We weten nu waarom we bang zijn, dit kan door ervaringen komen of meestal komt dit doordat je als persoon bang bent om de controle te verliezen. Het is natuurlijk super vervelend als je de paarden heel fascinerend vind, en graag met ze om wilt gaan, maar er wel een drempel is waar je overheen moet om bij ze te komen. Wat gaan we hier aan doen?

Voor mij is het het belangrijkste dat jij weer met een relaxed gevoel kan gaan rijden, want deze sport is zo mooi, het werken met een dier geeft zo veel voldoening en de galop geeft zo veel vrijheid.
Natuurlijk gaan we aan de gang met je eigen specifieke hulpvraag, maar we gaan ook vooral aan de manier van denken werken, want: Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest

Waar gaan we aan werken en welke dingen ga je waarschijnlijk horen?

Op de grond:

  • We gaan kijken naar het gedrag van een paard in de kudde en in het werken naast het paard, hierdoor zien we de signalen die een paard geeft voordat een paard bijt, en waarom bijt een paard eigenlijk?
  • We gaan aan de gang met alle handelingen om het paard heen, van dekens wisselen, tot hoeven, tot zadelen, tot binnen en buiten zetten, alle ‘alledaagse’ dingen.

Met rijden:

  • Voor je op je paard stapt, denk niet alleen aan alles wat er fout kan gaan, maar besef dat, wat er ook gebeurt, waarschijnlijk kan je het aan, en wat nu als het niet gebeurt, als het goed gaat in plaats van fout? Hoe voel je je dan?
  • Zelfverzekerd zitten om je paard zekerder te laten lopen, ga diep zitten, handen laag, adem diep in en breng je zwaartepunt omlaag, dan zakt je paard ook weer naar ontspanning
  • Ga proactief rijden en niet reactief (pro actieve ruiter houd zich bezig met het nu en hoe fijn zijn paard loopt, re actieve ruiter blijft bezig met wat er gebeurd is en wat er kan gebeuren)
  • Denk niet “please schrik niet” of “oh jeej als hij maar niet bokt”, maar zet een plan op, ga veel buigen, van hand veranderen, tempowisselingen rijden, etc.
  • Vertrouw op jezelf en laat je paard op jouw vertrouwen, krijg vertrouwen in actief rijden, geef je paard het vertrouwen dat hij vooruit kan, een paard is een vluchtdier, bij spanning is stilstaan in zijn hoofd juist gevaarlijk, dus lekker aan het werk en laat hem op eigen benen lopen.
  • Begin klein. Als je de galop spannend vind, begin dan eerst je draf te verruimen, steeds meer, daarna een paar passen galop, daarna een volte en daarna door de bak.

De lessen kunnen met je eigen paard zijn of met mijn paarden, ik beschik over een paar hele lieve paarden die heel goed aanvoelen hoe de ruiter zich voelt. Ze kunnen je heel veel vertrouwen geven in jezelf en het leren vertrouwen op het paard.

Wat is het stappenplan?

Ik kom bij jou:

Het plan mag je helemaal zelf bedenken! Kom ik bij jou bij je eigen paard en je wilt meer begeleiding op de grond, dan doen we dat, we kunnen ook bijvoorbeeld wat onderdelen van mijn schriktraining erbij pakken.

Kom jij bij mij?

Kom jij naar mij dan kunnen we gelijk met het rijden beginnen, of we beginnen eerst op de grond:
Hoe zit een paard in elkaar, contact maken met het paard op de grond. We lopen de wei of paddock in en ik geef daar wat basiskennis over de paarden. Na de eerste paar dagen kan je al heel veel van de lessen in praktijk brengen. Ik vind het stukje in de kudde erg belangrijk, omdat je daar kan zien hoe paarden met elkaar en dus ook met jou omgaan. We lopen de paddock in en ik geef wat basiskennis over de paarden. Hoe gaan ze met elkaar om, hoe zien ze jou, wat is jou rol als mens. Hoe gaan ze met elkaar om, hoe zien ze jou, wat is jou rol als mens. Hoe kan je met ze omgaan en alle basiskennis die belangrijk is om met een paard om te gaan
Vervolgens nemen we een van mijn paarden mee en gaan we in de stal verder. Hier gaan we het paard verder aanraken en poetsen.

Als het allemaal goed voelt, gaan we naar de paddock en gaan we aan de gang met grondwerk en leiderschap. Je geeft het paard duidelijk aan wat jouw persoonlijke ruimte is en leert het paard om die ruimte te respecteren. We gaan aan de gang met leiden en volgen, halthouden en achterwaarts gaan. Daarnaast gaan we kennismaken met de gangen. We gaan vanaf de grond het paard laten stappen, draven en galopperen. Terwijl we dit doen, houden we ons bezig met natuurlijke leiderschap en het beïnvloeden hiervan. Wanneer je hier eenmaal bewust van bent, kun je deze ook in de praktijk uitoefenen in persoonlijke situaties.

Alleen rijden

Vervolgens gaan we (of we beginnen gelijk met, als je het stukje op de grond liever overslaat) rijden. Daar gaan oefenen we stap, draf, galop en tempowisselingen. Als je ergens moeite mee hebt, kunnen we dit altijd in het begin aan de longeerlijn doen

Zitles

Ook kunnen we aan de gang met zitlessen, dit doen we met de voltigesingel en de longeerlijn, dus zonder zadel, hierbij gaan we werken aan balans, zit en sturen.

Galopangst

Het kan ook zijn dat je niet echt bang bent, maar dat het gewoon net niet lekker voelt. Je doet alles wel, maar wel gespannen. Je komt van je paard af, maar je hebt wel gelijk last van je rug van het aanspannen. Of de dag erna spierpijn van je bovenbenen aanspannen