Zwangerschap

Je paard laten doorrijden door zwangerschap?

We weten allemaal dat paardrijden best een gevaarlijke sport is, als je zwanger en je valt, kunnen de gevolgen heel heftig zijn. Hoe voorzichtig je ook bent, je paard hoeft maar te struikelen of je rolt er al vanaf. Tot 12 weken wordt de foetus goed beschermd. Of je daarna nog kunt blijven rijden hangt af van jou niveau en de karaktereigenschappen van het paard.
Het kan wel: Mary King was bijna 6 maanden zwanger toen ze in 1995 goud tijdens de Europese kampioenschappen won. Anky van Grunsven was bijna 5 maanden zwanger toen ze in 2004 de gouden medaille won.

De eerste paar weken zit de baby nog veilig en beschermd onderin je buik en heb je nog niet veel last van je spieren en bekken, paardrijden zorgt er zelfs voor dat je spieren soepel en sterk blijven! Vermijd paarden waar je sneller van af valt en ook als je nog niet zo veel balans hebt, vraag jezelf af of het verstandig is.
Als je 3 tot 6 maanden zwanger bent is je balans een stuk minder omdat je lichaam aan het veranderen is, ook kan je last krijgen van bekkeninstabiliteit waardoor je nog minder balans hebt. Het kan zijn dat je na het rijden last hebt van pijn in je bekken of rug of het opstijgen moeilijker gaat. Luister goed naar je lichaam en doe rustiger aan als je lichaam dat aangeeft.
Ben je 6 tot 9 maanden zwanger dan merk je dat het rijden steeds lastiger wordt. Je hebt meer lichamelijke ongemakken en je kan last krijgen van harde buiken, die veroorzaakt kunnen worden door het rijden. Ook vermoeidheid speelt een grote rol, je lichaam is druk bezig en daarnaast moeten geboortekaartjes, babykamer en meer geregeld worden.

Waar kan ik helpen?
Er zit altijd een risico in dat je paard schrikt en ineens remt of wegvliegt, als je zwanger bent heb je al minder balans waardoor je eerder kan vallen wat natuurlijk heftige gevolgen kan hebben.
In mijn rijden besteed ik veel aandacht aan het bevestigen van de basis waarbij ik een goede harmonie tussen de ruiter en het paard belangrijk vind.

Combinaties van alles in deze rij is mogelijk:

 • Trainen en doorrijden (zie hieronder)
 • In het bos -> mentaal (om het werk leuk te houden) en conditioneel (afstanden)
 • Schriktraining -> bezig met onze rook/bellenmachine, paraplu’s, vliegengordijn, zeil, etc.
 • Massage -> het onderhouden en ondersteunen van de spieren.
 • Longeren met de dubbele lijnen -> hier ben ik een groot voorstander van, je spreekt de spieren aan zonder ruitergewicht en in hun eigen balans. Met mijn eigen paarden doe ik dit standaard 2x per week.

Opvang
Heerlijk in de wei en naar hartenlust grazen, rollen en rennen. Lekker paard kunnen zijn. Als je je paard stalt bij mij in Putten kan ik hem de hele dag verwennen en naar wens trainen. De paarden staan het hele jaar buiten. In het zomerseizoen staan ze op de wei, in het winterseizoen staan ze in de Paddock met 24/7 ruwvoer.

Tijdens de training zal ik veel aandacht schenken aan:

 • Uiteraard het actief houden van de achterhand & tempocontrole. Uiteraard dient een paard goed op het been van de amazone/ ruiter te reageren en naar de hulp terug te komen. Ook hoort hij te wachten tot jij zelf een ander tempo aan geeft in plaats van dat hij zelf trager of juist sneller wordt.
 • Ook is het erg belangrijk dat het paard recht loopt, recht heeft voornamelijk te maken met de spieropbouw van een paard. Elk paard heeft een makkelijke en een minder makkelijke kant, dit verschilt per paard.
  Als hij makkelijk naar een kant buigt heeft op deze kant korte spieren, deze zijn stijf en kunnen zich moeilijk lang maken, de andere kant is dan weer erg slap en kan moeilijk aanspannen en korter worden.
  We willen de spieren aan beide kanten even sterk te maken. De spieren moeten zich aan beide kanten evenveel kunnen oprekken als kunnen aanspannen. De spieren worden soepel en sterk, zodat het gemakkelijk naar beide kanten kan buigen en het paard een rechte lijn kan lopen, zonder naar een kant te ‘trekken’.

Als je paard een nare trek heeft, kan dit uit pijn komen, dus is het altijd verstandig een hoefsmid, dierenarts of tandarts te laten kijken of het paard in goede conditie verkeerd.

De snelheid van de training hangt in eerste instantie af van het lichamelijke en geestelijke ontwikkelingsmogelijkheden van het paard. Het paard bepaald het tempo.

Bij de pagina ‘Sparkling Horse Stables‘ lees je meer over de stal

Tarieven:

Training 4, 5 of 6 dagen in de week
Training, schriktraining & massage
+ verzorging (zie onder)
Per dag: € 15,-
1 maand: € 450,-

Half/half 1, 2 of 3 dagen in de week
Training, schriktraining & massage
+ verzorging (zie onder)
Per dag: € 13,50
1 maand: € 405,-

Opvang
* Ik ben géén pensionstal, dus alleen tijdelijk ivm vakantie/zwangerschap etc.
Zonder training
+ verzorging (zie onder)
Per dag: € 11,50
1 maand: € 345,-

Verzorging:

 • Poetsen en aandacht
 • Muesli 2x daags, slobber 1x daags
 • Onbeperkt ruwvoer
 • Schone stal 3,50 x 3,50 m, dagelijks helemaal uitgemest en vers stro erbij
 • Binnen en buiten zetten (droge paddocks met onbeperkt ruwvoer, zomer weiland) hoe lang naar wens, ik hou mijn paarden zo lang mogelijk buiten
 • Mestonderzoek en wormenkuur
 • 24/7 mensen op het terrein aanwezig + goede bewaking
 • Eventuele dekens wisselen als kouder is of bij het naar buiten zetten
 • Logboek bijhouden, regelmatig foto’s en video’s sturen

* Eventuele hoefsmid en dierenarts zijn niet in de prijs inbegrepen
* Eventuele APK is bij twijfel en in overleg mogelijk (tandarts, zadelmaker of in sommige gevallen dierenarts)