ik de tel kwijtraak! Mijn paard is veel fijner gaan lopen (soepeler, vlotter, actiever) en het is nu ook goed te zien dat hij meer bespiering krijgt. Evy bedenkt steeds nieuwe oefeningen. Deze zijn altijd uitdagend: niet makkelijk (zeker in het begin) maar ook niet te moeilijk. De oefeningen zijn erg afwisselend. Ik kan zo op een creatieve manier dressuren met mijn paard. Voor hem werkt het ook heel goed, want hoe vaker we hetzelfde doen hoe meer zijn Haflingkarakter (o.a. eigenwijsheid) tot uiting komt!
Evy vertelt ook altijd bij de oefeningen waarom het goed is om te doen. Zo leer ik zelf meer van het lichaam van het paard en is het ook geen ‘droge’ oefening. Ik weet dan waar ik het voor doe en waar ik verschil in moet gaan merken. Ze kijkt goed naar de fysieke staat van het paard (naar wat hij aankan) en besteed aandacht aan het paardenlichaam. Ik vind dat belangrijk en ben blij dat zij daar ook zo over denkt. Als ik iets niet snap heeft ze altijd geduld en legt ze iets op verschillende manieren uit tot ik het wel snap. Dat is erg fijn. Als ik tussen de lessen door tegen iets aanloop geeft Evy via de telefoon tips. Dat is heel handig. Van de lessen van Evy word ik altijd vrolijk, ook als het een keer minder goed ging. Evy is echt een topinstructrice!
D.
Haflinger

Met een mooie zwieper belande ik op de grond, met bloedneus en al.

De eerste keer dat ik les had van Evy een jaar geleden was bijzonder, zowel voor haar als voor mij. Met een mooie zwieper belande ik op de grond, met bloedneus en al.Lees verder..
 Ik was namelijk pas begonnen met het rijden op deze Fries. Door het vertrouwen en de goede opbouw van de lessen met Evy hebben Donja en ik heel veel bereikt samen in een jaartje. Donja is qua rijden niet het makkelijkste paard om te rijden maar met doorzetten van Evy en mij is het toch gelukt om veel vooruitgang te boeken. Evy heeft mij veel positieve energie gegeven ook in de periodes waarin Donja en ik niet veel vooruit leken te gaan. Tijdens het uitstappen heeft Evy mij ook veel tips en tricks gegeven, niet alleen over het rijden maar ook over paarden in het algemeen. Ik heb heel veel van haar geleerd.  Ze is een bijzonder fijne instructrice die goed ziet en aangeeft waar je aan moet werken bij het paard waar je op rijd.
N.
Fries

Evy’s manier van lesgeven is erg paardvriendelijk en ze geeft je als ruiter vertrouwen

Sinds Augustus 2014 lessen mijn zus en ik bij Evy. Ik ben begonnen met het verder inrijden van een 4 jaar jonge kwpn merrie waarmee het doel is om uiteindelijk wedstrijden te gaan rijden. Mijn zus rijd een jonge fries en is aan het trainen voor de IBOPLees verder..
“We wilden graag les aan huis en ik nam contact op met Evy.
Evy is een gezellige, enthousiaste meid die duidelijk plezier heeft in het lesgeven. Het is erg fijn dat ze veel aandacht besteedt aan een goede basis, erg duidelijk de oefeningen en handelingen uit kan leggen en ook waarom iets goed of niet goed is voor je paard. Evy’s manier van lesgeven is erg paardvriendelijk en ze geeft je als ruiter vertrouwen. Wanneer mijn jonge merrie het moeilijk vindt of soms wat puberaal is, en best even lastig kan doen, gaan we gewoon even een stapje terug om van daaruit weer op een ontspannen manier verder te werken naar de oefeningen toe. Geen haast, het leertempo van het paard wordt goed in de gaten gehouden en het paard krijgt de kans om zich goed te ontwikkelen! Heel erg fijn.
Mijn zus en ik zijn heel erg tevreden met de goede, uitdagende en zeker ook gezellige lessen. Wij raden haar lessen dan ook zeker aan! Evy, heel erg bedankt en dat er nog vele lessen mogen volgen!
L & A.
Fries & KWPN’er

De eerste keer dat ik les kreeg van Evy wou ik al meteen dat ze mijn instructrice werd.

Ik heb mijn paard nog niet zo lang misschien drie of vier maanden. Jim (mijn paard) is sowieso echt niet de makkelijkste pony.Lees verder..
Hij rende zo maar de andere kant op, kleven bij mijn zus haar paard of bij het hek blijven staan en niet meer lopen.
Het is sowieso echt niet de makkelijkste pony. Maar nu ik les krijg van Evy is het een super pony. Hij blijft wel een beetje zijn haflinger streekjes houden maar dat geeft niet. Ik ben heel blij dat Evy mijn instructrice is. Evy helpt mij met al mijn problemen. Ze geeft echt SUPER les. De eerste keer dat ik les kreeg van Evy wou ik al meteen dat ze mijn instructrice werd. En nu is ze dat. En ik hoop dat Evy mij les blijft geven.
X Faye en (_)(_)(_) van Jim
F.
Haflinger

Ook legt ze niet alleen uit wat je anders moet doen, maar ook waarom

Vandaag een hele nuttige les gehad in het longeren van Evy.
Mijn 2-jarige Friese merrie was niet goed te longeren en ik kwam er maar niet achter waar nu precies het probleem lag.  Lees verder..
Dankzij Evy weet ik nu wat ik zelf niet goed deed en waarom mijn paard daardoor zo op mij reageerde. Evy is heel rustig in haar manier van werken en uitleggen, dit werkt ook rustgevend voor het paard en daardoor gebeurt alles in een fijn en ontspannen tempo. Ook legt ze niet alleen uit wat je anders moet doen, maar ook waarom. Hierdoor is het beter te begrijpen waarom een paard op een bepaalde manier reageert en zie je ook gelijk verschil. Het fijne aan de les van Evy is dat je echt samen bezig gaat in alle rust en dat ze je complimenten geeft als je iets goed doet. Hierdoor kreeg ik weer het vertrouwen terug in wat ik deed en dit kon je gelijk terug te zien in het gedrag van mijn paard. Ik raad een ieder haar lessen aan, ook als het niet gaat om het rijden maar in dit geval om de opvoeding/basis van het jonge paard. Evy, heel erg bedankt. Je hebt mij en mijn paard weer een stuk op weg geholpen!
S.
Fries

Wat een positieve meid en wat een goede hulp.

Nog niet zo heel lang hebben wij contact met Evy, maar we zijn zeer tevreden, haar positieve energie is erg aanstekelijk. Sinds 2 weken zijn we met Evy bezig onze 2 tinkers weer berijdbaarte maken. Lees verder..
Met andere woorden, eerst een paar keer goed longeren, want deze 2 heren hebben al 4 jaar niet meer onder het zadel gereden. 2 weken geleden voor het eerst het zadel en hoofdstel weer om gehad, waarbij Evy ons geholpen heeft. Dat ging eigenlijk gelijk goed, als snel merkten we dat de paarden vol energie zaten en dus eerst even flink laten razen en daarna de longeerlijn aangehangen, waarbij Evy goed het voortouw nam en hun gelongeerd heeft. We merken wel dat ze nog heel wat nodig hebben voor het echt rijden goed gangbaar is, maar het begin is er. We zijn blij dat we Evy gevraagd hebben ons te helpen. Wat een positieve meid en wat een goede hulp. Hopen op een goede samenwerking om onze 2 schatten van tinkers weer goed onder het zadel te krijgen
M.
Tinkers

 Ik merk zelfs aan Allez dat hij het elke les leuk vindt. 

Sinds een half jaar hebben mijn Draver Allez en ik les van Evy. Ik kocht Allez toen hij 4 jaar oud was kon hij alleen een zadel op en rechtdoor lopen. Door de jaren heen hebben wij samen veel geprobeerd en geleerd, maar hebben wij ook een zware periode gehad door mijn fysieke gesteldheid.Lees verder..
Hierdoor had ik besloten na een lange tijd toch weer op les te gaan. Dit vond ik erg spannend, want ik wist dat Allez en ik achteruit waren gegaan. Ik ben nog steeds blij dat ik heb gekozen voor Evy! Evy stelde ons vanaf het eerste moment goed gerust. Vanaf de eerste les hebben wij echt ontzettend veel geleerd en elke les blijft heel leerzaam. Evy stelt ons op ons gemak, kijkt goed naar ons allebei en luistert naar mij, maar ook zeker naar Allez. Ze is heel geduldig, en ze ziet alles heel goed waarbij ze een duidelijke uitleg geeft. Daarnaast is ze gezellig, enthousiast en grappig wat de les nog leuker maakt. Ik merk zelfs aan Allez dat hij het elke les leuk vindt. Voor hem is het moeilijk, omdat hij de galop nog moeilijk onder controle krijgt. Hij weet nog steeds niet zo goed waar hij zijn benen neer moet zetten. Maar door Evy haar vertrouwen probeert Allez elke les weer heel hard zijn best te doen en gaat het galopperen elke les weer een stukje beter. Wij zijn nu zelfs zo ver dat ik het zou aandurven om een wedstrijd met hem te rijden. Dat had ik een half jaar geleden nooit durven dromen!
Ik heb in een korte tijd al ontzettend veel geleerd en door Evy heb ik na een lange tijd weer vertrouwen in mijn eigen kunnen. Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor! Elke les beginnen wij met plezier aan de les waar wij goede tips krijgen en kijken wij weer uit naar de volgende les. Evy, bedankt voor alle leerzame en leuke lessen, voor al je hulp en je vertrouwen! Je bent een topper! Ik raad het iedereen aan om bij Evy te gaan lessen.
E.
Draver

Ze geeft super leuke lessen, ze is super geduldig ze houd rekening met elke persoon

Evy doet met plezier haar werk, wij vonden paarden altijd heel leuk maar hadden niks geen ervaring. Wij wilde graag een paard die geschikt is voor ons, dus gingen we met wat informatie van mensen rond zoeken op internet.  Lees verder..
Tot we op de website van Evy kwamen, we hadden haar opgebeld en hielp ons! Ze is vaak mee geweest als we bij paarden gingen kijken, en zij zocht ook voor ons! Tot ze op een dag bij Benny, een tinker belande wij gingen daar kijken en ze zag Benny wel voor ons zitten, een paar dagen later kwam Benny al bij ons! Een week later kwam Evy lesgeven, en als je dingen niet weer kan je Evy bellen, mailen enzv! Ze geeft super leuke lessen, ze is super geduldig ze houd rekening met elke persoon, heeft gelijk door hoe het karakter van het paard is er is veel mogelijk bij Evy. Ze geeft 2x per week les bij ons aan huis, ze maakt je enthousiast en is duidelijk in lesgeven. Wat wij super fijn vinden! Je voelt je echt op je gemak bij haar! Evy wij vinden het fijn met jou en hebben als super veel geleerd! Bedankt!
A, E & E.
Tinker

Ze geeft duidelijk uitleg waardoor ik de keuzes en aanwijzingen snap

Sinds 2 maanden heb ik les van Evy met mijn nieuwe draver roan.  Lees verder..
Roan is pas 4 en Evy helpt me naast het rijden ook met longeren en het omgaan met een jong paard. Ze geeft duidelijk uitleg waardoor ik de keuzes en aanwijzingen snap.
J.
Draver

De lessen zijn leuk, afwisselend, uitdagend en motiverend.

Vanaf November 2012 heb ik vrijwel elke week les van Evy. De klik tussen mij en Evy was er meteen. Haar manier van lesgeven en benadering naar mij en mijn paard spraken me meteen aan.Lees verder..
Mischa, mijn zeer intelligente, humor volle, tikkie eigenwijze haflinger, gaat elke week met sprongen vooruit.
Voordat ik begon met lessen waren er een aantal grote uitdagingen tussen mij en mijn paard. Met de lessen van Evy zijn daardoor zeker veel positieve veranderingen geweest. We zijn begonnen met de basisprincipes opnieuw aan te pakken, met resultaat!
Daarnaast rijd mijn stiefdochter van 9, om de week in de les bij Evy met Mischa. Ook dit gaat heel erg goed. De lessen zijn leuk, afwisselend, uitdagend en motiverend. Voor mij, mijn stiefdochter en voor Mischa!
Evy, heeft kennis van zaken en oog voor details. Daarnaast voelt ze haar fijn aan wat haar lesklant nodig heeft, en kan dit dan ook goed vertalen op niveau. ( kind, volwassene)
A. & E.
Haflinger

Ik hoop dat Evy nog lang bij ons komt, een top instructrice

Wij zijn al een paar jaar aan het lessen met Evy. Het is leuk, leerzaam en op maat.Lees verder..
Onze haflinger Mischa is soms een boefje, maar wat doet ze het goed sinds we met Evy aan het lessen zijn. Van een pony die op de voorhand liep toen ik haar kocht, tot een waardig L niveau gereden in 3 jaar tijd. We zijn vanuit een goede basis begonnen. Ik hoop dat Evy nog lang bij ons komt, een top instructrice!
A.
Haflinger

 Ik vind het vooral heel fijn dat ze rustig, geduldig en heel positief is!

Ik volg al een aantal maanden les bij Evy. Daarnaast longeer ik ook, maar daar had ik nooit les in gehad.Lees verder..
Mijn jonge paard was altijd heel braaf tijdens het longeren, maar begon ineens uit het niets te steigeren en weigerde op een volte te lopen. Ik wist niet zo goed waar het aan lag en daarom heb ik Evy gevraagd om mij te helpen. Daarnaast vond ik het steigeren ook best wel eng. Evy liet mij eerst zien hoe zij het deed en daarna mocht ik het zelf proberen. Ze liet mij zien wat ik moest doen in bepaalde situaties en ik kreeg het vertrouwen weer een beetje terug. Ik vind het vooral heel fijn dat ze rustig, geduldig en heel positief is! Uiteraard probeert mijn paard het nog wel eens, maar doordat ik heb geleerd hoe ik er op moet reageren gaat het stukken beter!
L.
Fries