Ik heb mijn certificering als paardencoach behaald in juni 2014 bij Caprilli Coaching & Training. Dit programma heeft me geleerd hoe ik paarden kan betrekken bij persoonlijke ontwikkelingssessies. Tijdens mijn opleiding heb ik niet alleen de basisvaardigheden verworven, maar ook geleerd hoe ik deze technieken professioneel en veilig kan toepassen op diverse doelgroepen. Een van de meest waardevolle lessen was het ontwikkelen van mijn eigen intuïtie en gevoeligheid om paarden te observeren en hun gedrag te begrijpen. Dit stelt me in staat om op maat gemaakte begeleiding te bieden aan kinderen, jongeren, volwassenen en groepen, wat vaak leidt tot diepgaande transformaties en groei bij mijn cliënten.

Hoewel paardencoaching soms als zweverig wordt beschouwd, is het allesbehalve dat. Laten we eens kijken naar het fundamentele verschil tussen paarden en mensen, zoals benadrukt door Allan J. Hamilton, hoofd neurochirurgie aan de Universiteit van Arizona:

  • Paarden hebben gedurende meer dan 30 miljoen jaar overlevingsvaardigheden ontwikkeld in hun rechterhersenhelft, zoals leiderschap, bewustzijn, empathie en samenwerking. Voor hen draait alles om de kudde, waarbij familie en vriendschap centraal staan. Samenwerking vergroot hun overlevingskansen, en ze kunnen zelfs spanningen van zwakkere kuddeleden overnemen.
  • Mensen hebben zich in dezelfde periode ontwikkeld tot superroofdieren, dankzij de ontwikkeling van onze linkerhersenhelft. We kunnen communiceren via taal en diepgaand denken, en we zijn vaak bezig met ons ego, waarbij ‘ik’ centraal staat.

Waarom is paardencoaching zo effectief?

Wanneer we een persoon aan een paard introduceren, begint het paard van nature deze nieuwe menselijke ‘kuddegenoot’ te beoordelen om te bepalen of er veiligheid en vertrouwen kan worden opgebouwd. Omdat mensen vaak innerlijke blokkades hebben, kan het paard niet meteen helder zien wat voor ‘rol’ je binnen de kudde zou moeten hebben. Daarom gaat het paard op onderzoek uit, en met behulp van zijn intuïtie kan hij bijvoorbeeld de fysieke spanningen in je lichaam detecteren. Als iemand bijvoorbeeld streeft naar een leidinggevende rol maar innerlijk twijfelt, zal het paard reageren op die twijfel, wat zich kan uiten als angst of onrust. Door deze signalen te herkennen, kan ik als coach gerichte vragen stellen en bewustwording creëren. Hierdoor kunnen deelnemers stappen zetten naar persoonlijke groei.

Mijn persoonlijke geloof in de kracht van paarden werd versterkt door een aangrijpende ervaring met mijn eigen paarden, L’Espoir en Murphy. Op een ochtend zag ik hen ongewoon dicht bij elkaar staan in de paddock paradise. Later die dag kreeg L’Espoir acute koliek, een potentieel levensbedreigende aandoening. Terwijl ik wachtte op de dierenarts, bekeek ik foto’s van die ochtend, waarop L’Espoir al tekenen van onwelzijn vertoonde, terwijl Murphy haar buik leek te onderzoeken. Deze ervaring overtuigde me ervan dat paarden blokkades en pijn kunnen waarnemen en proberen te helpen, zoals Murphy deed bij L’Espoir.

Paarden kunnen spanningen overnemen en loslaten

Een andere opmerkelijke eigenschap van paarden is hun vermogen om spanningen over te nemen en direct los te laten. Dit geldt zowel voor spanningen van andere paarden als voor de spanningen van mensen. Mensen nemen onbewust ook spanningen van elkaar over, zoals blijkt uit het fenomeen van het ‘meegaan’ met geeuwen in een bus of het absorberen van stress op de werkplek. Na een sessie paardencoaching melden veel deelnemers zich ‘lichter’ te voelen, omdat spanning via het paard is afgevloeid.

Hoe verloopt een paardencoaching sessie?

Elke sessie is uniek en wordt aangepast aan de individuele behoeften en doelen van de deelnemer. Dit kan onder meer bestaan uit opdrachten met paarden, spiegelwerk waarbij je de reactie van het paard op je energie en blokkades observeert, en de kans om te praten en vragen te beantwoorden terwijl je omringd bent door de warmte van de paarden.

Kortom, paardencoaching biedt een unieke en effectieve benadering voor persoonlijke ontwikkeling en groei, waarbij de interactie met paarden een diepgaand inzicht en bewustwording kan bevorderen. Het is geschikt voor een breed scala aan doelgroepen, van kinderen tot volwassenen, en kan helpen bij het aanpakken van diverse uitdagingen en problemen.

Wil je hier nu meer over lezen?

Ik heb een speciale website gericht aan mijn coachingskwaliteiten. Het verschil tussen volwassenen, jongeren en kinderen en ook de specifieke hulpvragen.
Lees hiervoor verder op www.EvyLianne.nl

Lees ook de berichten die ik heb geschreven over bepaalde onderwerpen: