Angst

Angsten hebben is heel logisch en helemaal niet raar, het wordt alleen vervelend als je bang bent om de dingen te doen die je graag wilt.
Ik ben géén equi of hippotherapeut maar ik heb zelf veel ervaring met angsten en ervaring met mensen met het overwinnen van hun angsten. Wekelijks komen er mensen met angsten bij mij op stal en gaan weer voldaan naar huis.

Angst of onzekerheid gekregen met paarden?
Bang zijn voor paarden is heel vervelend als je graag met ze om gaat. Het is helemaal niet raar om bang te zijn voor paarden. 80 % van de mensen die met paarden omgaan heeft wel eens last van angst.
Dit valt wel op te lossen, meestal ligt dit in het zelfvertrouwen van degene die bang is voor het paard.
We beginnen in kleine stapjes en zodra je je op je gemak voelt, zetten we pas de volgende stap. Ik heb, dankzij mijn paarden, al bij veel mensen het vertrouwen terug gegeven op en naast het paard.

jess
In de onderste kopjes staan de verschillende cursussen en workshops, tarieven en het inschrijfformulier.

Verschillende angsten

Op de grond
Je kunt bang zijn op de grond voor het paard. Dit kan door ervaringen komen of meestal komt dit doordat je als persoon bang bent om de controle te verliezen. Het is natuurlijk super vervelend als je de paarden heel fascinerend vind, en graag met ze om wilt gaan, maar er wel een drempel is waar je overheen moet om bij ze te komen.
Ook als je kinderen hebt of zelf op een manege moeite met het vasthouden en opzadelen van de pony’s/paarden. Hier kunnen we ook mee aan de gang gaan.
We gaan dan de kudde in, kijken naar het gedrag tussen de paarden onderling. Wat geven ze precies aan, hoe en vooral waarom. Zo krijg je meer inzicht in de paardentaal en ook hoe je er mee om moet gaan.
Het is belangrijk goede, stevige schoenen te dragen met goede neus.

Onder het zadel
Durf je helemaal niet meer op je paard te rijden of ga je afwachtend rijden? Heb je slechte ervaringen, zoals bijvoorbeeld: vallen, het gevoel van controle kwijt raken of andere redenen,
Ik beschik over een paar hele lieve paarden die heel goed aanvoelen hoe de ruiter zich voelt. Ze kunnen je heel veel vertrouwen geven in jezelf en het leren vertrouwen op het paard.
Ik ben zelf ook heel lang angstig geweest na een nare ervaring dus ik weet hoe je je voelt, en ik weet hoe je er over heen kunt komen. We beginnen in kleine stapjes en zodra de ruiter zich op zijn gemak voelt, zetten we pas de volgende stap. Ik heb, dankzij mijn paarden, al vele ruiters het vertrouwen en plezier terug gegeven in het paardrijden
Ook op je eigen paard begeleid ik in het rijden en het overwinnen van angsten

De paarden

De pony die we gebruiken voor de angstlessen is Maddy. Maddy is een 7 jarige merrie van Glenn King Hill. Zij is kleiner dan de paarden die ik eerder gebruikte voor deze lessen, namelijk: 1.55, ze heeft op een zorgboerderij gestaan en daarnaast start ze nu in het M2 op wedstrijd.
Als het rijden met Maddy goed gaat, gaan de lessen verder op Meaghan. Zij is 1.60 hoog en start M1 op wedstrijd. Meaghan is iets pittiger maar alsnog heel eerlijk.
Maddy (zwartbont) en Meaghan (bruinbont)

maddy

meaghan-16-2

Kijk bij de recensies voor ervaringen: HIER

Van angst tot buitenrit? Het is mogelijk:

De cursus (5 of 10 dagen, zelf in te plannen) is voor iedereen die gespannen is met paarden. De specifieke hulpvraag ligt bij iedereen anders en aan elke hulpvraag kan iets gedaan worden. De cursus is in Putten, midden in de Veluwe, en is in privévorm (kan ook met een vriendin/familielid). Dus niet in een groep, maar rustig op je eigen tempo. We gaan op een leuke, ontspannen en veilige manier aan de gang.
Voorbeelden zijn:

 • Ik ben angstig met een paard alleen op stal;
 • Ik ben het gevoel van controle tijdens de galop kwijt;
 • Ik durf niet meer op een paard te stappen;
 • Ik heb geen idee wat ik in een groep met paarden moet doen;
 • De pony bij de manege van mijn dochter bijt met opzadelen en ik vind het te spannend om te helpen;
 • Ik ben een keer hard gevallen en nu ben ik bang dat het weer gebeurd;
 • Ik wil weer gewoon ontspannen en met plezier kunnen rijden.

Ik hanteer een maximaal gewicht van ongeveer 80 kilo

Ik word regelmatig benaderd door ruiters, moeders, paarden eigenaren en paardenmensen die een 10-daagse cursus nog te spannend vinden. En eerst even willen aankijken hoe het is om met mijn paarden om te gaan. En of er een “klik” is natuurlijk.
Daarom ben ik op het idee gekomen om workshops te organiseren.
De workshops zijn voor iedereen die gespannen is met paarden. De specifieke hulpvraag ligt bij iedereen anders en aan elke hulpvraag kan iets gedaan worden. De workshop is in Nijkerk en is in privévorm (kan ook met een vriendin/familielid). Dus niet in een groep, maar rustig op je eigen tempo. We gaan op een leuke, ontspannen en veilige manier aan de gang.

BELANGRIJK:
Afzeggingen binnen 24 uur dienen alsnog betaald te worden!
* Prijzen zijn voor 90 min per keer
* Lessen zijn maandag tot en met zaterdag, les op zondag is: 50 % toeslag

Zonder rijden

Cursus/workshop Spar (algemeen)
Deze cursus is gericht op mensen die angst hebben voor paarden en graag het plezier in de omgang van het paard willen terug krijgen. We gaan vooral aan de gang met:

 • Hoe denkt en reageert een paard
 • Waarom lijken sommige situaties heel schokkend, maar eigenlijk hele normale redenen hebben (zoals, waarom bijt een pony?)
  We gaan in deze cursus niet rijden, maar pakken wel de omgang met de paarden, gaan de basis weer oppakken van het gedrag bekijken en grondwerk.
  60 minuten per keer
  Workshop eenmalig € 40,-
  Cursus 5 dagen € 195,-
  Cursus 10 dagen € 375,

Cursus/workshop Funky (omgaan met een groep paarden)
Deze cursus is gericht op mensen die angst hebben voor paarden en graag het plezier in de omgang van het paard willen terug krijgen. We gaan vooral aan de gang met:

 • Is je grootste probleem hoe je een paard nu precies van het land of uit de paddock haalt?
 • Vind je het spannend om op de kudde af te lopen?
 • Vind je het spannend op een paard uit de paddock te halen, terwijl je het paard in je ene hand hebt en in de andere hand de draad vasthoud?
 • Of vind je juist paarden in de stal spannend?
  In deze cursus gaan we al deze problemen aanpakken en oefenen. We gaan in deze cursus niet rijden, maar pakken wel de omgang met de paarden, gaan de basis weer oppakken van het gedrag bekijken en grondwerk.
  90 minuten per keer
  Workshop eenmalig € 40,-
  Cursus 5 dagen € 195,-
  Cursus 10 dagen € 375,-

Cursus/workshop Murphy (speciaal voor ouders)
Deze cursus is gericht op mensen die angst hebben voor paarden en graag het plezier in de omgang van het paard willen terug krijgen. We gaan vooral aan de gang met:

 • Je zoon of dochter wil op paardrijden, maar wat vind jij die onberekenbare paarden spannend. Heel normaal als je niet weet hoe een paard denkt. Je zoon of dochter is nog te klein om het dier klaar te maken voor het rijden en eigenlijk wil je het liefste helpen, maar je durft het niet.
 • Ik laat zien hoe je makkelijk een pony opzadelt en wat je moet doen als een paard of pony hierbij dreigt met bijten.
  We gaan in deze cursus niet rijden, maar pakken wel de omgang met de paarden, gaan de basis weer oppakken van het gedrag bekijken en grondwerk.
  90 minuten per keer
  Workshop eenmalig € 40,-
  Cursus 5 dagen € 195,-
  Cursus 10 dagen € 375,-

Cursus/workshop Meaghan (lange tijd niets gedaan)
Heb je vroeger veel gereden en heb je nu een periode niet meer gereden? Dan kan het lastig zijn om het rijden weer op te pakken. Of wil je juist op latere leeftijd weer beginnen met rijden? Dan is dit een leuk opstapje voor een cursus!
We gaan in deze cursus niet rijden, maar pakken wel de omgang met de paarden, gaan de basis weer oppakken van het gedrag bekijken en grondwerk.
90 minuten per keer
Workshop eenmalig € 40,-
Cursus 5 dagen € 195,-
Cursus 10 dagen € 375,-

Cursus/workshop combi zonder rijden (zelf in te vullen)
Heb je bij alle bovenstaande cursussen/workshops wel iets waar je mee aan de gang wilt, dan kunnen we voor ‘cursus/workshop combi’ gaan. Deze passen we aan op jou wensen
90 minuten per keer
Workshop eenmalig € 40,-
Cursus 5 dagen € 195,-
Cursus 10 dagen € 375,-

Met rijden

Cursus/workshop Myrddin (Vanaf de basis)
We gaan aan de gang met de omgang van het paard.

 • Hoe zit een paard in elkaar, contact maken met het paard op de grond. We lopen de wei of paddock in en ik geef daar wat basiskennis over de paarden. Na de eerste paar dagen kan je al heel veel van de cursus in praktijk brengen.
  Ik vind het stukje in de kudde erg belangrijk, omdat je daar kan zien hoe paarden met elkaar en dus ook met jou omgaan. We lopen de paddock in en ik geef wat basiskennis over de paarden. Hoe gaan ze met elkaar om, hoe zien ze jou, wat is jou rol als mens. Hoe gaan ze met elkaar om, hoe zien ze jou, wat is jou rol als mens. Hoe kan je met ze omgaan en alle basiskennis die belangrijk is om met een paard om te gaan.
 • Vervolgens nemen we een van mijn paarden mee en gaan we in de stal verder. Hier gaan we het paard verder aanraken en poetsen.
 • Als het allemaal goed voelt, gaan we naar de paddock en gaan we aan de gang met grondwerk en leiderschap. Je geeft het paard duidelijk aan wat jouw persoonlijke ruimte is en leert het paard om die ruimte te respecteren. We gaan aan de gang met leiden en volgen, halthouden en achterwaarts gaan. Daarnaast gaan we kennismaken met de gangen. We gaan vanaf de grond het paard laten stappen, draven en galopperen. Terwijl we dit doen, houden we ons bezig met natuurlijke leiderschap en het beïnvloeden hiervan. Wanneer je hier eenmaal bewust van bent, kun je deze ook in de praktijk uitoefenen in persoonlijke situaties.
 • Vervolgens gaan we rijden. Daar gaan oefenen we stap, draf, galop en tempowisselingen. Als je ergens moeite mee hebt, kunnen we dit altijd in het begin aan de longeerlijn doen
 • Ook doen we zitles. Zitlessen doen we met de longeersingel aan de longeerlijn. Dit doen we dus zonder zadel. We gaan werken aan balans, zit en sturen.
  90 minuten per keer
  Workshop eenmalig € 50,-
  5 dagen: 1 dag op de grond, 3 dagen rijden, 1 dag zitles € 230,-
  10 dagen: 2 dagen op de grond, 7 dagen rijden, 1 dag zitles € 460,-

Cursus/workshop Maddy (rijangst overwinnen)
De cursus rijangst overwinnen is gericht op het rijden.

 • Wil jij na een harde val toch weer beginnen met rijden maar bij de gedachten alleen al krijg je het benauwd?
 • Of na een lange stop eigenlijk weer beginnen maar je wilt niet gelijk de manegeles in? Tijdens het rijden gaan oefenen we stap, draf, galop en tempowisselingen. Als je ergens moeite mee hebt, kunnen we dit altijd in het begin aan de longeerlijn doen
 • Ook doen we zitles. Zitlessen doen we met de longeersingel aan de longeerlijn. Dit doen we dus zonder zadel. We gaan werken aan balans, zit en sturen.
  90 minuten per keer
  Workshop eenmalig € 50,-
  Cursus 5 dagen € 245,-
  Cursus 10 dagen € 475,-

Cursus/workshop Macklemore (galopangst overwinnen)
De cursus galopangst overwinnen is gericht op de galop. Want die galop is toch wel een dingetje. Met veel rust en vertrouwen gaan we de galop oppakken. Daarnaast gaan we aan de gang in stap, draf en tempowisselingen in alle gangen. Als je ergens moeite mee hebt, kunnen we dit altijd in het begin aan de longeerlijn doen
Ook doen we zitles. Zitlessen doen we met de longeersingel aan de longeerlijn. Dit doen we dus zonder zadel. We gaan werken aan balans, zit en sturen.
90 minuten per keer
Workshop eenmalig € 50,-
Cursus 5 dagen € 245,-
Cursus 10 dagen € 475,-

Cursus/workshop Amor (weer ontspannen en met plezier kunnen rijden)
Het kan ook zijn dat je niet echt bang bent, maar dat het gewoon net niet lekker voelt. Je doet alles wel, maar wel gespannen. Je komt van je paard af, maar je hebt wel gelijk last van je rug van het aanspannen. Of de dag erna spierpijn van je bovenbenen aanspannen.
Ook doen we zitles. Zitlessen doen we met de longeersingel aan de longeerlijn. Dit doen we dus zonder zadel. We gaan werken aan balans, zit en sturen.
90 minuten per keer
Workshop eenmalig € 50,-
Cursus 5 dagen € 245,-
Cursus 10 dagen € 475,-

Cursus/workshop combi met rijden (zelf in te vullen)
Heb je bij alle bovenstaande cursussen/workshops wel iets waar je mee aan de gang wilt, dan kunnen we voor ‘cursus/workshop combi’ gaan. Deze passen we aan op jou wensen
90 minuten per keer
Workshop eenmalig € 50,-
Cursus 5 dagen € 245,-
Cursus 10 dagen € 475,-

BELANGRIJK:
Afzeggingen binnen 24 uur dienen alsnog betaald te worden!
* Tarief is per uur, dus meerdere personen in een les kunnen het bedrag delen met dat aantal personen.
* Lessen zijn maandag tot en met zaterdag, les op zondag is: 50 % toeslag