Onzekerheid en angst tijdens de omgang met paarden komt heel vaak voor. Deze pagina heeft dan ook de meeste ervaringen. Wil je meer weten over deze lessen? Kijk dan hier.

Voor mij is Evy echt een held!

Voor mij is Evy een held! Mijn vos merrie kan zich erg sterk en schrikkerig maken, maar als ik les heb van Evy komen we daar eigenlijk altijd (snel) doorheen door de oefeningen die ze geeft. Dat helpt mij ook om de ontspanning terug te vinden in de trainingen.Lees verder..
Iets wat ik enorm belangrijk vind in het paardrijden. Buiten dat ben ik, eigenlijk zonder enige wedstrijdambitie, binnen 16 wedstrijden starten L2+5. Met mijn vorige pony was ik vrij bang geworden voor de galop, maar door een hoop geduld en vertrouwen van Evy heb ik nu ook vertrouwen in mezelf en mijn rijkunsten en als het even spannend is helpen wat lessen ons er zo weer doorheen. We zijn in korte tijd zo enorm vooruit gegaan dat ik zelfs (nogmaals eigenlijk zonder enige wedstrijd ambities) durf te dromen van de M dressuur of misschien nog wel verder. Evy kijkt echt per les waar jij en je paard behoefte aan hebben en probeert vanuit daar op te bouwen vanuit vorige lessen. Je krijgt duidelijk mee wat je tot de volgende les kunt oefenen, maar wat ik vooral héél fijn en belangrijk vind is dat ze ook uitlegt wat je moet voelen en vooral waaróm je iets op deze manier moet doen. Dat helpt mij enorm bij het oefenen om te weten wat het doel is van die oefening en waar je daarmee naar toe wilt. Evy is ook gewoon heel gezellig, de lessen zijn altijd leuk en creatief. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat een les mij niet verder heeft gebracht!
M.

Dankzij het geduld en enthousiasme van Evy heb ik toch weer zelfvertrouwen opgebouwd

Vandaag weer een hele leuke, leerzame les gehad van Evy! Een paar weken geleden wilde ik nog het bijltje erbij neergooien; Lees verder..
waar doe ik het allemaal voor, het is veel te moeilijk en ingewikkeld dat paardrijden, zoveel dingen tegelijk doen, autorijden is veel makkelijker, die pony van mij krijg ik niet onder controle, die doet wat ze wil, ik ben veel te bang. Dankzij het geduld en enthousiasme van Evy heb ik toch weer zelfvertrouwen opgebouwd en voel ik mijn pony, een draver, veel beter aan. Ik weet waar de rem zit en voel aan wanneer ze iets wil gaan doen wat ik (nog) niet wil. Ik moet nog vreeeeselijk veel leren, maar ik zie het nu weer zitten om toch binnenkort weer een bosritje te kunnen gaan maken! Dank je wel, Evy!
P.

Wij zijn super blij met Evy als onze instructrice!

Wij hebben sinds een aantal weken nu les van evy. Evy heeft heel erg veel geduld en is ontzettend duidelijk naar de ruiter toe..Lees verder..
Ik ben sinds mijn laatste paard heel bang geworden en Evy helpt ons daar perfect mee. Tegelijk trainen we mijn 4 jarige tinker Fea. Wij zijn beiden erg gesteld op Evy en hebben erg zin in de trainingen! Evy geeft op een leuke en duidelijke manier les en vind de band met het paard zeer belangrijk! Wij zijn super blij met Evy als onze instructrice!
L.

Elke les die volgt weet ze me uit te dagen om op een comfortabele manier een stapje verder te zetten

Het zal helaas, weet ik nu, voor veel ruiters herkenbaar zijn; rijden met angst. Of liever; nίet rijden met angst. Na nare ervaringen met mijn eigen jonge en zeer sensibele paard durfde ik niet meer op te stappen. Lees verder..
Tja, en als je niet durft op te stappen kan je de rest van het rijden ook wel vergeten.
Na het overlijden van mijn eigen paard en daarna van een ontzettende brave en lieve ruin waar ik op mocht rijden zag ik het niet meer zitten; ik kon het niet meer opbrengen om mezelf weer over mijn angst heen te hijsen… ik gaf het op. De drempel was te groot. En ik schaamde me ervoor.
Alhoewel ik nu weet dat er heel veel ruiters rondlopen die op een of andere manier angst ervaren, durfde ik het niet toe te geven, laat staan hulp te zoeken. Ik maakte mezelf wijs dat ik in een andere fase van mijn leven zat en dat paardrijden me meer kostte dan dat het me opleverde.
Maar zoals velen ook zullen herkennen is de energie en de rust die paarden kunnen geven iets waar je naar blijft verlangen, ook of misschien juist wel als het even tegenzit. Ik wilde niet naar een manege waar vaak alleen de eerste lessen even rekening wordt gehouden met onzekere ruiters. Bovendien ben ik geen absolute beginner en was ik bang dat ik al vrij snel een paard toegewezen zou krijgen dat misschien wel braaf is maar toch ook zijn streken heeft. Dus na kijken op internet en op haar website, en weer wachten en weer kijken trok ik de stoute schoenen aan en nam ik contact op met Evy.
De eerste les mocht ik op lieve Maddy rijden en eigenlijk voelde Evy precies wat ik nodig had; gewoon even dat steuntje in de rug. Elke les die volgt weet ze me uit te dagen om op een comfortabele manier een stapje verder te zetten. Van de eerste keer opstappen tot een buitenrit en springen. En als er dan even iets even anders gaat als dat ik verwacht kan ik erom lachen en gaan we weer vrolijk verder. Evy geeft me vertrouwen en straalt dat ook uit naar de paarden. En ze voelt precies aan hoe ver ze me kan uitdagen en doet dat met een vanzelfsprekendheid waardoor je ervan uitgaat dat het gevraagde de normaalste zaak van de wereld is. Haar paarden zijn meewerkend en ontzettend braaf zonder afgestompt te zijn. Ze worden door Evy zelf goed opgeleid zodat je echt fijne paarden mag rijden terwijl je aan jezelf werkt, hetzij om je angsten te overwinnen of gewoon om beter te leren paardrijden, of gewoon om te genieten van het rijden. Ik kan echt iedereen die even niet meer durft maar wel graag wil aanraden om contact op te nemen met Evy om de mogelijkheden te bespreken.
J.

Doordat ze een allround instructrice is, en goede mensenkennis heeft, krabbel je langzamerhand uit je comfort zone

Het was niet makkelijk om een veilige plek te vinden na jarenlang door angst niet meer gereden te hebben. Bij een hoop stallen zeggen ze maar al te gauw dat de paarden ‘echt heel braaf zijn’ ,Lees verder..
maar tijdens de lessen gaan de paarden er dan toch ineens vandoor ! Niet handig als je angstig in het zadel zit. Daarbij komt dan ook nog vaak een schreeuwende instructeur waar zelfs de paarden bang van worden. Evy straalt vanaf het begin rust en eerlijkheid uit. En het paard is echt braaf ! Doordat ze een allround instructrice is, en goede mensenkennis heeft, krabbel je langzamerhand uit je comfort zone. Voor iedereen die angst heeft voor paarden of paardrijden, is Evy de juiste persoon !
A.

Ik kon alleen maar huilen.

Lessen… Dat moet leuk zijn.. Best zwaar werk samen met je paard , maar leuk om samen verder te komen.
Zo was dat ook voor mij.. Tot dat ene moment dat mijn plezier in het paardrijden in een vingerknip zich omdraaide tot angst… Echt angst.. Uit het niets.Lees verder..
“Ach stel je niet aan zei ik tegen mezelf.” Tot huilens aan toe zat ik er op en niet meer verder willen. Lange tijd dan ook niet op mijn paard gereden. Paard verkocht omdat ik er niet meer op durfde… Paard was met zijn 1.79 te groot… Daar lag het aan… Hield ik mezelf voor. Tijd opzoek geweest naar een braaf kleiner paard. Lange tijd bezig geweest met zoeken maar niets voldeed… Arme beesten!
Op een dag werd ik gebeld dat er een Friese hengst te koop was.. Uhu een hengst. Ik erheen met mijn dochter die overigens overal bij was en was op slag verliefd. Nog 2 keer zijn we wezen kijken en rijden. Wat een lieverd. Ik overstag en we hebben Cooper gekocht.  Paard laten wennen, longeren etc. Zo… Ik kan weer rijden….. NOT. Daar was meneer angst weer. Wat moest ik ermee.. Wat kon ik er mee.. Ik kon alleen maar huilen.
Alle therapieën , hypnose, alle pillen geprobeerd… Maar niets had geholpen en mijn hoop was weg. Een paar hopeloze pogingen verder wist me echt geen raad meer… Conclusie was dan ook:  Stoppen met de paarden en het rijden. ‘s Avonds nog een poging op Google…… Angst met paardrijden! Daar zag ik een aantal dingen staan die ik al een aantal keer voorbij had zien komen zo ook de advertentie van Evy. Na een tijdje nagedacht te hebben en meerdere malen haar site te hebben bekeken trok ik mijn stoute schoenen aan en appte ik haar.. Met een houding van: “waar kan zij me nog mee helpen?”
Afgesproken dat ik eerst op Maddy een les zou doen bij haar in Nijkerk. Zo gezegd, zo gedaan…. Wat een schat die Maddy. Daar gereden en angst ging over in onzekerheid. De week erna kwam Evy bij ons lesgeven op mijn eigen paard. Mijn nagels had ik al niet meer van het bijten maar ik zou en moest die les rijden. En die week erna weer. Evy gaf mij mijn rijden terug…. Mijn angst pakte ze van me af en gaf me beetje voor beetje mijn zelfvertrouwen terug. Mijn paard hielp me er ook bij die ondanks zijn jonge leeftijd heel erg braaf is. Mijn dochter die ook nooit van mijn zijde week, hielp me als ik geen les had.
We gingen een stapje verder…les bij Evy op de manege met Cooper. Weer alle nagels weg maar weer een drempel over. Langzamerhand ga ik met Evy en mijn dochter alle drempels nemen die nodig zijn om tot een hoger niveau te komen met mijn lieve zwarte knappe hengst.
H.

Ik wilde haar graag helpen, of zelf leren rijden, maar durfde niet

Mijn hele leven ben ik bang geweest voor paarden. Toen ging mijn dochter paardrijden op de manege. En elke les van haar, kwam ik super enthousiast thuis. Wat een mooie en fascinerende dieren! Ik wilde haar graag helpen, of zelf leren rijden, maar durfde niet.Lees verder..
Toen zag ik op internet de cursus van Evy. Ik heb inmiddels 3 lessen gehad en ben super blij dat ik hier aan begonnen ben. Afgelopen week kon ik mijn dochter helpen, bij het poetsen en opzadelen van de pony waar zij op moest rijden. Voor ons allebei super leuk! De lessen bij Evy zijn voor mij perfect, om meerdere redenen. Ze heeft tot nu toe elke les heel veel uitgelegd over de paarden en pony’s. We hebben ruim de tijd. Dus geen gehaast, maar rustig poetsen, opzadelen, rijden, in / bij de paddock naar de paarden kijken en daarover praten.
Daarnaast heeft ze de liefste tinker die er is. Perfect om mee te oefenen als je niets durft!
Ik heb pas 3 lessen gehad, maar ben nu al heel blij met dit resultaat. Naast het feit dat ik al heel veel geleerd heb, is het ook erg gezellig!
Deze cursus is echt een aanrader voor iedereen die wel graag wil, maar niet durft.
K.

Evy straalt enorm veel rust uit en stelt mij op me gemak. 

Het is ruim 15 jaar geleden dat ik voor het laatst paardrijlessen heb gehad.
In het verleden heb ik bij een manege niet zo’n leuke ervaring gehad met een paard en werd eigenlijk een beetje aan mijn lot overgelaten. Lees verder..
Ik had o.a grote angst om het paard van stal te halen en had weinig tot geen zelfvertrouwen meer.
Omdat ik altijd van paarden ben blijven houden, bleef het kriebelen. Dolgraag zou ik weer willen paardrijden, maar de angst hield mij tegen.
Nu anderhalve maand geleden, kwam ik via via in contact met Evy.
Ik ben begonnen met een privéles op Maddy en ben zo blij dat ik deze stap heb genomen.
Evy straalt enorm veel rust uit en stelt mij op me gemak. Ze is vriendelijk en geeft duidelijke aanwijzingen.
Stap voor stap gaan we verder en ik kan me echt ontspannen en ervan genieten.
Ik ga met plezier naar de trainingen.
Ik ben nu 5 lessen verder en ben in de laatste les met Maddy los in galop geweest.
Ik loop nu zonder angst de stal in en ga haar verzorgen en opzadelen.
Zonder angst liep ik met een paard aan het halster naar buiten.
Samen met Evy hebben we paarden opgehaald in de paddock en later weer dekens opgedaan.
Gewoon tussen loslopende paarden…… Dat zou ik eerst nooit hebben gedaan.
Mijn zelfvertrouwen is door Evy weer aan het groeien, ik durf al zoveel meer.
Ik ben blij dat ik Evy heb mogen ontmoeten en Maddy is echt een super lief paard.
Ik blijf voorlopig lekker doorgaan met de lessen van Evy!!
P.

Bang om te vallen ….

Evy helpt je vertrouwen te winnen en neemt de tijd voor je om zo over je angst heen te komen. Lees verder..
Na een val van een nieuw paard ben ik het vertrouwen kwijt geraakt en durfde niet meer te rijden
Bang om te vallen….
En toch na 3 jaar miste ik het paardrijden enorm en ik toch de moed verzameld heb om weer te gaan paardrijden
Heb contact opgenomen met Evy
En heb nu mijn 2 de les gehad op Maddy …..
Wat een fijn vertrouwd/ gevoel.
H.

Al bij de eerste les begon ik te ontspannen op Maddy en durfde ik een gallopje

Na jarenlang gereden te hebben bij een manege en buitenritten te hebben gemaakt, was ik gestopt omdat ik na een harde val op een buitenrit, bang was de controle over het paard te verliezen en daardoor krampachtig op het paard zat. Lees verder..
Het bleef knagen, ook omdat mijn dochter met veel plezier rijdt.
Na veel gezoek op internet, bij Evy voor de 5 lessen gekozen. Dat was een schot in de roos. Al bij de eerste les begon ik te ontspannen op Maddy en durfde ik een galopje. Evy geeft heel rustig en prettig aanwijzingen en veel complimenten en aanmoedigingen. Ze voelt heel goed aan hoe je net een stapje verder kan gaan en bouwde zo mijn zelfvertrouwen op waardoor ik in de binnenbak, buitenbak en zelfs om de rotonde en langs grasmaaiers durfde te rijden!
Daarnaast leerde Evy (en Maddy) mij veel over mijn omgang met paarden als ik rij. Wanneer gebruik je je hulpen en hoe doe je dat dan.
Na de lessen durfde ik weer een buitenrit te maken in Scheveningen. Daar bleek meteen hoe veel ik van Evy geleerd had. Door mijn paard alleen aan te sporen als het nodig was en op haar gedrag te letten, luisterde zij uitstekend naar mijn hulpen. Daardoor kon ik ontspannen en genieten.
Ik kan iedereen aanraden om bij Evy les te nemen. Niet langer twijfelen en gewoon doen, zou ik zeggen.
Evy heel erg bedankt en ik ga zeker weer rijden, bij een manege of op een buitenrit!
I.

Deskundig, rekening houdend met mijn grenzen, maar hierin probeerde ze wel om stapje voor stapje deze grens iets op te rekken

Jarenlang heb ik met veel plezier paard gereden. Lekker er op uit naar heide en bos en dressuur trainen in de bak. Tot het moment dat ik een paar keer over de kop sloeg in galop. Lees verder..
Dit bleek te komen door een medische oorzaak waardoor mijn paard per direct met pensioen kon. Ik was van het over de kop slaan behoorlijk geschrokken en heel verdrietig omdat mijn paard ernstig ziek was. Hier een beetje van bijgekomen ging ik op zoek naar een nieuw jong paard om zelf op te leiden. Tijdens het beleren kwam ik erachter dat ik een diepe angst had ontwikkelt voor het voorwaarts rijden en voor de galop. Om weer voorwaarts te durven rijden, aan te galopperen en galop te verruimen heb ik contact gezocht met Evy. Op haar website stond precies wat ik zocht: “meer vertrouwen krijgen door te rijden op één van de twee superbrave tinkers onder deskundige begeleiding”.
De afgelopen weken heb ik in mijn eigen tempo eerst samen met Maddy en daarna samen met Meaghan gewerkt aan mijn angst. Evy heeft mij hier super in begeleid. Deskundig, rekening houdend met mijn grenzen, maar hierin probeerde ze wel om stapje voor stapje deze grens iets op te rekken zodat ik ook daadwerkelijk vooruit ging en steeds nieuwe dingen kon proberen. Vanuit voorzichtig kleine stukjes galop zijn we gegaan naar galopperen over balken, een buitenrit met galop en uiteindelijk galopperen aan de longe zonder zadel. De paarden van Evy vertrouw ik voor 100%. Dit kan ik nog niet zeggen van mijn eigen paard. Ze moet nog veel leren, waaronder galop onder de man. De angst om haar te rijden is nog niet helemaal weg, maar voor mijn gevoel is dat een kwestie van tijd waarin ik samen met mijn paard werk aan een goede relatie en onderling vertrouwen. Dat we er gaan komen en dat ik ooit met mijn eigen paard ook buiten een galopje aandurf daar ben ik 100% zeker van! Dank Evy, Maddy en Meaghan
S.

De paarden waren heel braaf en heel fijn om op te rijden

Vier jaar geleden ben ik erg hard gevallen met springen. Ik heb bewusteloos op de grond gelegen en kan me eigenlijk helemaal niks meer van dat moment herinneren.  Lees verder..
Er was waarschijnlijk iets in mijn hoofd niet helemaal goed waardoor ik gevallen ben. Mijn val had eigenlijk niks met paardrijden te maken. Maar toch werd ik opeens heel erg bang om te springen. Ik ben toen ook gestopt, maar omdat ik het springen ging missen ben ik toch weer begonnen. Helaas bleef ik erg zenuwachtig. Door de zenuwen at ik niet veel van tevoren en ik had alleen maar buikpijn. De springles voelde voor mij op een gegeven moment meer als “moeten” in plaats van leuk vinden. Ik was het vertrouwen helemaal kwijt.
Een paar maanden geleden besloot ik om maar helemaal te stoppen, want ik kon er niet meer tegen dat ik me elke keer zo druk aan het maken was. Ik heb vaak tegen mezelf proberen te vertellen dat mijn val en springen niks met elkaar te maken hadden maar niks hielp. Ik bleef bang. Doordat ik het springen zelf toch nog wel een beetje leuk vond, besloot ik maar om hulp te zoeken.
Na wat googelen kwam ik terecht op de site van Evy. Ik las dat ze ruiters hielp met hun angst. Ik besloot haar te mailen. Na contact te hebben gehad, werd er besloten om een 5-daagse cursus te doen. Ik heb vier dagen op Meaghan gereden en een dag op Maddy. Het voelde meteen erg goed. De paarden waren heel braaf en heel fijn om op te rijden. Evy zelf geeft super les! Ze blijft altijd zo rustig en heeft me echt weer vertrouwen in het springen gegeven. Ze houdt heel erg rekening met ruiter en paard. Haar lessen zijn afwisselend, elke keer bedenkt ze wel weer iets anders leuks. Het was heel erg gezellig en ik zou haar zeker aanraden!
Dank je wel, Evy! Ik kom zeker nog eens langs voor een les.
L.

Voor het eerst had ik iemand die naar me luisterde, me begreep

Sinds 2008 heb ik een hele lieve, maar dominante fjord, Falco heet hij. Zelf minimaal tot geen ervaring met paarden, ja in mijn jeugd een paar lessen gehad. Ik ben nu 40 jaar. Dus zelf aan de slag, dat lukte me aardig heb zelfs een endurance meegedaan. Lees verder..
Nu ben ik in 2012, nog niet eens van Falco, maar van een gehuurd paard afgevallen en een flinke smakkerd gemaakt, een week in het ziekenhuis gelegen en heel veel geluk gehad, t bleef nu bij een scheur in mn schedel.
Na langzaam weer te willen rijden, zat de angst er goed in. Helaas begreep mijn omgeving er weinig van, was toch niet van Falco gevallen?
Falco voelde dit haarfijn aan en begon (niet hoog), maar te bokken, soms steigeren. Ik merkte dat ik niet meer met een fijn gevoel naar stal ging, als ik wel ging, kreeg ik een schuldgevoel, dat ik niet meer reed, dus ging bijna niet meer, liet mijn dochter hem verzorgen.
Falco was echt ongelukkig, hij werd steeds nukkiger.
Gelukkig hoorde ik via via van Evy, eerst voor mijn dochter een proefles geregeld om te zien wie Evy was.
Later vroeg ik haar om hulp en voor het eerst had ik iemand die naar me luisterde, me begreep. Ze liet me in me waarde, als ik bang ben, laat ze me bang zijn en beginnen we weer van voor af aan. Stapje voor stapje kreeg ik weer vertrouwen.
En dat hielp, nu ik denk een les of 7 verder, ik ben er nog niet, maar rij ik weer een paar keer per week. Evy komt 1x in de week en ik heb weer plezier. En nog belangrijker Falco heeft weer plezier.
Ik ben Evy heel dankbaar en hoop nog veel van haar te leren.
S.

Met name door mijn eerdere val tijdens de galop durfde ik dit niet aan.

Sinds februari 2014 heb ik les van Evy op haar paarden (Murphy en L’espoir). Een aantal jaar geleden ben ik gestart met paardrijden, na een paar lessen ben ik tijdens de galop van mijn paard gevallen. Sinds de val heb ik nooit meer gereden. Lees verder..
Omdat mijn liefde voor paarden aanwezig bleef ben ik op zoek gegaan naar een goede instructrice. Op de website van Evy sprak zij over angst door slechte ervaringen, dit was voor mij wel en trigger om contact met haar op te nemen. De eerste lessen waren ontzettend spannend maar Evy heeft me daar erg goed in begeleid. We hebben niets overhaast en stapje voor stapje kreeg ik iets meer vertrouwen. Met name door mijn eerdere val tijdens de galop durfde ik dit niet aan. Na een aantal lessen zijn we hiermee gestart aan de longeerlijn. Dit riep bij mij zeer veel angst en spanning op, maar we hebben doorgezet. Inmiddels heb ik 12 lessen bij Evy gehad en durf ik te zeggen dat mijn angst steeds verder afneemt.
De lessen van Evy zijn altijd leerzaam, maar ik heb daarnaast ook ontzettend veel lol met haar. Ik ben altijd erg nieuwsgierig hoe dingen werken of waarom dingen op een bepaalde manier gedaan worden. Evy is altijd bereid om hier een duidelijke uitleg over te geven. Hopelijk blijft ze nog heel lang lesgeven. Wie weet kan ik dan met haar hulp in de toekomst een keer een wedstrijd rijden.
Bedankt voor alles!
J.

De dingen die ik spannend vind oefenen we extra zodat de angst overwonnen wordt

Sinds een aantal weken ben ik bij Evy gestart met priveles op Maddy. Ik ben 30 jaar en pas sinds een klein jaartje begonnen met paardrijden en ik vind het allemaal nog een beetje spannend af en toe.Lees verder..
Evy helpt me om over mijn angst heen te komen door me op mijn gemak te stellen.
Zo kan ik ontspannen rijden en echt met het rijden bezig zijn. De dingen die ik spannend vind oefenen we extra zodat de angst overwonnen wordt. Evy straalt veel rust uit, die rust wordt als vanzelf overgenomen door de paarden en ook door mij.
Ze komt met ideeën over wat we kunnen gaan oefenen (heel divers zoals bijvoorbeeld zonder zadel rijden of zitles) en is enthousiast over het lesgeven. Ze neemt de tijd voor je en legt alles duidelijk uit. Evy zorgt goed voor al haar paarden en ze staan lekker de hele dag buiten. Ze mogen heerlijk paard zijn en daar geniet ik van.
Bovendien is ze erg gezellig wat ook niet geheel onbelangrijk is
Ik ben benieuwd wat ik nog allemaal ga leren en kijk steeds uit naar de volgende les!
S.

Wat ik heel fijn vind, is dat Evy je niets laat doen, waar je niet achterstaat

Al sinds mijn jongste jeugd ben ik behoorlijk, zo niet panisch bang voor paarden. Paarden hoeven maar naar mij te kijken of ik ben al weg… Met een hek ervoor, geen probleem, maar zodra een paard “los” loopt, gaat bij mij het angstzweet over mijn rug heen en denk ik maar aan een ding, wegwezen!Lees verder..
Wel altijd jammer gevonden, maar nooit een reden gehad om er iets aan te gaan doen.
Maar nu wel.. mijn kids wilden graag gaan paardrijden, want…hun nichten, neef en tante rijden paard en met de mei vakantie in Zeeland is het zo leuk als zij ook kunnen rijden… ja, ja! En daar sta je dan, met het angstzweet op je rug in een manege, met 2 kleine jongens en 2 pony’s en geen vinger durven uitsteken. Op dat moment besloot ik, hier moet ik wat aan doen. Ben gaan zoeken op het internet en zo kwam ik terecht op Evy haar site, kende haar niet, nog nooit van gehoord, maar na wat gesurfd te hebben en de verhalen te hebben gelezen dacht ik, ik ga Evy mailen en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen en ben ik nu na een aantal sessies, aan het paardrijden.
Wat Evy mij heeft geleerd heeft is zelfvertrouwen op te bouwen, durven te vertrouwen op het paard, maar vooral ook op jezelf, door veel te kijken naar het gedrag van paarden, heel veel te praten en uit te leggen en vooral mij dingen zelf te laten doen. De eerste keer in de stal, durfde ik de box niet in en kreeg ik het spaansbenauwd toen ik met Evy de paddock in ging, waar al die paarden los staan.Toch liep ik aan het einde van de eerste sessie met Funky aan het halstertouw terug naar de manege. Wat was ik trots op mezelf! En zo gingen we steeds een stapje verder, tot ze in een sessie zei, ik ga even iets pakken, doe jij Meaghan even.. toen moest ik wel even nadenken en ik heb het gedaan, alleen, wat was het een overwinning. Nu na diverse sessies, stap ik zelf de box in, sta ik in mijn eentje te poetsen en zadel ik Meaghan op om te gaan rijden. Wat ik heel fijn vind, is dat Evy je niets laat doen, waar je niet achterstaat, in je eigen tempo dingen laat ontdekken, maar je tegelijkertijd wel aanspoort om steeds een stap verder te gaan. Geen sessie is hetzelfde, elke week weer wat anders en nieuws, en ik.. ik vind het geweldig om te doen, sta steeds weer versteld van mezelf en sta (redelijk) vol zelfvertrouwen in de manege en help mijn kinderen met op- en afzadelen en ondersteun ze daar waar nodig, zonder angstzweet!
Ik ben er nog niet, en we gaan nog even door, want ik wil echt leren paardrijden. Voor mij was (tot nu toe) het hoogtepunt, toen ik op een studiedag mijn kids meenam naar Evy en ik samen met mijn oudste zoon buiten heb gestapt, ik op Meaghan en hij op L’Espoir, wie had dat ooit gedacht!
Ik ben Evy heel erg dankbaar dat zij mij van mijn angst heeft afgeholpen, wat heb ik veel gemist de afgelopen jaren! Helemaal vol vertrouwen ben ik nog niet aan het rijden en ik denk nog teveel na over alles, maar ik geniet er met volle teugen van!
J.