Ik ben sinds juni 2014 gediplomeerd paardencoach en ik heb mijn coachingsdiploma behaald bij Caprilli Coaching & Training. In 2021 begon ik de specialisatie in hoogsensitiviteit, vervolgens de specialisatie zelfvertrouwen voor kinderen.

Op mijn website: www.HulpMetPaarden.nl staat veel meer informatie en prijzen.


De trainingen staan ook uitgelegd op bovenstaande website:

Trainingsmogelijkheden:
– Zelfvertrouwen training
– Faalangst training
– Sociale vaardigheden training
– Omgaan met hoogsensitiviteit

Individuele sessies:
– Omgaan met angst
– Omgaan met stress

Paardencoaching is allesbehalve zweverig, ik zal uitleggen hoe dit vanuit het paard werkt:

Hoe denken paarden?

Coaching met paarden is nieuw voor een hoop mensen.
Als we Allan J. Hamilton, hoofd neurochirurgie op de Universiteit van Arizona mogen geloven is het grote verschil tussen paarden en mensen het volgende:

Paarden:
Paarden hebben over meer dan 30 miljoen jaar overlevingsvaardigheden voor de rechterhersenhelft ontwikkeld, zoals leiderschap, bewustzijn, empathie en samenwerking. Voor paarden staat alles in het teken van ‘wij’, de kudde (familie, vriendschap, etc.) is het belangrijkste en zolang de kudde gezond is, gaat het ook goed met het individu. Hierdoor kunnen paarden bijvoorbeeld makkelijker spanningen overnemen van hun zwakkere kuddegenoten.

Mensen:
Mensen hebben zich over meer dan 30 miljoen jaar ontwikkeld tot het superroofdier: dankzij de ontwikkeling van ons linkerhersenhelft kunnen wij communiceren door taal en dieper nadenken zoals vooruit denken en in het verleden blijven hangen. Het moment dat je deze tekst leest, hoor je zelfs je eigen stem binnenin je hoofd. Het enige nadeel van deze mega ontwikkelingen is dat de rechterhersenhelft een stuk minder is ontwikkelt. Daardoor hebben wij meer moeite met gevoel en leven wij voornamelijk vanuit ons ego, alles staat in het teken van: ‘ik’.

Waarom coaching met paarden?

Paarden zoeken in de natuur altijd gelijk contact met een nieuwe kuddegenoot om te kijken wat ze aan de nieuwkomer hebben. Is het nieuwe paard sterk, slim, alert of een combinatie hiervan? Dit checken ze om te bepalen wat de rang wordt van dit nieuwe paard in de bestaande kudde. Als er gevaar dreigt, zorgen ze ervoor om met de hele kudde zo snel mogelijk in veiligheid te zijn, ieder paard heeft zijn eigen rol.

Brengen we nu een persoon bij een paard in de bak, dan gaat het paard van nature ook gelijk het contact opzoeken en deze nieuwe menselijke kuddegenoot ‘screenen’ waarna hij kan bepalen of hij zich veilig kan voelen bij de ander of niet.

Spanning?

Een paard doet ook nog iets anders: hij neemt automatisch spanning over van degene die bij hem staat, of dit nou een paard of een persoon is. Dit doet hij om jullie als ‘kudde’ in balans te brengen en sterker te maken. Vervolgens laat hij deze spanning direct van zich afglijden, door bijvoorbeeld te gaan gapen of rollen.
Wij mensen nemen in mindere mate ook (onbewust) spanning van elkaar over. Denk bijvoorbeeld aan verdriet, woede en blijdschap, als iedereen op het werk gestressed rondloopt, is de kans groot dat jij dit ook overneemt. Alleen zijn we ons er vaak niet van bewust dát we deze spanning hebben overgenomen en weten we dus ook niet hoe we het weer kwijt kunnen raken.
Door een paard als spiegel in te zetten, wordt duidelijk hoe dit systeem van energie-overdracht werkt. Mensen die een sessie paardencoaching gehad hebben, geven vaak aan dat ze zich na afloop ‘lichter’ te voelen dan voorheen. Dit is logisch, want de spanning is via het paard grotendeels weggevloeid.

Spiegelen?

Omdat wij mensen vaak blokkades bij ons dragen, kan het paard niet goed helder krijgen wat hij aan jou als nieuwe kuddegenoot heeft. Daarom gaat hij op onderzoek uit. Met zijn neus gaat hij bijvoorbeeld de blokkades af die jij in je lichaam bij je draagt.
Als iemand bijvoorbeeld ‘denkt’ dat hij of zij graag een leidinggevende rol zou willen hebben, maar ‘van binnen’ nog wat huiverig is om een leidinggevende positie in te nemen, dan zal het paard op het huiverige gevoel (angst) reageren. Het paard laat dan een beeld van angst of onrust zien.
Ik kan als coach deze signalen herkennen en zal dit benoemen, hierdoor wordt bij de deelnemer duidelijk waar het rusteloze gevoel vandaan komt en kan hij of zij stappen gaan zetten in de richting wat voor hem/haar goed voelt en is hij/zij in staat om actief stappen te ondernemen in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling en bewustwordingsproces.