Het belangrijkste is dat we samen bij jou doelen terechtkomen.
Dit doen we door gesprekken, opdrachten en met behulp van de paarden. Meestal bevat het traject 6 sessies van een uur.

De gesprekken

Ik biedt vooral een luisterend oor en geef je de kans om te vertellen. Tijdens het gesprek zal ik veel vragen stellen om je te laten nadenken over jezelf en je doelen.

De opdrachten

De opdrachten kunnen met de paarden zijn en zonder de paarden, dat wisselt per situatie en behoefte.
De opdrachten met de paarden zullen opdrachten zijn als: kijk of het paard je wilt volgen, tempo bepalen en paard wegsturen.
De opdrachten zonder paarden zullen gaan over gedachtepatronen of gewoontes doorbreken

Paardencoaching

sup en lespoir

Ik ben vanaf juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training.

Waarom coaching met paarden?

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.
Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk of slim of beide? Dit doen ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ op zijn of haar energie waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.

Hoe werkt het?

Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn snuit gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt. Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien. De coach krijgt hierdoor informatie en door dit te benoemen, wordt ook duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt. Hierdoor kan de cliënt concrete stappen gaan zetten in de richting die hij of zij wenselijk vindt en die 100% goed voelt. Dan ben je ook in staat om actief stappen te ondernemen in je persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.

Een paard doet ook nog iets anders; hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen. Wij mensen nemen ook (onbewust) spanning van elkaar over. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken. Door een paard als spiegel in te zetten, wordt duidelijk hoe dit systeem van energie-overdracht werkt. Mensen die een sessie paardencoaching ervaren hebben, geven altijd aan dat ze zich naderhand letterlijk ‘lichter’ voelen dan voorheen. Dit is ook logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.