Specialisaties

 

Longeren en grondwerk

Gaat je paard niet van je af terwijl je hem wilt longeren? Komt hij juist op zijn achterbenen naar je toe of rent hij alleen maar rondjes? Je wilt je paard longeren voor de afwisseling, training, het opbouwen van jullie band en dan is het niet leuk als het maar niet lukt.

Ik heb al vele lessen gevolgd in de longeermethodes van Emiel Voest, en ik ben me aan het verdiepen in de mogelijkheden om de instructeurscursus te volgen. Wel geef ik al regelmatig longeerles, dubbele lijnen om te trainen of juist paarden die steigeren en niet meer willen lopen. Ik heb zelf op meerdere handelsstallen gelopen waar ik de ervaring heb opgedaan met de minder brave paarden om te longeren en zelf longeer ik mijn eigen paarden minimaal 1x per week met de dubbele lijnen voor de training.

longeren

 

Line, augustus 2017

Ik volg al een aantal maanden les bij Evy. Daarnaast longeer ik ook, maar daar had ik nooit les in gehad. Mijn jonge paard was altijd heel braaf tijdens het longeren, maar begon ineens uit het niets te steigeren en weigerde op een volte te lopen. Ik wist niet zo goed waar het aan lag en daarom heb ik Evy gevraagd om mij te helpen. Daarnaast vond ik het steigeren ook best wel eng. Evy liet mij eerst zien hoe zij het deed en daarna mocht ik het zelf proberen. Ze liet mij zien wat ik moest doen in bepaalde situaties en ik kreeg het vertrouwen weer een beetje terug. Ik vind het vooral heel fijn dat ze rustig, geduldig en heel positief is! Uiteraard probeert mijn paard het nog wel eens, maar doordat ik heb geleerd hoe ik er op moet reageren gaat het stukken beter!

Familie Meijer, juli 2016

Nog niet zo heel lang hebben wij contact met Evy, maar we zijn zeer tevreden, haar positieve energie is erg aanstekelijk. Sinds 2 weken zijn we met Evy bezig onze 2 tinkers weer berijdbaarte maken. Met andere woorden, eerst een paar keer goed longeren, want deze 2 heren hebben al 4 jaar niet meer onder het zadel gereden. 2 weken geleden voor het eerst het zadel en hoofdstel weer om gehad, waarbij Evy ons geholpen heeft. Dat ging eigenlijk gelijk goed, als snel merkten we dat de paarden vol energie zaten en dus eerst even flink laten razen en daarna de longeerlijn aangehangen, waarbij Evy goed het voortouw nam en hun gelongeerd heeft. We merken wel dat ze nog heel wat nodig hebben voor het echt rijden goed gangbaar is, maar het begin is er. We zijn blij dat we Evy gevraagd hebben ons te helpen. Wat een positieve meid en wat een goede hulp. Hopen op een goede samenwerking om onze 2 schatten van tinkers weer goed onder het zadel te krijgen.

Sanne op de laak, maart 2016

Vandaag een hele nuttige les gehad in het longeren van Evy.
Mijn 2-jarige Friese merrie was niet goed te longeren en ik kwam er maar niet achter waar nu precies het probleem lag. Dankzij Evy weet ik nu wat ik zelf niet goed deed en waarom mijn paard daardoor zo op mij reageerde. Evy is heel rustig in haar manier van werken en uitleggen, dit werkt ook rustgevend voor het paard en daardoor gebeurt alles in een fijn en ontspannen tempo. Ook legt ze niet alleen uit wat je anders moet doen, maar ook waarom. Hierdoor is het beter te begrijpen waarom een paard op een bepaalde manier reageert en zie je ook gelijk verschil. Het fijne aan de les van Evy is dat je echt samen bezig gaat in alle rust en dat ze je complimenten geeft als je iets goed doet. Hierdoor kreeg ik weer het vertrouwen terug in wat ik deed en dit kon je gelijk terug te zien in het gedrag van mijn paard. Ik raad een ieder haar lessen aan, ook als het niet gaat om het rijden maar in dit geval om de opvoeding/basis van het jonge paard. Evy, heel erg bedankt. Je hebt mij en mijn paard weer een stuk op weg geholpen!

Trailerladen

Trailerladen gaat voor de meeste mensen en paarden gelukkig vanzelf. Maar heb jij te maken met een paard die de trailer gewoon niet op gaat of wilt dan is dit een stressvolle situatie. Je hebt al van alles geprobeerd, buitenstaanders komen met de raarste ideeën en je paard is door een ander op een (voor jou te grove wijze) op de trailer gezet.
Mensen beseffen niet wat een spanning dit al geeft voor een paard zonder die rare capriolen. Ik vind het belangrijk dat het paard op een vertrouwde wijze de trailer in leert lopen, daar rustig blijft staan en met beleid weer uit loopt.Ik werk volgens het systeem van Emiel Voest. Ik heb hier geen diploma in, maar wel de ervaring (ik ben me aan het verdiepen in de mogelijkheden om de instructeurscursus te volgen). Trailer moet je zelf regelen.

Jolanda, oktober 2016

In december 2015 had ik mijn eerste les van Evy, ik had gelijk een klik met haar.
Haar ontspannen manier van lesgeven en ook hoe ze zelf rijdt, spreekt mij aan.
Als Evy op mijn paard rijdt ziet het er heel vriendelijk uit, en vooral ook heel erg goed! Nou weet ik dat mijn paard Kiki niet zo zou lopen als er teveel druk van haar gevraagd wordt, maar Evy heeft Kiki haar vertrouwen vanaf dag 1 gewonnen.
Dat kan ik me heel goed voorstellen, ze is eerlijk, betrouwbaar en heel lief.

Nou ben ik weer begonnen met wedstrijden te rijden, door Evy heb ik er weer plezier in gekregen en het vertrouwen. Het enige probleem was dat Kiki moeilijk de trailer op ging van huis af.
Dus heb ik met Evy overlegd, en ja mijn gevoel was goed, ze ging er gelijk in, nu ga ik haar inladen naar een wedstrijd met minnder spanning!
Sinds een paar maanden lest mijn dochter ook bij Evy, ze hebben altijd lol en lachen heel wat af, en natuurlijk leert ze ook heel veel. Evy we vinden je een fantastiche meidxx

Les op mijn wedstrijdpaarden

Heb je zelf geen eigen paard maar wil je wel lessen of wil je graag op een paard wat funkysmomenteel in de wedstrijdsport loopt lessen, kan dit ook, ik bied de mogelijkheid om op een van mijn (wedstrijd) paarden te lessen. Ik heb zelf mijn paarden in de sport lopen, dus hier leer je ontzettend veel van.

Evy’s paarden zijn heel lief en betrouwbaar, je kan er super veel van leren!

Goed manegepaard?

In principe mag er op al mijn paarden gelest worden, maar dit doe ik alleen wanneer de combinatie ruiter-paard klopt. Mijn paarden zijn namelijk géén manegepaarden.

Want wat is een “goed” manegepaard? Een paard dat altijd braaf is, precies doet wat de ruiter vraagt, niet bokt, niet schopt, niet bijt, niet steigert, roerloos stilstaat bij het opstappen, niet tegen de deur aan schopt als het etenstijd is, gepluk in zijn mond niet erg schijnt te vinden, evenmin als gestuiter op zijn rug.
Deze paarden hebben geleerd dat het geen zin heeft om te protesteren, om assertief te zijn, om aan te geven waar het pijn doet, om een eigen persoonlijkheid te hebben.
Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die hier achter komen. Ze vinden dat het paard zelf ook een stem heeft, en niet “moet” omdat hij immers ook te eten en een stal krijgt die terugverdient moet worden.

Bij mij leer je ook over het paard zelf en dingen ervaren naast rijden. Je leert over het natuurlijk gedrag, dingen die jij doet en zijn reactie als gevolg, op aanvraag longeren, wassen alle andere dingen die bij het paarden houden komen naast het paardrijden zelf. Ik vind wel dat je zelf ook met het paard bezig bent, hem zelf opzadelt en poetst (onder begeleiding natuurlijk). Op deze manier krijg je een andere band met het paard, een contact waar je met alleen rijden niets van merkt, want: een paard is meer dan een fiets met oren

De paarden

De pony die we gebruiken voor de lessen is Maddy. Maddy is een merrie van Glenn King Hill. Zij is kleiner dan de paarden die ik eerder gebruikte voor deze lessen, namelijk: 1.55, ze heeft op een zorgboerderij gestaan en daarnaast start ik haar in het M2
Als het rijden met Maddy goed gaat, gaan de lessen verder op Meaghan.  Zij is 1.60 hoog en start al M1 op wedstrijd. Meaghan is iets pittiger maar alsnog heel eerlijk.
Fedora is mijn wedstrijdpaard. Hier geef ik ook lessen op maar omdat haar potentie en niveau hoger is, vraag ik hier natuurlijk ook meer voor. Zij start nu Z1
Maddy (zwartbont), Meaghan (bruinbont) en Funky (donkere)

maddy-kopie13096200_972393939534281_7471554664606256144_n13346420_10209802935334161_1272943608194853832_n

 

Ingrid, oktober 2017

Na jarenlang gereden te hebben bij een manege en buitenritten te hebben gemaakt, was ik gestopt omdat ik na een harde val op een buitenrit, bang was de controle over het paard te verliezen en daardoor krampachtig op het paard zat. Het bleef knagen, ook omdat mijn dochter met veel plezier rijdt.
Na veel gezoek op internet, bij Evy voor de 5 lessen gekozen. Dat was een schot in de roos. Al bij de eerste les begon ik te ontspannen op Maddy en durfde ik een galopje. Evy geeft heel rustig en prettig aanwijzingen en veel complimenten en aanmoedigingen. Ze voelt heel goed aan hoe je net een stapje verder kan gaan en bouwde zo mijn zelfvertrouwen op waardoor ik in de binnenbak, buitenbak en zelfs om de rotonde en langs grasmaaiers durfde te rijden!
Daarnaast leerde Evy (en Maddy) mij veel over mijn omgang met paarden als ik rij. Wanneer gebruik je je hulpen en hoe doe je dat dan.
Na de lessen durfde ik weer een buitenrit te maken in Scheveningen. Daar bleek meteen hoe veel ik van Evy geleerd had. Door mijn paard alleen aan te sporen als het nodig was en op haar gedrag te letten, luisterde zij uitstekend naar mijn hulpen. Daardoor kon ik ontspannen en genieten.
Ik kan iedereen aanraden om bij Evy les te nemen. Niet langer twijfelen en gewoon doen, zou ik zeggen.
Evy heel erg bedankt en ik ga zeker weer rijden, bij een manege of op een buitenrit!

 

Sera, september 2017

Jarenlang heb ik met veel plezier paard gereden. Lekker er op uit naar heide en bos en dressuur trainen in de bak. Tot het moment dat ik een paar keer over de kop sloeg in galop. Dit bleek te komen door een medische oorzaak waardoor mijn paard per direct met pensioen kon. Ik was van het over de kop slaan behoorlijk geschrokken en heel verdrietig omdat mijn paard ernstig ziek was. Hier een beetje van bijgekomen ging ik op zoek naar een nieuw jong paard om zelf op te leiden. Tijdens het beleren kwam ik erachter dat ik een diepe angst had ontwikkelt voor het voorwaarts rijden en voor de galop. Om weer voorwaarts te durven rijden, aan te galopperen en galop te verruimen heb ik contact gezocht met Evy. Op haar website stond precies wat ik zocht: “meer vertrouwen krijgen door te rijden op één van de twee superbrave tinkers onder deskundige begeleiding”.
De afgelopen weken heb ik in mijn eigen tempo eerst samen met Maddy en daarna samen met Meaghan gewerkt aan mijn angst. Evy heeft mij hier super in begeleid. Deskundig, rekening houdend met mijn grenzen, maar hierin probeerde ze wel om stapje voor stapje deze grens iets op te rekken zodat ik ook daadwerkelijk vooruit ging en steeds nieuwe dingen kon proberen. Vanuit voorzichtig kleine stukjes galop zijn we gegaan naar galopperen over balken, een buitenrit met galop en uiteindelijk galopperen aan de longe zonder zadel. De paarden van Evy vertrouw ik voor 100%. Dit kan ik nog niet zeggen van mijn eigen paard. Ze moet nog veel leren, waaronder galop onder de man. De angst om haar te rijden is nog niet helemaal weg, maar voor mijn gevoel is dat een kwestie van tijd waarin ik samen met mijn paard werk aan een goede relatie en onderling vertrouwen. Dat we er gaan komen en dat ik ooit met mijn eigen paard ook buiten een galopje aandurf daar ben ik 100% zeker van! Dank Evy, Maddy en Meaghan

 

Linda, september 2017

Vier jaar geleden ben ik erg hard gevallen met springen. Ik heb bewusteloos op de grond gelegen en kan me eigenlijk helemaal niks meer van dat moment herinneren. Er was waarschijnlijk iets in mijn hoofd niet helemaal goed waardoor ik gevallen ben. Mijn val had eigenlijk niks met paardrijden te maken. Maar toch werd ik opeens heel erg bang om te springen. Ik ben toen ook gestopt, maar omdat ik het springen ging missen ben ik toch weer begonnen. Helaas bleef ik erg zenuwachtig. Door de zenuwen at ik niet veel van tevoren en ik had alleen maar buikpijn. De springles voelde voor mij op een gegeven moment meer als “moeten” in plaats van leuk vinden. Ik was het vertrouwen helemaal kwijt.

Een paar maanden geleden besloot ik om maar helemaal te stoppen, want ik kon er niet meer tegen dat ik me elke keer zo druk aan het maken was. Ik heb vaak tegen mezelf proberen te vertellen dat mijn val en springen niks met elkaar te maken hadden maar niks hielp. Ik bleef bang. Doordat ik het springen zelf toch nog wel een beetje leuk vond, besloot ik maar om hulp te zoeken.

Na wat googelen kwam ik terecht op de site van Evy. Ik las dat ze ruiters hielp met hun angst. Ik besloot haar te mailen. Na contact te hebben gehad, werd er besloten om een 5-daagse cursus te doen. Ik heb vier dagen op Meaghan gereden en een dag op Maddy. Het voelde meteen erg goed. De paarden waren heel braaf en heel fijn om op te rijden. Evy zelf geeft super les! Ze blijft altijd zo rustig en heeft me echt weer vertrouwen in het springen gegeven. Ze houdt heel erg rekening met ruiter en paard. Haar lessen zijn afwisselend, elke keer bedenkt ze wel weer iets anders leuks. Het was heel erg gezellig en ik zou haar zeker aanraden!

Dank je wel, Evy! Ik kom zeker nog eens langs voor een les.

Justa, september 2017

Het zal helaas, weet ik nu, voor veel ruiters herkenbaar zijn; rijden met angst. Of liever; nίet rijden met angst. Na nare ervaringen met mijn eigen jonge en zeer sensibele paard durfde ik niet meer op te stappen. Tja, en als je niet durft op te stappen kan je de rest van het rijden ook wel vergeten.

Na het overlijden van mijn eigen paard en daarna van een ontzettende brave en lieve ruin waar ik op mocht rijden zag ik het niet meer zitten; ik kon het niet meer opbrengen om mezelf weer over mijn angst heen te hijsen… ik gaf het op. De drempel was te groot. En ik schaamde me ervoor.

Alhoewel ik nu weet dat er heel veel ruiters rondlopen die op een of andere manier angst ervaren, durfde ik het niet toe te geven, laat staan hulp te zoeken. Ik maakte mezelf wijs dat ik in een andere fase van mijn leven zat en dat paardrijden me meer kostte dan dat het me opleverde.

Maar zoals velen ook zullen herkennen is de energie en de rust die paarden kunnen geven iets waar je naar blijft verlangen, ook of misschien juist wel als het even tegenzit. Ik wilde niet naar een manege waar vaak alleen de eerste lessen even rekening wordt gehouden met onzekere ruiters. Bovendien ben ik geen absolute beginner en was ik bang dat ik al vrij snel een paard toegewezen zou krijgen dat misschien wel braaf is maar toch ook zijn streken heeft. Dus na kijken op internet en op haar website, en weer wachten en weer kijken trok ik de stoute schoenen aan en nam ik contact op met Evy.

De eerste les mocht ik op lieve Maddy rijden en eigenlijk voelde Evy precies wat ik nodig had; gewoon even dat steuntje in de rug. Elke les die volgt weet ze me uit te dagen om op een comfortabele manier een stapje verder te zetten. Van de eerste keer opstappen tot een buitenrit en springen. En als er dan even iets even anders gaat als dat ik verwacht kan ik erom lachen en gaan we weer vrolijk verder. Evy geeft me vertrouwen en straalt dat ook uit naar de paarden. En ze voelt precies aan hoe ver ze me kan uitdagen en doet dat met een vanzelfsprekendheid waardoor je ervan uitgaat dat het gevraagde de normaalste zaak van de wereld is. Haar paarden zijn meewerkend en ontzettend braaf zonder afgestompt te zijn. Ze worden door Evy zelf goed opgeleid zodat je echt fijne paarden mag rijden terwijl je aan jezelf werkt, hetzij om je angsten te overwinnen of gewoon om beter te leren paardrijden, of gewoon om te genieten van het rijden. Ik kan echt iedereen die even niet meer durft maar wel graag wil aanraden om contact op te nemen met Evy om de mogelijkheden te bespreken.

Anita, juli 2017

Het was niet makkelijk om een veilige plek te vinden na jarenlang door angst niet meer gereden te hebben. Bij een hoop stallen zeggen ze maar al te gauw dat de paarden ‘echt heel braaf zijn’ , maar tijdens de lessen gaan de paarden er dan toch ineens vandoor ! Niet handig als je angstig in het zadel zit. Daarbij komt dan ook nog vaak een schreeuwende instructeur waar zelfs de paarden bang van worden.

Evy straalt vanaf het begin rust en eerlijkheid uit. En het paard is echt braaf ! Doordat ze een allround instructrice is, en goede mensenkennis heeft, krabbel je langzamerhand uit je comfort zone. Voor iedereen die angst heeft voor paarden of paardrijden, is Evy de juiste persoon !

Kathalijne, februari 2017

Mijn hele leven ben ik bang geweest voor paarden. Toen ging mijn dochter paardrijden op de manege. En elke les van haar, kwam ik super enthousiast thuis. Wat een mooie en fascinerende dieren! Ik wilde haar graag helpen, of zelf leren rijden, maar durfde niet.

Toen zag ik op internet de cursus van Evy. Ik heb inmiddels 3 lessen gehad en ben super blij dat ik hier aan begonnen ben. Afgelopen week kon ik mijn dochter helpen, bij het poetsen en opzadelen van de pony waar zij op moest rijden. Voor ons allebei super leuk! De lessen bij Evy zijn voor mij perfect, om meerdere redenen. Ze heeft tot nu toe elke les heel veel uitgelegd over de paarden en pony’s. We hebben ruim de tijd. Dus geen gehaast, maar rustig poetsen, opzadelen, rijden, in / bij de paddock naar de paarden kijken en daarover praten.

Daarnaast heeft ze de liefste tinker die er is. Perfect om mee te oefenen als je niets durft!
Ik heb pas 3 lessen gehad, maar ben nu al heel blij met dit resultaat. Naast het feit dat ik al heel veel geleerd heb, is het ook erg gezellig!
Deze cursus is echt een aanrader voor iedereen die wel graag wil, maar niet durft.

Dank je wel Evy!

Paula, oktober 2016

Het is ruim 15 jaar geleden dat ik voor het laatst paardrijlessen heb gehad.
In het verleden heb ik bij een manege niet zo’n leuke ervaring gehad met een paard en werd eigenlijk een beetje aan mijn lot overgelaten. Ik had o.a grote angst om het paard van stal te halen en had weinig tot geen zelfvertrouwen meer.
Omdat ik altijd van paarden ben blijven houden, bleef het kriebelen. Dolgraag zou ik weer willen paardrijden, maar de angst hield mij tegen.
Nu anderhalve maand geleden, kwam ik via via in contact met Evy.
Ik ben begonnen met een privéles op Maddy en ben zo blij dat ik deze stap heb genomen.
Evy straalt enorm veel rust uit en stelt mij op me gemak. Ze is vriendelijk en geeft duidelijke aanwijzingen.
Stap voor stap gaan we verder en ik kan me echt ontspannen en ervan genieten.
Ik ga met plezier naar de trainingen.
Ik ben nu 5 lessen verder en ben in de laatste les met Maddy los in galop geweest.
Ik loop nu zonder angst de stal in en ga haar verzorgen en opzadelen.
Zonder angst liep ik met een paard aan het halster naar buiten.
Samen met Evy hebben we paarden opgehaald in de paddock en later weer dekens opgedaan.
Gewoon tussen loslopende paarden…… Dat zou ik eerst nooit hebben gedaan.
Mijn zelfvertrouwen is door Evy weer aan het groeien, ik durf al zoveel meer.
Ik ben blij dat ik Evy heb mogen ontmoeten en Maddy is echt een super lief paard.
Ik blijf voorlopig lekker doorgaan met de lessen van Evy!!

Sanne Houda, juli 2016

Sinds een aantal weken ben ik bij Evy gestart met priveles op Maddy. Ik ben 30 jaar en pas sinds een klein jaartje begonnen met paardrijden en ik vind het allemaal nog een beetje spannend af en toe.
Evy helpt me om over mijn angst heen te komen door me op mijn gemak te stellen.
Zo kan ik ontspannen rijden en echt met het rijden bezig zijn. De dingen die ik spannend vind oefenen we extra zodat de angst overwonnen wordt. Evy straalt veel rust uit, die rust wordt als vanzelf overgenomen door de paarden en ook door mij.
Ze komt met ideeën over wat we kunnen gaan oefenen (heel divers zoals bijvoorbeeld zonder zadel rijden of zitles) en is enthousiast over het lesgeven. Ze neemt de tijd voor je en legt alles duidelijk uit. Evy zorgt goed voor al haar paarden en ze staan lekker de hele dag buiten. Ze mogen heerlijk paard zijn en daar geniet ik van.

Bovendien is ze erg gezellig wat ook niet geheel onbelangrijk is 😉

Ik ben benieuwd wat ik nog allemaal ga leren en kijk steeds uit naar de volgende les!

jess

Jessica de Bruin, juni 2014

Sinds februari 2014 heb ik les van Evy op haar paarden (Murphy en L’espoir). Een aantal jaar geleden ben ik gestart met paardrijden, na een paar lessen ben ik tijdens de galop van mijn paard gevallen. Sinds de val heb ik nooit meer gereden. Omdat mijn liefde voor paarden aanwezig bleef ben ik op zoek gegaan naar een goede instructrice. Op de website van Evy sprak zij over angst door slechte ervaringen, dit was voor mij wel en trigger om contact met haar op te nemen. De eerste lessen waren ontzettend spannend maar Evy heeft me daar erg goed in begeleid. We hebben niets overhaast en stapje voor stapje kreeg ik iets meer vertrouwen. Met name door mijn eerdere val tijdens de galop durfde ik dit niet aan. Na een aantal lessen zijn we hiermee gestart aan de longeerlijn. Dit riep bij mij zeer veel angst en spanning op, maar we hebben doorgezet. Inmiddels heb ik 12 lessen bij Evy gehad en durf ik te zeggen dat mijn angst steeds verder afneemt.

De lessen van Evy zijn altijd leerzaam, maar ik heb daarnaast ook ontzettend veel lol met haar. Ik ben altijd erg nieuwsgierig hoe dingen werken of waarom dingen op een bepaalde manier gedaan worden. Evy is altijd bereid om hier een duidelijke uitleg over te geven. Hopelijk blijft ze nog heel lang lesgeven. Wie weet kan ik dan met haar hulp in de toekomst een keer een wedstrijd rijden.

Bedankt voor alles!

Liefs Jessica

chantal2Chantal Commandeur, Februari 2014

Sinds kort heb ik les van Evy op haar (wedstrijd) paarden. Ik had al een hele tijd niet meer gereden, dus we zijn weer helemaal bij het begin begonnen. Wat ik goed vind aan de lessen van Evy, is dat ze de lessen gestructureerd invult en veel aandacht schenkt aan het bevestigen van de basis dus: de houding en de zit van de amazone/ruiter. Evy haar lessen zijn erg leerzaam, want Evy geeft je soms vernieuwende inzichten in dingen. Ook het lessen op haar paarden ervaar ik als erg leerzaam en raad ik zeker aan als je geen eigen paard hebt ( Ik heb wel een eigen paard, alleen is zij helaas te oud om intensief mee te gaan trainen). Maar natuurlijk is er ook in de les wel even tijd voor een lolletje want tevens is het erg belangrijk om plezier te houden in het rijden! Zoek je een goede, leuke instructrice met of zonder eigen paard in de omgeving Amersfoort of Erp? Neem les van Evy want ze kan je zeker verder helpen!

StarlaStarla Mosier, mei 2012

Sinds een half jaar rijd ik op Surprise paardje van Evy. Ze is een echte merrie met gebruiksaanwijzingen. Evy heeft mij in het begin heel fijn op weg geholpen met Surprise. Zodra ik vroeg of ze me kon helpen stond ze altijd gelijk klaar voor me. Zo was dat een aantal weken geleden. Toen hebben we samen gereden. Evy heeft mij toen les gegeven en er ging een wereld voor mij open. Zij geeft heel fijn les. Blijft rustig en legt het heel goed uit waarom je iets moet doen. Ik mocht op een gegeven moment op haar ander paardje Lespoir om het verschil te voelen. Dat vond ik een hele leuke ervaring! Evy is hele lieve, spontane meid die van aanpakken weet!
Zoek je een leuke instructrice dan zeg ik…. Bel Evy!

aster2Aster van de Werff, april 2012

Ik rijd nu 2 1/2 jaar Evys paarden bij, eerst een half jaar Murphy toen een jaar Bram en nu weer een jaar Murphy. Toen ik Murphy net bijreed had ik heel veel moeite met haar in galop krijgen Evy heeft me daar heel goed mee geholpen en nu krijg ik haar zonder moeite in galop. Evy heeft op 6 april haar ORUN instuctie diploma gehaald, gelijk de volgende dag mocht ik op Suprise en L’espoir rijden en heeft zij mij les gegeven.
Ik vind de manier waarop Evy les geeft heel fijn, ze wijst je op de dingen die niet goed gaan en geeft je ook een compliment als het wel goed gaat. Ik rijd nu met Murphy onderlinge wedstrijden in het L1 dat gaat zo goed dat ik er over denk om binnenkort ook officieel te starten! dat komt ook mede dankzij Evy. Ik raad iedereen aan om bij Evy lessen te volgen, wat voor paard je ook hebt, welk niveau je ook rijdt! Ook als je geen eigen paard hebt zou ik het zeker aanraden, Evy’s paarden zijn heel lief en betrouwbaar, je kan er zeker verder mee komen!

Springles

DSC_0600

In een springles wordt er naartoe gewerkt dat je uiteindelijk met zelfvertrouwen naar een hindernis toe rijdt, een goede balans hebt in alle fasen van de sprong, controle hebt over het paard, en goede lijnen rijdt in het parcours.

In de basis zal er veel gewerkt worden aan de balans van de ruiter in de verlichte zit en de controle over het tempo. In het begin werk ik veel met grondbalken en gymnastieklijntjes. Is de basis hier voor elkaar is het parcours geen probleem meer.

Bij de meer ervaren ruiter zal de focus steeds meer naar parcourstraining gaan en zal er meer aandacht zijn voor het verbeteren van de springtechniek van het paard.

Zitles en voltige

Een goede houding is voor de communicatie tussen ruiter en paard erg belangrijk. We willen het paard niet in verwarring brengen maar duidelijke hulpen geven.

Een belangrijk handvat bij het paardrijden is het creëren van een ruitergevoel, en een van de manieren om die te krijgen is door middel van zitlessen/voltigelessen!
Beginnende ruiters kunnen veel leren (vooral leren voelen) van de lessen gericht op houding en zit, maar een goede houding is ook voor een gevorderde ruiter iets waar je steeds aan moet blijven werken om deze goed en functioneel te houden.

Tegenwoordig worden zitlessen/voltigelessen eigenlijk alleen nog gegeven wanneer ruiters net beginnen met paardrijden. In het begin wordt alles de ruiter verteld terwijl iemand het paard longeert en de ruiter zo vertrouwd kan raken met de beweging van het paard en zijn balans leert vinden in de diverse gangen van het paard, de stap, draf en de galop.

Het doel van de zitles:

 • Vertrouwen krijgen
 • Balans vinden
 • Bewegingen van het paard goed voelen en op in spelen
 • Je eigen bewegingen voelen en plaatsen/controleren
 • Zelf ontspannen en meegaan in de beweging

Les met de teugeldrukmeter

Tijdens de lessen kunnen we gebruik maken van de teugeldrukmeter.

Het leuke aan lessen met de teugeldrukmeter is dat je ziet of je inderdaad zo weinig druk gebruikt als je denkt dat je gebruikt. Een teugeldrukmeter kan je helpen bewuster te worden van je eigen hulpen.
Ook kan je zien of het paard zo recht is als jij denkt, een linksgebogen paard geeft meestal meer druk op de rechterteugel, een rechtsgebogen paard op de linkerteugel. Of juist of een ruiter links of rechtshandig is. Zo is de fijne motoriek bij veel mensen in de rechterhand beter omdat zij rechtshandig zijn. De linker hand is grover in de motoriek. Dit ervoor zorgen dat je meer druk neemt op de linker teugel, waardoor paarden hierop gaan leunen en zo scheef worden.

Scheren

Het aanmaken van een wintervacht is puur natuur, maar kan in sommige gevallen niet wenselijk zijn, bijvoorbeeld wanneer het paard intensief getraind wordt.daline
Sommige paardeneigenaren houden de aanmaak van de wintervacht tegen door het opleggen van dekens, waardoor het paard minder eigen vacht aanmaakt. Voor sommige paarden is het opleggen van een deken echter niet genoeg om kort in het haar te blijven, en dan kiest de eigenaar of trainer er vaak voor om het paard te scheren

 

Als ik je paard kom scheren zou ik het fijn vinden als je hem zelf van tevoren goed hebt gepoetst of gewassen, dit is beter voor mijn messen.
De fijnste plek om te scheren is een lichte rustige werkplek waar geen paarden langs hoeven te komen.
Ik neem zelf mijn spullen mee. Wel zou ik het fijn vinden als je zelf een krukje, elektriciteit en eventueel een zweetdeken hebt.
Ik werk snel maar nog belangrijker, rustig en neem alle tijd voor het dier. Mocht deze niet braaf zijn kan er overlegd worden over een praampje of sedalin.

Paarden en pony’s vanaf 1.45

Tarieven zijn voor paarden die helemaal geschoren worden.
1 paard/pony € 50,-
Vanaf 2 paarden/pony’s: € 45,-

Pony’s tot 1.45

Tarieven zijn voor paarden die helemaal geschoren worden.
1 paard/pony € 45,-
Vanaf 2 paarden/pony’s: € 40,-

* Afzeggingen binnen 24 uur dienen alsnog betaald te worden!
* Tarief is per uur, dus meerdere personen in een les kunnen het tarief onderling verdelen
* Duo – en groepslessen vanaf 60 minuten (max. 4 ruiters in 1 les)
* Zondag is 50 % toeslag
* Voorrijkosten vanaf 3825BR Amersfoort

Voorrijkosten per locatie:
Bij ons op stal:               €  0,-
0 –   10 kilometer:          €  5,-
10 – 20 kilometer:          € 10,-
20 – 30 kilometer:          € 15,-
30 – 40 kilometer:          € 20,-
40 – 50 kilometer:          € 25,-

 

Paardencoaching

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.
Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk of slim of beide? Dit doen ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ op zijn of haar energie waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.sup en lespoir

Hoe werkt het?

Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn snuit gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt. Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien. De coach krijgt hierdoor informatie en door dit te benoemen, wordt ook duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt. Hierdoor kan de cliënt concrete stappen gaan zetten in de richting die hij of zij wenselijk vindt en die 100% goed voelt. Dan ben je ook in staat om actief stappen te ondernemen in je persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.

Een paard doet ook nog iets anders; hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen. Wij mensen nemen ook (onbewust) spanning van elkaar over. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken. Door een paard als spiegel in te zetten, wordt duidelijk hoe dit systeem van energie-overdracht werkt. Mensen die een sessie paardencoaching ervaren hebben, geven altijd aan dat ze zich naderhand letterlijk ‘lichter’ voelen dan voorheen. Dit is ook logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.

Coaching

Geschikt voor mij?

Paardencoaching is geschikt:
• Voor kinderen en volwassenen.
• Voor het bedrijfsleven
• Voor mensen met een burn-out, onzekerheid, angsten, psychische klachten, overgewicht, lusteloosheid, etc.
• Tevens is het waardevol om je te laten ervaren hoe je via het paard contact kunt maken met jezelf en vanuit jezelf weer met een ander. Je gevoel en intuïtie spelen daarin een cruciale rol.

Herken je jezelf in een van de volgende thema’s, of heb je een ander toepasselijk thema

 • Ik weet niet wat ik wil en kan geen keuze maken.
 • Ik ben onzeker en wil zelfverzekerder worden.
 • Ik vind het moeilijk om leiding te geven en te ontvangen
 • Ik heb moeite met grenzen stellen
 • Ik ben bang om de controle te verliezen.
 • Ik heb lichamelijke klachten en de dokter zegt dat het ‘tussen m’n oren zit’.
 • Ik wil mijn zelfinzicht vergroten
 • Ik heb moeite met communicatie (verbaal en non-verbaal)
 • Ik heb last van stress en wil dat verminderen.

Ik ben vanaf juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training.

Tarieven individuele sessie: €20,-