2 vragen:
- Wat heb je in de afgelopen jaren niet gedaan omdat je bang bent geweest?
Mijn voorbeeld: Ik was na een val heel bang om te galopperen, ik kon er namelijk zo weer vanaf vallen. Ik stond dus halverwege de manegeles altijd in het midden van de bak tijdens het galopmoment - Als je 20 jaar lang met deze angst zou doorlopen en in al die 20 jaar zou dit niet gebeuren, hoe zou deze angst je leven beïnvloeden?
Mijn voorbeeld: Als ik hier niet mee aan de gang zou zijn gegaan dan denk ik dat ik altijd angst zou hebben gehad voor de galop, nooit meer kunnen genieten van een bosrit en op een bepaald moment een punt achter mijn paardensportcarrière zetten.
Ik ben hier op de manege doorheen gekomen en ik wil jou hier doorheen helpen. Ik begrijp dat je liever niet galoppeert omdat het je de kriebels geeft, maar ik weet ook dat de teleurstelling na afloop nog vervelender kan zijn dan de kriebels voor de galop.
We gaan je comfortzone langzaam vergroten, maar we gaan wel steeds een stapje uit je comfortzone (als je hetzelfde blijft doen, blijf je tegen hetzelfde aanlopen).
Wat gaan we doen?
Je kan bang of onzeker geworden zijn door ervaringen komen of doordat je als persoon bang bent om de controle te verliezen. Het is natuurlijk super vervelend als je de paarden heel fascinerend/mooi/gaaf vind, en graag met ze om wilt gaan, maar er wel een drempel is waar je overheen moet om bij ze te komen.
Wat gaan we hier aan doen?
Voor mij is het het belangrijkste dat jij weer met een relaxed gevoel kan gaan rijden, want deze sport is zo mooi, het werken met een dier geeft zo veel voldoening en de galop geeft zo veel vrijheid.
Natuurlijk gaan we aan de gang met je eigen specifieke hulpvraag, maar we gaan ook vooral aan de manier van denken werken, want daar is het volgende spreekwoord een mooi voorbeeld van: Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest
De lessen
Ik geef privélessen of een cursus van 10 dagen. Deze lessen of cursus zijn op 2 gebieden: extra begeleiding op de grond of extra begeleiding met rijden. Gecombineerd is natuurlijk ook mogelijk.
Ik beschik over een paar hele lieve paarden die heel goed aanvoelen hoe de ruiter zich voelt. Ze kunnen je heel veel vertrouwen geven in jezelf en het leren vertrouwen op het paard.
Werken naast het paard:
We lopen de paddock in en ik geef wat basiskennis over de paarden. Hoe gaan ze met elkaar om, hoe zien ze jou, wat is jou rol als mens in de kudde. Hoe kan je met ze omgaan en alle basiskennis die belangrijk is om met een paard om te gaan. Na de eerste paar dagen kan je al heel veel van de lessen in praktijk brengen. Ik vind het stukje in de kudde erg belangrijk, omdat je daar kan zien hoe paarden met elkaar en dus ook met jou omgaan.
Vervolgens nemen we een van mijn paarden mee en gaan we in de stal verder. Hier gaan we met het paard verder: dekens afhalen, poetsen, eventueel oefenen met opzadelen, hoe reageert hij als je hem op bepaalde plekken aanraakt en welke signalen geeft hij als hij iets niet fijn vind, zodat je weet dat je moet opletten voordat hij echt zou bijten of schoppen. En waarom zou een paard eigenlijk bijten of schoppen?
Als het allemaal goed voelt, gaan we naar de paddock en gaan we aan de gang met grondwerk en leiderschap. Je geeft het paard duidelijk aan wat jouw persoonlijke ruimte is en leert het paard om die ruimte te respecteren. We gaan aan de gang met leiden en volgen, halthouden en achterwaarts gaan. Daarnaast gaan we kennismaken met de gangen. We gaan vanaf de grond het paard laten stappen, draven en galopperen. Terwijl we dit doen, houden we ons bezig met natuurlijke leiderschap en het beïnvloeden hiervan.
Wanneer je hier eenmaal bewust van bent, kun je deze ook in de praktijk uitoefenen in persoonlijke situaties.
Rijden
Hier gaan oefenen we stap, draf, galop en tempowisselingen. Als je ergens tegenop ziet, kunnen we dit altijd in het begin aan de longeerlijn doen. Het belangrijkste is dat we je comfortzone opzoeken: tot welk punt voelt het goed en heb je vertrouwen in jezelf?
Vervolgens gaan we langzaamaan je comfortzone uitbreiden. Dit doen we door steeds een stapje verder te gaan. Als iets niet goed voelt, waarom voelt het dan niet goed? Wat kan er fout gaan? Wat gebeurt er als het fout gaat? Hoe kun je invloed oefenen op situaties door de kans te verkleinen of zelfs te voorkomen dat het fout gaat?
Soms is het ook gewoon een kwestie van ‘gewoon doen’. De paarden zijn super braaf, dus die geven het vertrouwen zelf ook al mee.
De technieken maak je je eigen, zodat je ook kan handelen wanneer je wilt handelen in plaats van bevriezen. Op die manier gaan we steeds een stapje verder, nét over je eigen grenzen heen maar nog wel op een niveau die je zelf kan bepalen.
Nu we steeds een stapje verder gaan, en soms ook een stapje terug, merk je dat je zelfvertrouwen door de goede ervaringen steeds meer groeit en je meer tijd hebt om te genieten.
Niet echt bang
Het kan ook zijn dat je niet echt bang bent, maar dat het gewoon net niet lekker voelt. Je doet alles wel, maar wel gespannen. Je komt van je paard af, maar je hebt wel gelijk last van je rug van het aanspannen. Of de dag erna spierpijn van je bovenbenen aanspannen