Hoe train je correct?

Op deze pagina lees je hoe ik kan helpen door middel van training, massage en grondwerk. Onderaan deze pagina staat meer informatie over ervaringen van anderen en de tarieven.

In mijn lessen besteed ik veel aandacht aan het bevestigen van de basis, hoe reageert je paard op je zit en je been, hoe is de ontspanning, hoe is het met de de rechtgerichtheid, is er een goede verbinding met een zachte hand en uiteraard een goede harmonie tussen paard en ruiter.

Dressuur met een koudbloed

Zelf train ik naast de KWPN’ers ook Z1 met een tinkermerrie en ik heb al meerdere tinkers in de M-klasses gereden.
Een koudbloed is niet gefokt voor de sport zoals een sportpaard dat is. Heeft dit echt gevolgen? Wat zijn de gevolgen en hoe kan je dit vriendelijk oplossen?
Sowieso is de dressuur er voor het paard, en niet andersom. Juist daarom is het ook voor koudbloeden belangrijk om hun lijf goed te gebruiken. Alle basis onderdelen zijn ontstaan uit de natuurlijke reacties van paarden dus met evenwichtige training, kan ieder paard verder komen.
Zo is er voor ieder type paard ook weer een manier om zijn lijf goed los te maken, of dit nu een koudbloed, draver, barokke of sportpaard is.

Dressuur met een sportpaard

Ik train ook KWPN’ers, op dit moment rijd ik Z2, en de afwisseling maakt de sport ook zo leuk.
Sportpaarden zijn veel meer gefokt voor de sport dan een koudbloed, maar deze zijn meestal wat meer gespannen en uiten zich groter in hun reacties. Hoe ga je hiermee om? Hoe laat een sportpaard zich echt los in zijn lijf, en hoe kan je hem vervolgens trainen zodat hij zijn spieren op een goede manier leert te gebruiken?
Zo is er voor ieder type paard ook weer een manier om zijn lijf goed los te maken, of dit nu een koudbloed, draver, barokke of sportpaard is.

Lessen met met onze paarden

Heb je zelf geen eigen paard maar wil je wel lessen of wil je graag op een paard wat momenteel in de wedstrijdsport loopt of heeft gelopen lessen, kan dit ook, ik bied de mogelijkheid om op een van mijn (wedstrijd) paarden te lessen. Ik heb zelf mijn paarden in de sport lopen, dus hier leer je ontzettend veel van.

Massage als ondersteuning

Een spierprobleem kan zo langzaam ontstaan dat het je niet opvalt. Dit wordt steeds erger en pijnlijker voor je paard. Helaas laat een paard niet snel zien dat hij een lichamelijk probleem of ongemak heeft, omdat hij vanuit zijn natuur heeft hij geleerd dat, zodra hij dat toont, hij interessanter is voor roofdieren. Om dat lichamelijke ongemak te verbergen, compenseert hij dat door andere spieren extra te belasten, als je dan niet op tijd ingrijpt, krijg je een steeds groter gebied met beschadigingen door overbelasting. Zo zie je hoe een blessure tot een grote spierverkramping komen, maar ook andersom kan een spierverkramping weer een blessure kan veroorzaken.

Longeren

Gaat je paard niet van je af terwijl je hem wilt longeren? Komt hij juist op zijn achterbenen naar je toe of rent hij alleen maar rondjes? Je wilt je paard longeren voor de afwisseling, training, het opbouwen van jullie band en dan is het niet leuk als het maar niet lukt.

Voor mij is Evy een held! Mijn vos merrie kan zich erg sterk en schrikkerig maken, maar als ik les heb van Evy komen we daar eigenlijk altijd (snel) doorheen door de oefeningen die ze geeft. Dat helpt mij ook om de ontspanning terug te vinden in de trainingen. Iets wat ik enorm belangrijk vind in het paardrijden. Buiten dat ben ik, eigenlijk zonder enige wedstrijdambitie, binnen 16 wedstrijden starten L2+5. Met mijn vorige pony was ik vrij bang geworden voor de galop, maar door een hoop geduld en vertrouwen van Evy heb ik nu ook vertrouwen in mezelf en mijn rijkunsten en als het even spannend is helpen wat lessen ons er zo weer doorheen. We zijn in korte tijd zo enorm vooruit gegaan dat ik zelfs (nogmaals eigenlijk zonder enige wedstrijd ambities) durf te dromen van de M dressuur of misschien nog wel verder. Evy kijkt echt per les waar jij en je paard behoefte aan hebben en probeert vanuit daar op te bouwen vanuit vorige lessen. Je krijgt duidelijk mee wat je tot de volgende les kunt oefenen, maar wat ik vooral héél fijn en belangrijk vind is dat ze ook uitlegt wat je moet voelen en vooral waaróm je iets op deze manier moet doen. Dat helpt mij enorm bij het oefenen om te weten wat het doel is van die oefening en waar je daarmee naar toe wilt. Evy is ook gewoon heel gezellig, de lessen zijn altijd leuk en creatief. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat een les mij niet verder heeft gebracht!
Melissa
KWPN eigenaresse

Kijk hier voor meer ervaringen

Tarieven

Privéles
€ 30,- per combinatie*
De lesduur bedraagt 30 minuten
Duoles
€ 30,- per combinatie*
De lesduur bedraagt een uur
Groepsles
€ 60,- per uur*
Maximaal 6 ruiters per uur
Massage
€ 30,- per keer*
Les op onze paarden:
€ 50,- per keer

Bij diensten met een * komen er kilometerkosten van voor locaties verder dan 20 km vanaf postcode 3826 (Amersfoort): € 0,20 per kilometer voor de rit heen en terug (bij locaties buiten de 20 km, zijn de eerste 20 km gratis)
Afmeldingen binnen 24 uur dienen alsnog betaald te worden (muv ziekte, weersomstandigheden, etc)

Contact

Evy Ruijs
06 538 19 689
evy@ruijs.nl