Ik heb mijn eerste coachingsopleiding in 2014 gedaan. In 2021 begon ik de specialisatie in hoogsensitiviteit, deze heb ik afgerond met een 9,7

Gesprekken en opdrachten

Ik bied vooral een luisterend oor en geef je de kans om te vertellen. Tijdens het gesprek zal ik veel vragen stellen om je te laten nadenken over jezelf en je doelen. Ik maak gebruik van verschillende gesprekstechnieken, stel vragen die tot nieuwe inzichten leiden en maak gebruik van theoretische modellen en methodieken

De opdrachten kunnen met de paarden zijn en zonder de paarden, dat wisselt per situatie en behoefte.
De opdrachten met de paarden zullen opdrachten zijn als: kijk of het paard je wilt volgen, of je het paard een bepaalde richting in kan krijgen, tempo bepalen en het paard wegsturen.
De opdrachten zonder paarden zullen gaan over gedachtenpatronen of gewoontes doorbreken, ook maak ik gebruik van rollenspellen.

Paardencoaching

sup en lespoir

Ik ben vanaf juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training.

Paardencoaching is allesbehalve zweverig, ik zal uitleggen hoe dit vanuit het paard werkt:

Waarom coaching met paarden?

herd of horse green grass field
Photo by André Ulysses De Salis

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.
Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk, slim, alert of een combinatie hiervan? Dit checken ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn, ieder paard heeft zijn eigen rol.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.

Hoe werkt het?

Het paard als spiegel
Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn neus gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt.
Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien.
Ik als coach herken deze signalen en zal dit benoemen, hierdoor wordt bij de deelnemer duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt en kan hij of zij stappen gaan zetten in de richting wat voor hem/haar goed voelt en is hij/zij in staat om actief stappen te ondernemen in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.

person s hand on white horse s face
Photo by Tatiana

Spanning overnemen
Een paard doet ook nog iets anders: hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen.
Wij mensen nemen ook (onbewust) spanning van elkaar over. Denk bijvoorbeeld aan verdriet, woede en blijdschap, als iedereen op het werk gestressed rondloopt, is de kans groot dat jij dit ook overneemt. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken.
Door een paard als spiegel in te zetten, wordt duidelijk hoe dit systeem van energie-overdracht werkt. Mensen die een sessie paardencoaching gehad hebben, geven vaak aan dat ze zich na afloop ‘lichter’ te voelen dan voorheen. Dit is logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.