Angsten hebben is heel logisch en helemaal niet raar, het wordt alleen vervelend als je bang bent om de dingen te doen die je graag wilt. Bang, onzeker of angstig zijn met paarden terwijl je graag met ze om gaat is niet fijn en ik help je hier graag bij.
We beginnen in kleine stapjes en zodra je je op je gemak voelt, zetten we pas de volgende stap.
Ik heb, mede dankzij mijn paarden, al bij veel mensen het vertrouwen en plezier teruggegeven op en naast het paard. Wekelijks komen er mensen met angsten bij mij op stal en gaan weer voldaan naar huis.

De specifieke hulpvraag ligt bij iedereen anders en aan elke hulpvraag kan iets gedaan worden.

Waar komt angst vandaan?

Schaam je zeker niet, ondanks dat er in de paardenwereld vaak nog een taboe op de angst zit. Ruim 80 tot 95 % van de mensen die met paarden omgaan heeft wel eens last van angst, dit is van de beginnende, zoekende ruiter tot de ervaren professional.
Deze angst komt vanuit verschillende hoeken. Bij de beginnende ruiter is het vaak de onzekerheid in de sport en het missende zelfvertrouwen, bij de meer gevorderde ruiter en professionals komt dit vaak vanuit negatieve ervaringen (bokkende, steigerende, rennende paarden, vervelende vallen, etc).

Wat is angst?

Vergeet niet dat angst een reactie is die vanuit nature komt, vroeger hadden wij dit nodig om ons te waarschuwen voor de gevaarlijke tijger en waarom we bang waren voor die tijger. Nu hebben wij als mensen eigenlijk niet zo veel meer om bang voor te zijn en valt hier dus aan te werken.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld claustrofobie is de angst voor paarden en paardrijden dubbelop. Bij claustrofobie kan je aan jezelf werken, bij paarden zit je op een levend wezen met een eigen denkwijze en reactie. Deze reactie is gebaseerd op zijn natuurlijke vluchtinstinct. Hierdoor is een paard altijd bezig met het scannen van de omgeving om hem heen, komt er geen poema uit de bosjes, moet hij vluchten of moet hij stilstaan en goed kijken.
Zodra jij gespannen gaat reageren op zijn spanning, bevestig jij zijn natuurlijke instinct en kom je in een negatieve spiraal.

Je mag bang zijn

Het is belangrijk dat je erkend dat je bang bent, maar ook dat een paard dat ook mag zijn. Je kan niet zeggen dat een paard nooit iets zal gaan doen, er is altijd een de kans aanwezig is dat hij zou kunnen bokken of rennen, maar de kans is dat je blijft zitten en lekker kan rijden is waarschijnlijk veel groter is.

De specifieke hulpvraag ligt bij iedereen anders en aan elke hulpvraag kan iets gedaan worden.

Al bij de eerste les begon ik te ontspannen op Maddy en durfde ik een galopje

Je kan bang of onzeker geworden zijn door ervaringen komen of doordat je als persoon bang bent om de controle te verliezen. Het is natuurlijk super vervelend als je de paarden heel fascinerend/mooi/gaaf vind, en graag met ze om wilt gaan, maar er wel een drempel is waar je overheen moet om bij ze te komen.

Wat gaan we hier aan doen?

Voor mij is het het belangrijkste dat jij weer met een relaxed gevoel kan gaan rijden, want deze sport is zo mooi, het werken met een dier geeft zo veel voldoening en de galop geeft zo veel vrijheid.
Natuurlijk gaan we aan de gang met je eigen specifieke hulpvraag, maar we gaan ook vooral aan de manier van denken werken, want daar is het volgende spreekwoord een mooi voorbeeld van: Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest

Ik beschik over een paar hele lieve paarden die heel goed aanvoelen hoe de ruiter zich voelt. Ze kunnen je heel veel vertrouwen geven in jezelf en het leren vertrouwen op het paard.

RIJLESSEN

Hier gaan rijden we stap, draf, galop en tempowisselingen. Als je ergens tegenop ziet, kunnen we dit altijd in het begin aan de longeerlijn doen. Het belangrijkste is dat we je comfortzone opzoeken: tot welk punt voelt het goed en heb je vertrouwen in jezelf?
Hierbij is het doel om relaxed te kunnen blijven rijden en handelen in plaats van  bijvoorbeeld te bevriezen. Ik help je met problemen waar je met rijden tegenaan loopt, deze problemen kunnen verschillen, zoals: Je bent afwachtend met rijden omdat je slechte ervaringen hebt zoals vallen, controle kwijt zijn of iets anders, je wilt weer rijden na een paar jaar en het is toch intenser dan je dacht, je wilt gewoon weer ontspannen kunnen rijden, galopangst, etc.

COACHING

Hier gaan we gezamenlijk kijken naar je manier van denken. We kijken waar bepaalde angsten en gedachten vandaan komen en hoe we deze om kunnen zetten naar helpende en oplossingsgerichte gedachten in plaats van beperkende en beangstigende gedachten.

WERKEN NAAST HET PAARD

Kennis van het paard is erg belangrijk als je met hem wilt werken. Hoe denkt een paard, hoe werkt een kudde, wat is grondwerk en leiderschap en hoe beïnvloed je dit? Ook kan je op de grond zien hoe een paard reageert en wat de signalen zijn om extra op te letten. Ook help ik je met problemen waar je op de grond tegenaan loopt, deze problemen kunnen verschillen, zoals: angst alleen op stal bij een paard, angst bij het opzadelen van een bijtende manegepony, angst omdat je geen paarden gewend bent en je van de reacties schrikt, angst met een paarden uit een paddock of weiland halen, etc.