DSC_0080

Ik geniet van het begeleiden van mensen en het verbeteren van de combinatie ruiter en paard. Ik vind het een uitdaging om een combinatie naar een hoger niveau in de sport te helpen en/of te helpen met het overwinnen van angsten.

In mijn lessen besteed ik veel aandacht aan het bevestigen van de basis, ontspanning, rechtgerichtheid, een goede verbinding met een zachte hand en een goede harmonie tussen de ruiter en het paard belangrijk.
Ik vind het erg belangrijk dat een paard het werk graag voor zijn ruiter wilt doen. Ik pas de methode die ik kies op het paard aan, en niet andersom. Ik bouw de training gestructureerd op en maak veel gebruik van oefeningen om bepaalde spiergroepen aan te spreken. Door een paard correct te trainen kunnen we ons paard sterk en gezond houden en veel problemen voorkomen, verhelpen of verminderen.

Tijdens de training zal ik ook bezig zijn met het actief houden van de achterhand & tempocontrole. Uiteraard dient een paard goed op het been van de amazone/ruiter te reageren en naar de hulp terug te komen. Ook hoort hij te wachten tot jij zelf een ander tempo aan geeft in plaats van dat hij zelf trager of juist sneller wordt.
Ook is het erg belangrijk dat het paard in evenwicht loopt, dit heeft voornamelijk te maken met de spieropbouw van een paard. Elk paard heeft een makkelijke en een minder makkelijke kant, dit verschilt per paard. Als hij makkelijk naar een kant buigt heeft hij op deze kant korte spieren, deze zijn stijf en kunnen zich moeilijk lang maken, de andere kant is dan weer erg slap en kan moeilijk aanspannen en korter worden.We willen de spieren aan beide kanten even soepel en sterk te maken. De spieren moeten zich aan beide kanten evenveel kunnen oprekken als kunnen aanspannen. De spieren worden soepel en sterk, zodat het gemakkelijk naar beide kanten kan buigen en het paard een rechte lijn kan lopen, zonder naar een kant te ‘trekken’.

Het belangrijkste is en blijft voor mij dat jij en je paard plezier hebben en blijven houden in het paardrijden.

[su_spoiler title=”Biomechanica, sportmassage en trainen” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Een aantal lichamelijke problemen bij paarden ontstaan tijdens of als gevolg van de training. Met sportmassage kan je de problemen voor zijn, máár voorkomen is beter dan genezen. Daarom is een juiste training van belang.
Ik ben verslaafd aan de biomechanica van een paard, en heb daarom ook de opleiding paardensportmassage gedaan. Al deze informatie verwerk ik in mijn lesgeven en het bewust rijden van een paard.
Naast de lessen zie ik de massage als een aanvulling in het totale plaatje. Een ontspannen paard kan zijn spieren optimaal benutten. Door de sportmassage gaat het lichaamsgebruik van de paarden er op vooruit.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”De ruiter” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Tijdens mijn lessen zal ik veel aandacht schenken aan de houding en zit van de amazone/ ruiter, evenals het actief houden van de achterhand. Uiteraard dient een paard goed op het been van de amazone/ ruiter te reageren en naar de hulp terug te komen. Ook vind ik het belangrijk dat je leert voelen wat er onder je gebeurt, zodat je het buiten de lessen ook kan opzoeken.
[/su_spoiler]

Klik op de tabs voor meer informatie en/of recensies

Specialisaties

[su_spoiler title=”Springles” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

DSC_0600

In een springles wordt er naartoe gewerkt dat je uiteindelijk met zelfvertrouwen naar een hindernis toe rijdt, een goede balans hebt in alle fasen van de sprong, controle hebt over het paard, en goede lijnen rijdt in het parcours.

In de basis zal er veel gewerkt worden aan de balans van de ruiter in de verlichte zit en de controle over het tempo. In het begin werk ik veel met grondbalken en gymnastieklijntjes. Is de basis hier voor elkaar is het parcours geen probleem meer.

Bij de meer ervaren ruiter zal de focus steeds meer naar parcourstraining gaan en zal er meer aandacht zijn voor het verbeteren van de springtechniek van het paard.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Zitles en voltige” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Een goede houding is voor de communicatie tussen ruiter en paard erg belangrijk. We willen het paard niet in verwarring brengen maar duidelijke hulpen geven.

Een belangrijk handvat bij het paardrijden is het creëren van een ruitergevoel, en een van de manieren om die te krijgen is door middel van zitlessen/voltigelessen!
Beginnende ruiters kunnen veel leren (vooral leren voelen) van de lessen gericht op houding en zit, maar een goede houding is ook voor een gevorderde ruiter iets waar je steeds aan moet blijven werken om deze goed en functioneel te houden.

Tegenwoordig worden zitlessen/voltigelessen eigenlijk alleen nog gegeven wanneer ruiters net beginnen met paardrijden. In het begin wordt alles de ruiter verteld terwijl iemand het paard longeert en de ruiter zo vertrouwd kan raken met de beweging van het paard en zijn balans leert vinden in de diverse gangen van het paard, de stap, draf en de galop.

Het doel van de zitles:

 • Vertrouwen krijgen
 • Balans vinden
 • Bewegingen van het paard goed voelen en op in spelen
 • Je eigen bewegingen voelen en plaatsen/controleren
 • Zelf ontspannen en meegaan in de beweging

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Les met de teugeldrukmeter” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Tijdens de lessen kunnen we gebruik maken van de teugeldrukmeter.

Het leuke aan lessen met de teugeldrukmeter is dat je ziet of je inderdaad zo weinig druk gebruikt als je denkt dat je gebruikt. Een teugeldrukmeter kan je helpen bewuster te worden van je eigen hulpen.
Ook kan je zien of het paard zo recht is als jij denkt, een linksgebogen paard geeft meestal meer druk op de rechterteugel, een rechtsgebogen paard op de linkerteugel. Of juist of een ruiter links of rechtshandig is. Zo is de fijne motoriek bij veel mensen in de rechterhand beter omdat zij rechtshandig zijn. De linker hand is grover in de motoriek. Dit ervoor zorgen dat je meer druk neemt op de linker teugel, waardoor paarden hierop gaan leunen en zo scheef worden.

[/su_spoiler]

Ik heb ervaring met:

[su_spoiler title=”Sportpaarden (spring/dressuur/eventing), KWPN, NRPS enzovoort,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Regina Rosendaal, april 2016

regina

Evy en ik gaan al even terug, naar 2008 om precies te zijn. Beide studenten aan het Groenhorst College in Barneveld. Hippisch manager stond na 4 jaar op onze diploma’s.
Om toch aan de weg te spijkeren met paardrijden was ik op zoek naar een instructrice. En wie zou dat beter passen dan mijn schoolvriendin Evy. Dus opgebeld, afspraak gemaakt en begonnen.
Tijdens die proefles werd ik wel even met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik had mijn paard helemaal niet zo aan het lopen, het ging allemaal niet zo goed als ik dacht dat het ging. Nu krijg ik wekelijks les van haar. Evy heeft mij veel nieuwe inzichten gebracht en haar manier van lesgeven is heel anders dan wat er voornamelijk aan instructie gegeven wordt.

De lessen van Evy draaien om de basis welke vanuit daar uitgebouwd worden tot waar je heen wilt, een doel die je zelf bepaald en waarin zij je begeleidt. Ze houdt rekening met het niveau van de ruiter en het paard, ze kijkt naar de capaciteiten en is niet bang om eerlijk te zijn. Ze is doortastend, begrijpend, geeft inzichten, legt duidelijk uit, verzint altijd iets nieuws en probeert je te stimuleren om vooruit te denken en vooruit te blijven gaan. Elke les is er weer een verbetering van wat er in de voorgaande lessen is behandeld. Ik merk en voel dat mijn paard en ik sprongen vooruit maken. De bespiering van mijn paard is aan het veranderen, hij staat scherper aan de hulpen, we begrijpen elkaar beter en dat heb ik stiekem toch wel aan haar te danken!
Evy is iemand die op een heel plezierige, goede, vernieuwende en vooral constructieve manier lesgeeft, iets waar je echt verder mee komt.

Dus Evy,
Bedankt!

11139419_782963031810707_9079982969137909337_nLoes Lavrijssen, april 2015

Sinds Augustus 2014 lessen mijn zus en ik bij Evy. Ik ben begonnen met het verder inrijden van een 4 jaar jonge kwpn merrie waarmee het doel is om uiteindelijk wedstrijden te gaan rijden. Mijn zus rijd een jonge fries en is aan het trainen voor de IBOP. We wilden graag les aan huis en ik nam contact op met Evy.

Evy is een gezellige, enthousiaste meid die duidelijk plezier heeft in het lesgeven. Het is erg fijn dat ze veel aandacht besteedt aan een goede basis, erg duidelijk de oefeningen en handelingen uit kan leggen en ook waarom iets goed of niet goed is voor je paard. Evy’s manier van lesgeven is erg paardvriendelijk en ze geeft je als ruiter vertrouwen. Wanneer mijn jonge merrie het moeilijk vindt of soms wat puberaal is, en best even lastig kan doen, gaan we gewoon even een stapje terug om van daaruit weer op een ontspannen manier verder te werken naar de oefeningen toe. Geen haast, het leertempo van het paard wordt goed in de gaten gehouden en het paard krijgt de kans om zich goed te ontwikkelen! Heel erg fijn.

Mijn zus en ik zijn heel erg tevreden met de goede, uitdagende en zeker ook gezellige lessen. Wij raden haar lessen dan ook zeker aan! Evy, heel erg bedankt en dat er nog vele lessen mogen volgen!

elkeElke, januari 2015

Ik heb nu ongeveer al zo’n half jaar les van Evy, en ik ben nog nooit,zo goed en zo snel vooruitgegaan! Ik heb mijn pony Meggie al een aantal jaren en het is en blijft zeker niet de makkelijkste. De ene keer gaat het beter dan de andere. Ik rijd nu net een jaar wedstrijden en in het begin scoorde we rond de 180 punten op een wedstrijd. In 2maanden tijd werd dit al 195! Evy kan supergoed uitleggen. Niet alleen hoe je iets moet doen maar ook vooral waarom! In de lessen besteed ze veel aandacht aan ontspanning, aanleuning en de achterhand. Iets waar we dankzij Evy ontzettend in gegroeid zijn! Evy neemt de tijd vo]or je en laat je tijdens het rijden niet alleen maar voelen maar ook nadenken. Ik raad haar lessen aan iedereen aan!!

Gitte Hilst, september 2014

Ik heb nu 2,5 jaar een verzorgpaard. Het 1e half jaar was ze nog niet beleerd onder het zadel en heb ik d’r alleen maar gelongeerd en verzorgd. Na een half jaar werd ze beleerd en gelijk gedekt. Na een maand kon ik eindelijk met haar rijden en het ging erg goed maar ik liep toch wel tegen dingen aan.

gitte

Een jaar later had ze haar veulentje en tijdens het weer terug oppakken ben ik verder gegaan met lessen.
Nu krijg ik sinds een jaar les van Evy. Sinds die tijd zijn we erg vooruit gegaan. Als ik ergens vragen over heb, neemt Evy de moeite en tijd om het goed uit te leggen. Evy helpt ons goed in de lessen, steeds als we ergens tegenaan lopen besteedt ze daar veel aandacht aan. Ik leer ook het aanvoelen van mijn paard wat ik erg fijn vind. Niet alleen bij mijn verzorgpaard heb ik wat aan de lessen maar ook op andere paarden die ik rijd merk ik dat ik de oefeningen goed kan gebruiken. Nu is mijn verzorgpaard 6 en kan ik wel zeggen dat we wedstrijdklaar zijn.
Ook ga ik regelmatig met Evy mee op wedstrijd, niet alleen voor de gezelligheid maar ook hier leer ik weer dingen.
Evy, bedankt voor al je hulp tijdens de lessen en ik hoop dat ik nog lang les van je heb!

daniqueDanique Lindner, juni 2012

Mijn paard Guarneri, is nu ruim anderhalf jaar in mijn bezit. Een simpele greep uit de verbeterpunten; meer achterhand, ontspanning, buiging en mijn eigen houding uiteraard. Evy is een stalgenoot van mij en zij heeft mij van Februari tot aan April enkele keren lesgegeven. Wat ik zelf belangrijk vind in het krijgen van les is de moeilijkheden opzoeken om ruiter en paard te confronteren met de zwakheden. Daarnaast vind ik het leren voelen erg belangrijk, zodat de ruiter ook leert hoe het zelf bepaalde problemen moet oplossen. Ik zie dit zeker terug komen in de lessen, de lessen zijn mij daardoor goed bevallen. Ik raad daarom anderen ook aan om les te nemen van Evy.
Eigenschappen die ik van een intructeur/instructrice belangrijk vind zijn rust, duidelijkheid, geduld en consequentie. Evy beschikt zeker over deze eigenschappen. Haar motto in het lesgeven kan ik mij zeker bij aansluiten. De lessen zijn gevarieerd en zelf kan je invullen wat je graag in de lessen zou willen doen. Waarvan ik denk, dat dat zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van het gevoel van de ruiter. Daarnaast ben ik niet alleen rijtechnisch geholpen, maar ook in het overwinnen van angsten (althans, mijn paard leert om bepaalde angsten te overwinnen…) wat zeker niet onbelangrijk is. Er word dus veel tijd aan de basis besteed en dat vind ik een van de beste kwaliteiten. Tijdens een les was ik zelf ontevreden over mijn zit, toen heeft zij mij aan de longe genomen zonder beugels en met een bijzet. Erg simpel maar zeker doeltreffend, naar mijn mening was dat de beste les tot nu toe. Nu (ook) mijn paard eindelijk haar angst heeft overwonnen van juryhokjes, ben ik bereid om onze eerste B proef te starten op 29 juli aanstaande.
Kortom, een instructrice met veel geduld en met kennis van zaken die weet waar ze de essentie moet leggen voor een goede les en een goed en fijn paard.

Claire1Claire van den Brul, april 2012

Een maand geleden ben ik begonnen met lessen bij Evy. Nou is Ultiem (mijn paard) absoluut niet makkelijk en is het lastig een juiste manier te vinden hem rustig in het hoofd te houden, en tevens ook mezelf. Eigenlijk al meteen de eerste les voelde ik verbetering. Ultiem was super rustig en los, maar toch actief aan m’n been. Ook zelf was ik heel erg ontspannen.
Zelf moet ik m’n winstpunt in de B dressuur nog halen, en daar begeleiden de lessen van Evy, en Evy zelf natuurlijk, mij super bij! De lessen bestaan bij mij vooral uit de basis o.a; nagevelijk houden, ontspannen rijden van het paard, correcte houding, hulpen en zit en aan het einde van de les bereikt hebben wat ik wilde bereiken. De lessen zijn absoluut niet saai, maar erg gevarieerd.
Ik raad het iedereen aan, wat voor paard je ook hebt, welk niveau je ook rijdt!

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Koudbloeden, zoals Tinkers, Haflingers, Trekpaarden enzovoort,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Mariska Snel, Augustus 2016

mariska

14-02-2018 UPDATE:!!!
Alweer een tijdje les van Evy!
We gaan elke les nog steeds vooruit!! We zijn zelfs zo vooruit gegaan dat we sinds 04-02-2018 Z2 startgerechtigd zijn!!! Wat ben ik trots op me pony!! En natuurlijk trots op me lieve juffie die dat toch maar weer allemaal aan ons kan leren!!

Sinds vorig jaar hebben wij Rockstar gekocht en heb altijd les gehad van iemand anders. Wij kennen Evy natuurlijk al langer van de Tinkerdagen! En we zaten te twijfelen of ik misschien van instructie moest overstappen. Nu zaten wij diep na te denken over naar wie. Na veel nadenken en goede verhalen over Evy een proefles bij haar afgesproken. Deze les ontdekte we dat Evy zo rustig en kalm en duidelijk alles uitlegt, dat we besloten om over te stappen! Ik ben begonnen met rock in de M1 en we zijn al na een jaar M2 startgerechtigd! Dit geeft toch eigenlijk wel een beetje aan hoe wij deze lessen van Evy oppakken. Elke les is weer anders en elke les weer een uitdaging.. ben heel blij dat ik deze overstap gemaakt heb en dat we nu rustig gaan verder trainen en gaan ontdekken hoe ver we kunnen komen! Met deze begeleiding van Evy heb ik er alle vertrouwen in!

Lisa van Essen, augustus 2015 lisa

Wij hebben sinds een aantal weken nu les van evy. Evy heeft heel erg veel geduld en is ontzettend duidelijk naar de ruiter toe.
Ik ben sinds mijn laatste paard heel bang geworden en Evy helpt ons daar perfect mee. Tegelijk trainen we mijn 4 jarige tinker Fea. Wij zijn beiden erg gesteld op Evy en hebben erg zin in de trainingen!

Evy geeft op een leuke en duidelijke manier les en vind de band met het paard zeer belangrijk!

Wij zijn super blij met Evy als onze instructrice!

Groetjes
Fea en Lisa

sandra met falcoSandra Voorwinde, augustus 2015

Sinds 2008 heb ik een hele lieve, maar dominante fjord, Falco heet hij.
Zelf minimaal tot geen ervaring met paarden, ja in mijn jeugd een paar lessen gehad. Ik ben nu 40 jaar.
Dus zelf aan de slag, dat lukte me aardig heb zelfs een endurance meegedaan.
Nu ben ik in 2012, nog niet eens van Falco, maar van een gehuurd paard afgevallen en een flinke smakkerd gemaakt, een week in het ziekenhuis gelegen en heel veel geluk gehad, t bleef nu bij een scheur in mn schedel.
Na langzaam weer te willen rijden, zat de angst er goed in. Helaas begreep mijn omgeving er weinig van, was toch niet van Falco gevallen?
Falco voelde dit haarfijn aan en begon (niet hoog), maar te bokken, soms steigeren. Ik merkte dat ik niet meer met een fijn gevoel naar stal ging, als ik wel ging, kreeg ik een schuldgevoel, dat ik niet meer reed, dus ging bijna niet meer, liet mijn dochter hem verzorgen.
Falco was echt ongelukkig, hij werd steeds nukkiger.
Gelukkig hoorde ik via via van Evy, eerst voor mijn dochter een proefles geregeld om te zien wie Evy was.
Later vroeg ik haar om hulp en voor het eerst had ik iemand die naar me luisterde, me begreep. Ze liet me in me waarde, als ik bang ben, laat ze me bang zijn en beginnen we weer van voor af aan. Stapje voor stapje kreeg ik weer vertrouwen.
En dat hielp, nu ik denk een les of 7 verder, ik ben er nog niet, maar rij ik weer een paar keer per week. Evy komt 1x in de week en ik heb weer plezier. En nog belangrijker Falco heeft weer plezier.
Ik ben Evy heel dankbaar en hoop nog veel van haar te leren

Anika

Anika, Augustus 2015

Wij zijn al een paar jaar aan het lessen met Evy. Het is leuk, leerzaam en op maat. Onze haflinger Mischa is soms een boefje, maar wat doet ze het goed sinds we met Evy aan het lessen zijn. Van een pony die op de voorhand liep toen ik haar kocht, tot een waardig L niveau gereden in 3 jaar tijd. We zijn vanuit een goede basis begonnen. Ik hoop dat Evy nog lang bij ons komt, een top instructrice!

nikkiNikki Thimister, augustus 2015 – Fries

De eerste keer dat ik les had van Evy een jaar geleden was bijzonder, zowel voor haar als voor mij. Met een mooie zwieper belande ik op de grond, met bloedneus en al. Ik was namelijk pas begonnen met het rijden op deze Fries. Door het vertrouwen en de goede opbouw van de lessen met Evy hebben Donja en ik heel veel bereikt samen in een jaartje. Donja is qua rijden niet het makkelijkste paard om te rijden maar met doorzetten van Evy en mij is het toch gelukt om veel vooruitgang te boeken. Evy heeft mij veel positieve energie gegeven ook in de periodes waarin Donja en ik niet veel vooruit leken te gaan. Tijdens het uitstappen heeft Evy mij ook veel tips en tricks gegeven, niet alleen over het rijden maar ook over paarden in het algemeen. Ik heb heel veel van haar geleerd. Ze is een bijzonder fijne instructrice die goed ziet en aangeeft waar je aan moet werken bij het paard waar je op rijd.

fries1Ineke, augustus 2015 – Fries

Evy heeft mijn paarden tijdens de vakantie verzorgd en getraind (intern). Ze is een enthousiaste en zeer ervaren amazone die haar rijstijl aanpast aan het paard dat ze rijdt. Haar manier van rijden is eerlijk en met oog voor de fysieke gesteldheid van het paard. Ik merkte duidelijk verschil toen ik er weer opstapte.
Evy hield mij regelmatig op de hoogte met verslagjes, foto’s en video’s. Ze is flexibel en alles kan; van professionele training tot een poetsbeurt voor onze pensioen pony. De pensionstal is een droom voor ieder(e) paard/eigenaar.

Je paard uitbesteden is heel spannend, maar je paard is bij Evy in goede handen. Wij hebben zeker een vast adres voor de toekomst.

geralda met fireGeralda van Sandijk, augustus 2015 – Cob

Wij zijn heel blij met Evy als onze instructrice!
Sinds we Fire ruim een jaar geleden hebben gekocht geeft Evy les aan ons allebei (Geralda, 32 jaar en Xem, 11 jaar).
Het leuke van Evy is dat ze:

 • Gezellig is, grappig is en leuk kletst;
 • De les aanpast op je eigen niveau van rijden;
 • Leuke oefeningen kent en bedenkt;
 • Open staat voor nieuwe ideeen;
 • Helpt als je iets nog spannend vindt;
 • Heel ontspannen is;
 • Je pony begrijpt en goed kijkt naar de combinatie met je pony / paard.

Daarnaast is ze heel gedreven en enthousiast. Dat maakt het werken met Evy heel leuk. Ze geeft ook goede instructie, zowel in springen als dressuur. Ze kijkt hierbij ook goed naar de pony, hoe die loopt, hoe hij gebouwd is wat hij moeilijk vindt. Dan bedenkt ze weer oefeningen om dat te verbeteren. Evy leert je ook geen kunstjes maar juist om je pony te helpen echt goed te lopen en het zelf te doen.
Sinds we les hebben van Evy is Fire rustiger geworden in het rijden, hebben we hem meer voorwaarts leren rijden en kan hij dingen als springen en achteruit lopen wat hij een jaar geleden niet wilde. We hopen met Fire nog veel meer te leren en te bereiken met Evy’s gezellige hulp!

Carolina Habermehl, juni 2015

carolina

Super motiverende en luisterende instructrice die precies weet hoe jij en je paard het beste uit elkaar kunnen halen! Top

Loes Lavrijssen, april 2015 – fries11139419_782963031810707_9079982969137909337_n

Sinds Augustus 2014 lessen mijn zus en ik bij Evy. Ik ben begonnen met het verder inrijden van een 4 jaar jonge kwpn merrie waarmee het doel is om uiteindelijk wedstrijden te gaan rijden. Mijn zus rijd een jonge fries en is aan het trainen voor de IBOP. We wilden graag les aan huis en ik nam contact op met Evy.

Evy is een gezellige, enthousiaste meid die duidelijk plezier heeft in het lesgeven. Het is erg fijn dat ze veel aandacht besteedt aan een goede basis, erg duidelijk de oefeningen en handelingen uit kan leggen en ook waarom iets goed of niet goed is voor je paard. Evy’s manier van lesgeven is erg paardvriendelijk en ze geeft je als ruiter vertrouwen. Wanneer mijn jonge merrie het moeilijk vindt of soms wat puberaal is, en best even lastig kan doen, gaan we gewoon even een stapje terug om van daaruit weer op een ontspannen manier verder te werken naar de oefeningen toe. Geen haast, het leertempo van het paard wordt goed in de gaten gehouden en het paard krijgt de kans om zich goed te ontwikkelen! Heel erg fijn.

Mijn zus en ik zijn heel erg tevreden met de goede, uitdagende en zeker ook gezellige lessen. Wij raden haar lessen dan ook zeker aan! Evy, heel erg bedankt en dat er nog vele lessen mogen volgen!

IMG-20150426-WA0001Dana van Bentum, april 2015 – haflinger

Evy is erg gezellig, spontaan, grappig en sympathiek. Ik heb nog nooit zo fijn les gehad als van haar! Sinds ik met mijn Haflinger van Evy les heb zijn we enorm vooruitgegaan. 5 maanden geleden was 1x in galop de bak rond nog een hele opgave, nu galopperen we zoveel rondjes dat ik de tel kwijtraak! Mijn paard is veel fijner gaan lopen (soepeler, vlotter, actiever) en het is nu ook goed te zien dat hij meer bespiering krijgt. Evy bedenkt steeds nieuwe oefeningen. Deze zijn altijd uitdagend: niet makkelijk (zeker in het begin) maar ook niet te moeilijk. De oefeningen zijn erg afwisselend. Ik kan zo op een creatieve manier dressuren met mijn paard. Voor hem werkt het ook heel goed, want hoe vaker we hetzelfde doen hoe meer zijn Haflingkarakter (o.a. eigenwijsheid) tot uiting komt!

Evy vertelt ook altijd bij de oefeningen waarom het goed is om te doen. Zo leer ik zelf meer van het lichaam van het paard en is het ook geen ‘droge’ oefening. Ik weet dan waar ik het voor doe en waar ik verschil in moet gaan merken. Ze kijkt goed naar de fysieke staat van het paard (naar wat hij aankan) en besteed aandacht aan het paardenlichaam. Ik vind dat belangrijk en ben blij dat zij daar ook zo over denkt. Als ik iets niet snap heeft ze altijd geduld en legt ze iets op verschillende manieren uit tot ik het wel snap. Dat is erg fijn. Als ik tussen de lessen door tegen iets aanloop geeft Evy via de telefoon tips. Dat is heel handig. Van de lessen van Evy word ik altijd vrolijk, ook als het een keer minder goed ging. Evy is echt een topinstructrice!

11054806_778568535583490_5495760463471780011_nEmma de Waal, april 2014 – manegepony/tinker

1,5 jaar geleden kochten we Mustang. Een eigenwijze pony van toen 19 jaar die zijn hele leven als manegepony de lessen op stelten heeft gezet. Mijn andere paardje was net voor wij Mustang kochten afgekeurd, dus werd Mustang vooral ingezet als bosmaatje. Maar al snel bleek dat hij dressuur ook goed oppakte dus ben ik opzoek gegaan naar een instructrice en kwam ik bij Evy terecht.

Sinds we lessen bij Evy gaat het rijden steeds beter. Ik heb doelen gesteld waar we in de lessen hard aan werken en ik krijg oefeningen. Evy is geduldig, duidelijk en kijkt goed naar het paard. Ze verteld waarom je iets moet doen en welk effect je wilt waardoor je ook goed begrijpt wat je doet.

Ik les nu ruim een half jaar met veel plezier bij Evy. Ik heb een hele andere pony, we leren een hoop, en misschien wel het belangrijkste, dressuur rijden word steeds leuker!

Lotte Opheij, Februari 2014 – tinkerlotte

Vanaf november 2013 heb ik om de week les van Evy.
Evy geeft mij les op mijn verzorg tinker Dreamer die ik vanaf september aan het inrijden ben.
Evy begeleid ons goed, als we ergens tegen aan lopen heeft ze meteen een oplossing waar wij in de les en als huiswerk aan kunnen werken.
Wij gaan met stappen vooruit. Haar lessen zijn afwisselend, uitdagend en motiverend.
Evy is goede instructrice met gedulden kennis van zaken heeft.voor een goede en leuke les voor ruiter en paard.

Faye1Faye van Norel, oktober 2013 – haflinger

Ik heb mijn paard nog niet zo lang misschien drie of vier maanden. Jim (mijn paard) is sowieso echt niet de makkelijkste pony. Hij rende zo maar de andere kant op, kleven bij mijn zus haar paard of bij het hek blijven staan en niet meer lopen.
Het is sowieso echt niet de makkelijkste pony. Maar nu ik les krijg van Evy is het een super pony. Hij blijft wel een beetje zijn haflinger streekjes houden maar dat geeft niet. Ik ben heel blij dat Evy mijn instructrice is. Evy helpt mij met al mijn problemen. Ze geeft echt SUPER les. De eerste keer dat ik les kreeg van Evy wou ik al meteen dat ze mijn instructrice werd. En nu is ze dat. En ik hoop dat Evy mij les blijft geven.
X Faye en (_)(_)(_) van Jim

annika2Anika Tissen, augustus 2013 – haflingerannika1

Vanaf November 2012 heb ik vrijwel elke week les van Evy. De klik tussen mij en Evy was er meteen. Haar manier van lesgeven en benadering naar mij en mijn paard spraken me meteen aan.
Mischa, mijn zeer intelligente, humor volle, tikkie eigenwijze haflinger, gaat elke week met sprongen vooruit.
Voordat ik begon met lessen waren er een aantal grote uitdagingen tussen mij en mijn paard. Met de lessen van Evy zijn daardoor zeker veel positieve veranderingen geweest. We zijn begonnen met de basisprincipes opnieuw aan te pakken, met resultaat!
Daarnaast rijd mijn stiefdochter van 9, om de week in de les bij Evy met Mischa. Ook dit gaat heel erg goed. De lessen zijn leuk, afwisselend, uitdagend en motiverend. Voor mij, mijn stiefdochter en voor Mischa!
Evy, heeft kennis van zaken en oog voor details. Daarnaast voelt ze haar fijn aan wat haar lesklant nodig heeft, en kan dit dan ook goed vertalen op niveau. ( kind, volwassene)

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Dravers (ook dravers die op de baan hebben gelopen),” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Marthe, november 2017

Na zelf een jaar in de drafsport te hebben gelopen, kwam er een speciaal paard op mijn pad. Vario du Caux, een vierjarige Franse draver, die ondanks de verwachtingen het niet zo goed deed in de koersen. Dit paard leerde mij rijden op een sulky, snelrijden en hij gaf veel vertrouwen. Al snel werd ik zijn vaste verzorger en reiste ik met hem van koers naar koers. Na veel tegenvallende koersen besloot ik op een dag zijn tactiek te veranderen en een zadel op zijn rug te gooien. Na een snel rondje kwam het vertrouwen en voelde ik, dit paard heeft zoveel meer in zijn mars. Ik besloot de eigenaren te informeren als ze zouden stoppen met koersen, dat ik hem graag zou overnemen als recreatiepaard. Dit ondanks de negatieve naam die dravers hebben. De dag dat ik hem mocht kopen kwa veel sneller dan gedacht, al na twee maanden mocht ik dit fanatische paard, mijn paard noemen. Het eerste jaar heb ik Vario veel tijd te geven om het wennen aan het niet meer zijn van een koerspaard. Al zijn spieren moest hij anders gaan gebruiken en ik wilde vertrouwen krijgen. De eerste galopjes werden bevestigd en toen werd het tijd voor les. Op internet kwam in Evy tegen, ze sprak me enorm aan gezien har ervaring met dravers. Een proefles werd gepland alweer twee jaar geleden. We gingen werken aan de ontspanning en het verbeteren van zijn balans. We werkte aan zijn galop en we kwamen er al snel achter dat dit paardje meer in zijn mars heeft en sindsdien wordt gewerkt aan het klaarstomen voor wedstrijden. Ja met een draver ken je dalen, maar zeker op pieken. Vario heeft een goude karakter en hij is zeer bereidwillig in de lessen. Tijdens dalen kan ik altijd met Evy appen over wat te doen. Dit maakt Evy een fijne instructrice. We hebben inmiddels onze eerste wedstrijd gereden en zullen de volgende gaan plannen. Evy heeft veel vertrouwen in mijn paard en daardoor durf ik deze stappen te nemen. Ik krijg op dit moment 1 x per week of 1x in de twee weken les van Evy. Ondanks dat Vario soms erg fit kan worden, hebben we vertrouwen in de toekomst, er zijn maar weinig paarden zoals hij. Evy, bedankt voor alle lessen, Vario en ik kijken uit naar de toekomst.

estherEsther Goosens, september 2015

Sinds een half jaar hebben mijn Draver Allez en ik les van Evy. Ik kocht Allez toen hij 4 jaar oud was kon hij alleen een zadel op en rechtdoor lopen. Door de jaren heen hebben wij samen veel geprobeerd en geleerd, maar hebben wij ook een zware periode gehad door mijn fysieke gesteldheid. Hierdoor had ik besloten na een lange tijd toch weer op les te gaan. Dit vond ik erg spannend, want ik wist dat Allez en ik achteruit waren gegaan. Ik ben nog steeds blij dat ik heb gekozen voor Evy! Evy stelde ons vanaf het eerste moment goed gerust. Vanaf de eerste les hebben wij echt ontzettend veel geleerd en elke les blijft heel leerzaam. Evy stelt ons op ons gemak, kijkt goed naar ons allebei en luistert naar mij, maar ook zeker naar Allez. Ze is heel geduldig, en ze ziet alles heel goed waarbij ze een duidelijke uitleg geeft. Daarnaast is ze gezellig, enthousiast en grappig wat de les nog leuker maakt. Ik merk zelfs aan Allez dat hij het elke les leuk vindt. Voor hem is het moeilijk, omdat hij de galop nog moeilijk onder controle krijgt. Hij weet nog steeds niet zo goed waar hij zijn benen neer moet zetten. Maar door Evy haar vertrouwen probeert Allez elke les weer heel hard zijn best te doen en gaat het galopperen elke les weer een stukje beter. Wij zijn nu zelfs zo ver dat ik het zou aandurven om een wedstrijd met hem te rijden. Dat had ik een half jaar geleden nooit durven dromen!

Ik heb in een korte tijd al ontzettend veel geleerd en door Evy heb ik na een lange tijd weer vertrouwen in mijn eigen kunnen. Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor! Elke les beginnen wij met plezier aan de les waar wij goede tips krijgen en kijken wij weer uit naar de volgende les. Evy, bedankt voor alle leerzame en leuke lessen, voor al je hulp en je vertrouwen! Je bent een topper! Ik raad het iedereen aan om bij Evy te gaan lessen.

Patty Goosens, september 2015 patty

Vandaag weer een hele leuke, leerzame les gehad van Evy! Een paar weken geleden wilde ik nog het bijltje erbij neergooien; waar doe ik het allemaal voor, het is veel te moeilijk en ingewikkeld dat paardrijden, zoveel dingen tegelijk doen, autorijden is veel makkelijker, die pony van mij krijg ik niet onder controle, die doet wat ze wil, ik ben veel te bang. Dankzij het geduld en enthousiasme van Evy heb ik toch weer zelfvertrouwen opgebouwd en voel ik mijn pony, een draver, veel beter aan. Ik weet waar de rem zit en voel aan wanneer ze iets wil gaan doen wat ik (nog) niet wil. Ik moet nog vreeeeselijk veel leren, maar ik zie het nu weer zitten om toch binnenkort weer een bosritje te kunnen gaan maken! Dank je wel, Evy!

zowieZowie, augustus 2015

Sinds kort heb ik les van evy met mijn 7 jarige draver beauty. Ik had beauty toen al zo’n half jaar
Toen ik beauty kocht wist ik niet zoveel van dravers en vond ik haar gewoon een leuk paard met wat pit in haar ogen dus hebben we haar gekocht. Na 3 weken longeren en kennis maken ben ik met haar begonnen nou ik kan jullie nu al vertellen dat ik alle hoeken van de bak en het bos heb gezien ik begon het steeds minder leuk te vinden, ze liep onder me weg, bokte en ging steeds dezelfde hoek in! Dus ging ik googlen en vond ik Evy
Nu krijg ik 1x per week les van haar en dat gaat steeds beter:) en ik raad het iedereen aan!

jitskeJitske, juli 2014 – draver

Sinds 2 maanden heb ik les van Evy met mijn nieuwe paard roan. Roan is pas 4 en Evy helpt me naast het rijden ook met longeren en het omgaan met een jong paard. Ze geeft duidelijk uitleg waardoor ik de keuzes en aanwijzingen snap.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Pony’s en ponyruiters,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Geralda van Sandijk, augustus 2015

Wij zijn heel blij met Evy als onze instructrice!
Sinds we Fire ruim een jaar geleden hebben gekocht geeft Evy les aan ons allebei (Geralda, 32 jaar en Xem, 11 jaar).
Het leuke van Evy is dat ze:

 • Gezellig is, grappig is en leuk kletst;
 • De les aanpast op je eigen niveau van rijden;
 • Leuke oefeningen kent en bedenkt;
 • Open staat voor nieuwe ideeen;
 • Helpt als je iets nog spannend vindt;
 • Heel ontspannen is;
 • Je pony begrijpt en goed kijkt naar de combinatie met je pony / paard.

Daarnaast is ze heel gedreven en enthousiast. Dat maakt het werken met Evy heel leuk. Ze geeft ook goede instructie, zowel in springen als dressuur. Ze kijkt hierbij ook goed naar de pony, hoe die loopt, hoe hij gebouwd is wat hij moeilijk vindt. Dan bedenkt ze weer oefeningen om dat te verbeteren. Evy leert je ook geen kunstjes maar juist om je pony te helpen echt goed te lopen en het zelf te doen.
Sinds we les hebben van Evy is Fire rustiger geworden in het rijden, hebben we hem meer voorwaarts leren rijden en kan hij dingen als springen en achteruit lopen wat hij een jaar geleden niet wilde. We hopen met Fire nog veel meer te leren en te bereiken met Evy’s gezellige hulp!

IMG_1726Adriana, Ellen en Edith., Augustus 2015

Evy doet met plezier haar werk, wij vonden paarden altijd heel leuk maar hadden niks geen ervaring. Wij wilde graag een paard die geschikt is voor ons, dus gingen we met wat informatie van mensen rond zoeken op internet. Tot we op de website van Evy kwamen, we hadden haar opgebeld en hielp ons! Ze is vaak mee geweest als we bij paarden gingen kijken, en zij zocht ook voor ons! Tot ze op een dag bij Benny belande wij gingen daar kijken en ze zag Benny wel voor ons zitten, een paar dagen later kwam Benny al bij ons! Een week later kwam Evy lesgeven, en als je dingen niet weer kan je Evy bellen, mailen enzv! Ze geeft super leuke lessen, ze is super geduldig ze houd rekening met elke persoon, heeft gelijk door hoe het karakter van het paard is er is veel mogelijk bij Evy. Ze geeft 2x per week les bij ons aan huis, ze maakt je enthousiast en is duidelijk in lesgeven. Wat wij super fijn vinden! Je voelt je echt op je gemak bij haar! Evy wij vinden het fijn met jou en hebben als super veel geleerd! Bedankt!

Dikken kus de 3 zusjes Adriana, Ellen en Edith.

Faye1Faye van Norel, oktober 2013

Ik heb mijn paard nog niet zo lang misschien drie of vier maanden. Jim (mijn paard) is sowieso echt niet de makkelijkste pony. Hij rende zo maar de andere kant op, kleven bij mijn zus haar paard of bij het hek blijven staan en niet meer lopen.
Het is sowieso echt niet de makkelijkste pony. Maar nu ik les krijg van Evy is het een super pony. Hij blijft wel een beetje zijn haflinger streekjes houden maar dat geeft niet. Ik ben heel blij dat Evy mijn instructrice is. Evy helpt mij met al mijn problemen. Ze geeft echt SUPER les. De eerste keer dat ik les kreeg van Evy wou ik al meteen dat ze mijn instructrice werd. En nu is ze dat. En ik hoop dat Evy mij les blijft geven.
X Faye en (_)(_)(_) van Jim

Anika Tissen, augustus 2013annika1

Vanaf November 2012 heb ik vrijwel elke week les van Evy. De klik tussen mij en Evy was er meteen. Haar manier van lesgeven en benadering naar mij en mijn paard spraken me meteen aan.
Mischa, mijn zeer intelligente, humor volle, tikkie eigenwijze haflinger, gaat elke week met sprongen vooruit.
Voordat ik begon met lessen waren er een aantal grote uitdagingen tussen mij en mijn paard. Met de lessen van Evy zijn daardoor zeker veel positieve veranderingen geweest. We zijn begonnen met de basisprincipes opnieuw aan te pakken, met resultaat!
Daarnaast rijd mijn stiefdochter van 9, om de week in de les bij Evy met Mischa. Ook dit gaat heel erg goed. De lessen zijn leuk, afwisselend, uitdagend en motiverend. Voor mij, mijn stiefdochter en voor Mischa!
Evy, heeft kennis van zaken en oog voor details. Daarnaast voelt ze haar fijn aan wat haar lesklant nodig heeft, en kan dit dan ook goed vertalen op niveau. ( kind, volwassene)

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Angstige/getraumatiseerde paarden en paarden met gedragsproblemen (tijdens rijden of in de omgang),” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Angstige paarden worden over het algemeen niet angstig geboren en hebben veel rust, geduld, positieve benadering en een consequente manier van omgaan nodig.

Als ik heel eerlijk ben geloof ik niet in ‘probleem’paarden. Een paard is haast nooit ‘het’ probleem.
Er is altijd wel een oorzaak te vinden voor het probleemgedrag. Een paard is vanuit zijn natuur namelijk een dier wat graag meewerkt. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen in, dit heeft alles te maken met karakter (gaat je paard snel de strijd aan, is je paard snel gespannen, etc.)
Probleemgedrag ontstaat wanneer er iets niet in orde is. Meestal probeert het paard zelfs het probleem duidelijk te maken.We hebben verschillende redenen waarom een paard een ‘probleempaard’ kan worden. En dus problemen in zijn lichaam probeert duidelijk te maken of juist onduidelijkheid aangeeft

Lichamelijke en fysieke problemen:
 • Pijn of ongemak: hier moet je als eerste naar kijken, een paard hoeft niet meteen pijn te hebben, maar een ongemak kan al genoeg zijn. Hij kan spier of wervelproblemen krijgen door verkeerde beweging tijdens bokken, verstappen, uitglijden, vastliggen of het materiaal zijn (gevolg is staken of vluchten).
 • Materiaal: Een zadel bijvoorbeeld moet goed passen, deze kan bijvoorbeeld de spieren afknijpen/knellen of in de wervels drukken (gevolg is: singelnijd, staken, bokken, vluchten, stijgeren, etc.).
 • Onregelmatige kiezen, in dit geval kan je hem wel vragen om in te buigen, maar kunnen de kaken niet over elkaar heen schuiven, en kán hij gewoon zijn hoofd niet laten zakken (gevolg is: mond open doen, hoofd omhoog gooien en rennen, staken, stijgeren, etc.). Lees hier meer over: het paardengebit.
 • Ook maagzweren kunnen een oorzaak zijn van gedragsveranderingen of singelnijd. Lees hier meer over maagzweren.
  Rijtechnische (lichamelijke) problemen
 • Deze ‘problemen’ ontstaan meestal door training, waarbij een paard bijvoorbeeld niet vanuit ontspanning gereden wordt, waar het hoofd geforceerd omlaag gebracht wordt zonder de ontspanning (‘in de krul getrokken’), raken spieren en wervels bekneld (gevolg is: staken, vluchten, etc.).
 • Maar ook bij spanning waarbij hij juist zijn hoofd omhoog brengt (‘tegen de teugel’) en zijn rug wegdrukt, raken ook weer spieren en wervels bekneld. (gevolg is: staken, vluchten, etc.).
 • Ook kan een onvoldoende warming-up of cooling-down problemen in het lichaam opleveren (gevolg is: kort lopen, krabbelen, niet voorwaarts willen).
  Gedragsmatige problemen:
 • Hier vallen vooral miscommunicatie, onduidelijkheid, verkeerde lichaamstaal, consequentie of angst (gevolg is: vluchtgedrag, geen contact, spanning en agressie).
 • Maar ook aangeleerd gedrag (simpel voorbeeld, een paard wat tegen de deur slaat krijgt voer of aandacht, dus beloning)

Bovenstaande problemen moet je snel aanpakken, lichamelijke en rijtechnische problemen kunnen verergeren door verkeerd gebruik van het lichaam, waardoor overcompensatie in andere delen ontstaat, waarna je paard steeds meer last krijgt van zijn lichaam. Zo zie je dat een ‘klein’ spierprobleem tot een trainingsprobleem kan komen en in de toekomst dus weer blessures kan veroorzaken
Gedragsmatige problemen moet je met consequentheid, rust en vertrouwen oplossen. Een paard wilt niet in spanning of agressie leven, dit kan ook steeds erger worden als je hier verkeerd mee om gaat.

Ik kan je helpen met je probleempaard door middel van:

 • Massage (voor spierproblemen, maar ook om een inzicht te krijgen in welk gebied er problemen zijn)
 • Ondersteuning (instructie) onder het zadel
 • Ondersteuning (instructie) op de grond
 • Paard bij mij in training nemen

Signalen:

Signalen waaraan je kan merken dat je paard last zou kunnen hebben van zijn spieren (dus lichamelijk)

Gedrag/pijnsignalen:
• Problemen met poetsen/aansingelen/zadelen/opstappen
• Gedragsverandering (chagrijniger/onrustiger)
• Verzet (staken, zwaaien met staart)
• Abnormale weigeringen

Algemeen:
• Moeilijker stelling/buiging aannemen
• Verruimen of verzamelen moeilijker
• Zijgangen gaan lastiger
• Niet willen loslaten van de rug
• Minder voorwaarts of juist heel loperig
• Vasthouden boven de hindernis
• Oefeningen niet kunnen uitvoeren
• Moeilijker voorwaarts neerwaarts
• Door binnenbeen vallen

Ongelijkheid:
• Li/Re moeilijker stelling/buiging aannemen
• Li/Re wijken/appuyeren/schouderbinnenwaarts etc.
• Galop of galop aanspringen op 1 kant moeilijker
• Galopwissel naar 1 kant moeilijker
• Na de sprong steeds op hetzelfde voorbeen landen
• Ene voorbeen hoger optillen dan andere boven de sprong
Gangen
• Onregelmatigheden of taktfouten in de gangen
• Korter lopen of minder naar voren brengen van het voor/achterbeen.
• Moeilijker in de overgangen / hupje bij aandraven
• Struikelen
Gezondheid
• Aan het begin van het werk erg stijf zijn
• Hij oogt niet fit
• Hij lijkt zuur geworden
• Verminderde bespiering
• Geen plezier beleven aan het rijdenLet op: alle genoemde voorbeelden kunnen ook een indicatie zijn voor een veterinair of dier-fysiotherapeutisch probleem!
[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Groene paarden,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Marthe, november 2017

Na zelf een jaar in de drafsport te hebben gelopen, kwam er een speciaal paard op mijn pad. Vario du Caux, een vierjarige Franse draver, die ondanks de verwachtingen het niet zo goed deed in de koersen. Dit paard leerde mij rijden op een sulky, snelrijden en hij gaf veel vertrouwen. Al snel werd ik zijn vaste verzorger en reiste ik met hem van koers naar koers. Na veel tegenvallende koersen besloot ik op een dag zijn tactiek te veranderen en een zadel op zijn rug te gooien. Na een snel rondje kwam het vertrouwen en voelde ik, dit paard heeft zoveel meer in zijn mars. Ik besloot de eigenaren te informeren als ze zouden stoppen met koersen, dat ik hem graag zou overnemen als recreatiepaard. Dit ondanks de negatieve naam die dravers hebben. De dag dat ik hem mocht kopen kwa veel sneller dan gedacht, al na twee maanden mocht ik dit fanatische paard, mijn paard noemen. Het eerste jaar heb ik Vario veel tijd te geven om het wennen aan het niet meer zijn van een koerspaard. Al zijn spieren moest hij anders gaan gebruiken en ik wilde vertrouwen krijgen. De eerste galopjes werden bevestigd en toen werd het tijd voor les. Op internet kwam in Evy tegen, ze sprak me enorm aan gezien har ervaring met dravers. Een proefles werd gepland alweer twee jaar geleden. We gingen werken aan de ontspanning en het verbeteren van zijn balans. We werkte aan zijn galop en we kwamen er al snel achter dat dit paardje meer in zijn mars heeft en sindsdien wordt gewerkt aan het klaarstomen voor wedstrijden. Ja met een draver ken je dalen, maar zeker op pieken. Vario heeft een goude karakter en hij is zeer bereidwillig in de lessen. Tijdens dalen kan ik altijd met Evy appen over wat te doen. Dit maakt Evy een fijne instructrice. We hebben inmiddels onze eerste wedstrijd gereden en zullen de volgende gaan plannen. Evy heeft veel vertrouwen in mijn paard en daardoor durf ik deze stappen te nemen. Ik krijg op dit moment 1 x per week of 1x in de twee weken les van Evy. Ondanks dat Vario soms erg fit kan worden, hebben we vertrouwen in de toekomst, er zijn maar weinig paarden zoals hij. Evy, bedankt voor alle lessen, Vario en ik kijken uit naar de toekomst.

Lisa van Essen, augustus 2015lisa

Wij hebben sinds een aantal weken nu les van evy. Evy heeft heel erg veel geduld en is ontzettend duidelijk naar de ruiter toe.
Ik ben sinds mijn laatste paard heel bang geworden en Evy helpt ons daar perfect mee. Tegelijk trainen we mijn 4 jarige tinker Fea. Wij zijn beiden erg gesteld op Evy en hebben erg zin in de trainingen!
Evy geeft op een leuke en duidelijke manier les en vind de band met het paard zeer belangrijk!
Wij zijn super blij met Evy als onze instructrice!

Groetjes Fea en Lisa

Loes Lavrijssen, april 201511139419_782963031810707_9079982969137909337_n

Sinds Augustus 2014 lessen mijn zus en ik bij Evy. Ik ben begonnen met het verder inrijden van een 4 jaar jonge kwpn merrie waarmee het doel is om uiteindelijk wedstrijden te gaan rijden. Mijn zus rijd een jonge fries en is aan het trainen voor de IBOP. We wilden graag les aan huis en ik nam contact op met Evy.

Evy is een gezellige, enthousiaste meid die duidelijk plezier heeft in het lesgeven. Het is erg fijn dat ze veel aandacht besteedt aan een goede basis, erg duidelijk de oefeningen en handelingen uit kan leggen en ook waarom iets goed of niet goed is voor je paard. Evy’s manier van lesgeven is erg paardvriendelijk en ze geeft je als ruiter vertrouwen. Wanneer mijn jonge merrie het moeilijk vindt of soms wat puberaal is, en best even lastig kan doen, gaan we gewoon even een stapje terug om van daaruit weer op een ontspannen manier verder te werken naar de oefeningen toe. Geen haast, het leertempo van het paard wordt goed in de gaten gehouden en het paard krijgt de kans om zich goed te ontwikkelen! Heel erg fijn.

Mijn zus en ik zijn heel erg tevreden met de goede, uitdagende en zeker ook gezellige lessen. Wij raden haar lessen dan ook zeker aan! Evy, heel erg bedankt en dat er nog vele lessen mogen volgen!

roseRose, Maart 2015

Toen ik in november 2014 mijn toenmalige bijrijpaard Diedie kocht, zat ik even met mijn handen in het haar. Ik ging van bosritjes en bakhobbelen naar een grotere passie voor dressuurmatig rijden. Maar na twee maanden vechten met mijn eigenwijze Gelderse merrie zat ik wel even met de handen in het haar!
Sinds januari 2015 krijg ik elke week les van Evy. Toen ze mij tijdens de eerste les vroeg waar ik naartoe wilde streven, vertelde ik dat ik graag eens een keer zonder gevecht en frustratie de bak door zou kunnen rijden met een ontspannen paard. Nu, drie maanden verder, moet ik een nieuw doel verzinnen, aangezien we in korte tijd als een echt team de bak door rijden! Diedie reageert erg goed op Evy’s lesmethode. Niet eindeloos rondjes rijden, maar actief aan het werk met uitdagende oefeningen. Ook mijn eigen rijkunsten gaan vooruit! We zijn veel bezig met rechtrichten, activiteit in de achterhand en mijn favoriet; “Spanning af laten vloeien aan de voorkant”. Wanneer Diedie zich weer erg druk maakt om niks, helpt Evy mij deze spanning ongedwongen af te laten vloeien.

De lessen van Evy worden helemaal afgestemd op de bui van Diedie, haar en mijn vaardigheden en vooruitgangen. Een stapje terug doen is geen probleem, Evy blijft geduldig en motiverend! Hierdoor heb ik niet alleen veel meer plezier en ontspanning in het rijden, maar groeit de band tussen mij en Diedie ook met de week! Kortom, ik ben zeer tevreden over Evy, en hoop nog veel samen met Diedie onder haar begeleiding te bereiken.

shirley2Shirley van Tol, Maart 2015

Groen paard, met een eigenaar die recreatief rijd maar in geen jaren les heeft gehad. Dat is natuurlijk een combinatie die van beide kanten veel moet leren.
Na een aantal instructeurs op proef te hebben gehad, koos ik voor Evy Ruijs. En daar ben ik elke les weer erg blij mee!

Evy is een enthousiaste meid, die op een duidelijke en vertrouwde manier les geeft. Ze legt niet alleen uit wat je moet doen, maar ook waarom. Je kan daardoor snel resultaat zien van de dingen die je veranderd/beter doet. Dat is erg fijn.
Waar bij andere instructeurs waar ik op proef was geweest, de nadruk direct werd gelegd op nageeflijk lopen (opgeknoopt en wel) heeft Evy de insteek ‘dat komt in de loop der tijd wel’ en wordt alles opgebouwd vanuit ontspanning.
Lessen worden afgestemd op het niveau van ruiter en paard. Winston en ik werken bijvoorbeeld veel aan het reageren op het been van de ruiter, niet op/over de schouder lopen en tempocontrole. Ook zijn we aan het leren om in de buitenbak ontspannen te kunnen rijden. Dit is nog best spannend, daar we dit pas zo’n 8x hebben gedaan. We starten vertrouwd aan de longe, en bouwen het daarna rustig op als we los zijn.
Wanneer het een keer niet zo lekker loopt (als je niet lekker in je vel zit bijvoorbeeld), dan wordt je gerustgesteld door Evy en zorgt ze ervoor dat je toch de les fijn kunt afsluiten en je met een goed gevoel je paard af gaat. Plezier staat namelijk bovenaan tijdens het bezig zijn met je paard!
Winston is nu een half jaar onder het zadel en ik had nooit gedacht dat het me allemaal zelf zou lukken om hem in te rijden en door te rijden. Dankzij de lessen van Evy lukt ons dit allemaal, verleggen we onze grenzen en dat alles in ons eigen tempo.

Fijne instructrice, ik zou geen ander willen!

jitskeJitske, juli 2014

Sinds 2 maanden heb ik les van Evy met mijn nieuwe paard roan. Roan is pas 4 en Evy helpt me naast het rijden ook met longeren en het omgaan met een jong paard. Ze geeft duidelijk uitleg waardoor ik de keuzes en aanwijzingen snap.

Lotte Opheij, Februari 2014lotte

Vanaf november 2013 heb ik om de week les van Evy.
Evy geeft mij les op mijn verzorg tinker Dreamer die ik vanaf september aan het inrijden ben.
Evy begeleid ons goed, als we ergens tegen aan lopen heeft ze meteen een oplossing waar wij in de les en als huiswerk aan kunnen werken.
Wij gaan met stappen vooruit. Haar lessen zijn afwisselend, uitdagend en motiverend.
Evy is goede instructrice met geduld en kennis van zaken heeft.voor een goede en leuke les voor ruiter en paard.

IMG-20140325-WA0012Patricia Meijs, December 2013

In de zomer van 2013 ben ik begonnen met lessen bij Evy, toen nog op mijn bijrijdpaardje. Het was een hele tijd geleden dat is serieus les had gehad dus voor mij een hele overstap om weer op mijn houding, de houding van mijn bijrijdpony en nog zo veel dingen meer te letten. We zijn echter gewoon rustig bij het begin gestart en ik kreeg er erg veel plezier in om iedere week aan specifieke dingen te werken. Ook werkte ik naar een doel toe wat voor mij erg fijn was. Omdat we steeds in de wei moesten rijden wat niet optimaal was, kwam een eigen paard ter sprake. In het begin hield ik dit steeds af, omdat het een hele verantwoordelijkheid zou zijn en misschien toch niet direct iets voor mij… Nu, ik denk nog geen 3 maanden later, staat er een super leuke 5 jarige merrie op stal die ik mijn eigen paard mag noemen! Er is nog veel werk aan de winkel en ik heb de nodige spierpijn al achter de rug, maar wat een heerlijk gevoel om met mijn eigen paardje aan de slag te kunnen en daarbij het vertrouwen en de begeleiding te krijgen die ik nodig heb. Ineens kan ik hard aan het werk om de ambities die ik altijd heb gehad dichterbij te laten komen.
Kortom, heel erg bedankt dat je mij het vertrouwen hebt gegeven waardoor ik deze stap heb durven zetten. Samen gaan we ervoor en we zien wel waar we komen, genieten doe ik in elk geval iedere dag!

Dikke knuffel van Patricia & Daphne

[/su_spoiler]

En:

[su_spoiler title=”Recreatie ruiters,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Jolanda, oktober 2016

In december 2015 had ik mijn eerste les van Evy, ik had gelijk een klik met haar.
Haar ontspannen manier van lesgeven en ook hoe ze zelf rijdt, spreekt mij aan.
Als Evy op mijn paard rijdt ziet het er heel vriendelijk uit, en vooral ook heel erg goed! Nou weet ik dat mijn paard Kiki niet zo zou lopen als er teveel druk van haar gevraagd wordt, maar Evy heeft Kiki haar vertrouwen vanaf dag 1 gewonnen.
Dat kan ik me heel goed voorstellen, ze is eerlijk, betrouwbaar en heel lief.

Nou ben ik weer begonnen met wedstrijden te rijden, door Evy heb ik er weer plezier in gekregen en het vertrouwen. Het enige probleem was dat Kiki moeilijk de trailer op ging van huis af.
Dus heb ik met Evy overlegd, en ja mijn gevoel was goed, ze ging er gelijk in, nu ga ik haar inladen naar een wedstrijd met minnder spanning!
Sinds een paar maanden lest mijn dochter ook bij Evy, ze hebben altijd lol en lachen heel wat af, en natuurlijk leert ze ook heel veel. Evy we vinden je een fantastiche meidxx

geralda met fireGeralda van Sandijk, augustus 2015

Wij zijn heel blij met Evy als onze instructrice!
Sinds we Fire ruim een jaar geleden hebben gekocht geeft Evy les aan ons allebei (Geralda, 32 jaar en Xem, 11 jaar).
Het leuke van Evy is dat ze:

 • Gezellig is, grappig is en leuk kletst;
 • De les aanpast op je eigen niveau van rijden;
 • Leuke oefeningen kent en bedenkt;
 • Open staat voor nieuwe ideeen;
 • Helpt als je iets nog spannend vindt;
 • Heel ontspannen is;
 • Je pony begrijpt en goed kijkt naar de combinatie met je pony / paard.

Daarnaast is ze heel gedreven en enthousiast. Dat maakt het werken met Evy heel leuk. Ze geeft ook goede instructie, zowel in springen als dressuur. Ze kijkt hierbij ook goed naar de pony, hoe die loopt, hoe hij gebouwd is wat hij moeilijk vindt. Dan bedenkt ze weer oefeningen om dat te verbeteren. Evy leert je ook geen kunstjes maar juist om je pony te helpen echt goed te lopen en het zelf te doen.
Sinds we les hebben van Evy is Fire rustiger geworden in het rijden, hebben we hem meer voorwaarts leren rijden en kan hij dingen als springen en achteruit lopen wat hij een jaar geleden niet wilde. We hopen met Fire nog veel meer te leren en te bereiken met Evy’s gezellige hulp!

roseRose, Maart 2015

Toen ik in november 2014 mijn toenmalige bijrijpaard Diedie kocht, zat ik even met mijn handen in het haar. Ik ging van bosritjes en bakhobbelen naar een grotere passie voor dressuurmatig rijden. Maar na twee maanden vechten met mijn eigenwijze Gelderse merrie zat ik wel even met de handen in het haar!
Sinds januari 2015 krijg ik elke week les van Evy. Toen ze mij tijdens de eerste les vroeg waar ik naartoe wilde streven, vertelde ik dat ik graag eens een keer zonder gevecht en frustratie de bak door zou kunnen rijden met een ontspannen paard. Nu, drie maanden verder, moet ik een nieuw doel verzinnen, aangezien we in korte tijd als een echt team de bak door rijden! Diedie reageert erg goed op Evy’s lesmethode. Niet eindeloos rondjes rijden, maar actief aan het werk met uitdagende oefeningen. Ook mijn eigen rijkunsten gaan vooruit! We zijn veel bezig met rechtrichten, activiteit in de achterhand en mijn favoriet; “Spanning af laten vloeien aan de voorkant”. Wanneer Diedie zich weer erg druk maakt om niks, helpt Evy mij deze spanning ongedwongen af te laten vloeien.

De lessen van Evy worden helemaal afgestemd op de bui van Diedie, haar en mijn vaardigheden en vooruitgangen. Een stapje terug doen is geen probleem, Evy blijft geduldig en motiverend! Hierdoor heb ik niet alleen veel meer plezier en ontspanning in het rijden, maar groeit de band tussen mij en Diedie ook met de week! Kortom, ik ben zeer tevreden over Evy, en hoop nog veel samen met Diedie onder haar begeleiding te bereiken.

IMG-20140325-WA0012Patricia Meijs, December 2013

In de zomer van 2013 ben ik begonnen met lessen bij Evy, toen nog op mijn bijrijdpaardje. Het was een hele tijd geleden dat is serieus les had gehad dus voor mij een hele overstap om weer op mijn houding, de houding van mijn bijrijdpony en nog zo veel dingen meer te letten. We zijn echter gewoon rustig bij het begin gestart en ik kreeg er erg veel plezier in om iedere week aan specifieke dingen te werken. Ook werkte ik naar een doel toe wat voor mij erg fijn was. Omdat we steeds in de wei moesten rijden wat niet optimaal was, kwam een eigen paard ter sprake. In het begin hield ik dit steeds af, omdat het een hele verantwoordelijkheid zou zijn en misschien toch niet direct iets voor mij… Nu, ik denk nog geen 3 maanden later, staat er een super leuke 5 jarige merrie op stal die ik mijn eigen paard mag noemen! Er is nog veel werk aan de winkel en ik heb de nodige spierpijn al achter de rug, maar wat een heerlijk gevoel om met mijn eigen paardje aan de slag te kunnen en daarbij het vertrouwen en de begeleiding te krijgen die ik nodig heb. Ineens kan ik hard aan het werk om de ambities die ik altijd heb gehad dichterbij te laten komen.
Kortom, heel erg bedankt dat je mij het vertrouwen hebt gegeven waardoor ik deze stap heb durven zetten. Samen gaan we ervoor en we zien wel waar we komen, genieten doe ik in elk geval iedere dag!

Dikke knuffel van Patricia & Daphne

Sabrina, augustus 2013Sabrina

Sinds een jaartje heb ik les van evy.
Het bevalt me erg goed, gozer (mijn paard) is niet de makkelijkste in het begin kon hij niet makkelijk ontspannen en rustig draven. Dankzij Evy’s hulp is dit gelukt. Evy helpt mij erg goed, elke keer zie ik verbetering na de les
Ze helpt mij goed met alles, ze geeft fijn en duidelijk les.
Ik raad iedereen aan wat voor paard je ook heb neem les van Evy

Eva Bijkerk, juli 2013

Ik heb sinds kort les van Evy en ik ben zo blij met haar als instructrice! Milan is mijn eerste paard en ik heb nog niet zoveel ervaring met eigen paarden. Evy begeleid mij heel goed, we stellen doelen, ik krijg huiswerk en elke les leer ik wel iets nieuws. Evy is heel enthousiast, maar ook duidelijk wat ik heel fijn vind. Als iemand een instructrice zoekt raad ik zeker Evy aan.

Franske Donkers, april 2013franske3

Sinds kort heb Ik les van Evy. Ik heb les voor mijn paardje Acido. Het is mijn allereerste paard, en hiervoor had Ik alleen nog maar op de manege gereden. Het is dus nieuw voor me. En Ik heb dus weinig ervaring. Evy helpt me heel erg hiermee. Ik vind dit ook erg fijn. Mijn paard Is erg lief maar ze vind sommige dingen net zo moeilijk als Ik en dat Is soms lastig. Evy kan me dan alles duidelijk uitleggen, en dat vind Ik erg fijn. Als Ik Iets niet begrijp dan legt ze het nogmaals goed uit en anders doet ze het voor, en desnoods gaat ze er zelf op zitten. Daarna snap Ik het meestal wel ;). Ze weet er zelf erg veel van, dus als Ik Iets niet weet kan Ik het gewoon vragen. verder Is Evy super aardig. En het Is altijd gezellig In de les. Wat Ik ook erg fijn vind. Want Ik vind het niet leuk als het niet klikt. Dus als je een gezellige en ook vooral hele goede Instructrice wil, neem contact op met Evy!

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Wedstrijd ruiters t/m Z niveau,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Mariska Snel, Augustus 2016

14-02-2018 UPDATE:!!!
Alweer een tijdje les van Evy!
We gaan elke les nog steeds vooruit!! We zijn zelfs zo vooruit gegaan dat we sinds 04-02-2018 Z2 startgerechtigd zijn!!! Wat ben ik trots op me pony!! En natuurlijk trots op me lieve juffie die dat toch maar weer allemaal aan ons kan leren!!

mariska

Sinds vorig jaar hebben wij Rockstar gekocht en heb altijd les gehad van iemand anders. Wij kennen Evy natuurlijk al langer van de Tinkerdagen! En we zaten te twijfelen of ik misschien van instructie moest overstappen. Nu zaten wij diep na te denken over naar wie. Na veel nadenken en goede verhalen over Evy een proefles bij haar afgesproken. Deze les ontdekte we dat Evy zo rustig en kalm en duidelijk alles uitlegt, dat we besloten om over te stappen! Ik ben begonnen met rock in de M1 en we zijn al na een jaar M2 startgerechtigd! Dit geeft toch eigenlijk wel een beetje aan hoe wij deze lessen van Evy oppakken. Elke les is weer anders en elke les weer een uitdaging.. ben heel blij dat ik deze overstap gemaakt heb en dat we nu rustig gaan verder trainen en gaan ontdekken hoe ver we kunnen komen! Met deze begeleiding van Evy heb ik er alle vertrouwen in!

Regina Rosendaal, april 2016

regina

Evy en ik gaan al even terug, naar 2008 om precies te zijn. Beide studenten aan het Groenhorst College in Barneveld. Hippisch manager stond na 4 jaar op onze diploma’s.
Om toch aan de weg te spijkeren met paardrijden was ik op zoek naar een instructrice. En wie zou dat beter passen dan mijn schoolvriendin Evy. Dus opgebeld, afspraak gemaakt en begonnen.
Tijdens die proefles werd ik wel even met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik had mijn paard helemaal niet zo aan het lopen, het ging allemaal niet zo goed als ik dacht dat het ging. Nu krijg ik wekelijks les van haar. Evy heeft mij veel nieuwe inzichten gebracht en haar manier van lesgeven is heel anders dan wat er voornamelijk aan instructie gegeven wordt.

De lessen van Evy draaien om de basis welke vanuit daar uitgebouwd worden tot waar je heen wilt, een doel die je zelf bepaald en waarin zij je begeleidt. Ze houdt rekening met het niveau van de ruiter en het paard, ze kijkt naar de capaciteiten en is niet bang om eerlijk te zijn. Ze is doortastend, begrijpend, geeft inzichten, legt duidelijk uit, verzint altijd iets nieuws en probeert je te stimuleren om vooruit te denken en vooruit te blijven gaan. Elke les is er weer een verbetering van wat er in de voorgaande lessen is behandeld. Ik merk en voel dat mijn paard en ik sprongen vooruit maken. De bespiering van mijn paard is aan het veranderen, hij staat scherper aan de hulpen, we begrijpen elkaar beter en dat heb ik stiekem toch wel aan haar te danken!
Evy is iemand die op een heel plezierige, goede, vernieuwende en vooral constructieve manier lesgeeft, iets waar je echt verder mee komt.

Dus Evy,
Bedankt!

11139419_782963031810707_9079982969137909337_nLoes Lavrijssen, april 2015

Sinds Augustus 2014 lessen mijn zus en ik bij Evy. Ik ben begonnen met het verder inrijden van een 4 jaar jonge kwpn merrie waarmee het doel is om uiteindelijk wedstrijden te gaan rijden. Mijn zus rijd een jonge fries en is aan het trainen voor de IBOP. We wilden graag les aan huis en ik nam contact op met Evy.

Evy is een gezellige, enthousiaste meid die duidelijk plezier heeft in het lesgeven. Het is erg fijn dat ze veel aandacht besteedt aan een goede basis, erg duidelijk de oefeningen en handelingen uit kan leggen en ook waarom iets goed of niet goed is voor je paard. Evy’s manier van lesgeven is erg paardvriendelijk en ze geeft je als ruiter vertrouwen. Wanneer mijn jonge merrie het moeilijk vindt of soms wat puberaal is, en best even lastig kan doen, gaan we gewoon even een stapje terug om van daaruit weer op een ontspannen manier verder te werken naar de oefeningen toe. Geen haast, het leertempo van het paard wordt goed in de gaten gehouden en het paard krijgt de kans om zich goed te ontwikkelen! Heel erg fijn.

Mijn zus en ik zijn heel erg tevreden met de goede, uitdagende en zeker ook gezellige lessen. Wij raden haar lessen dan ook zeker aan! Evy, heel erg bedankt en dat er nog vele lessen mogen volgen!

elkeElke, januari 2015

Ik heb nu ongeveer al zo’n half jaar les van Evy, en ik ben nog nooit,zo goed en zo snel vooruitgegaan! Ik heb mijn pony Meggie al een aantal jaren en het is en blijft zeker niet de makkelijkste. De ene keer gaat het beter dan de andere. Ik rijd nu net een jaar wedstrijden en in het begin scoorde we rond de 180 punten op een wedstrijd. In 2maanden tijd werd dit al 195! Evy kan supergoed uitleggen. Niet alleen hoe je iets moet doen maar ook vooral waarom! In de lessen besteed ze veel aandacht aan ontspanning, aanleuning en de achterhand. Iets waar we dankzij Evy ontzettend in gegroeid zijn! Evy neemt de tijd vo]or je en laat je tijdens het rijden niet alleen maar voelen maar ook nadenken. Ik raad haar lessen aan iedereen aan!!

Gitte Hilst, september 2014

Ik heb nu 2,5 jaar een verzorgpaard. Het 1e half jaar was ze nog niet beleerd onder het zadel en heb ik d’r alleen maar gelongeerd en verzorgd. Na een half jaar werd ze beleerd en gelijk gedekt. Na een maand kon ik eindelijk met haar rijden en het ging erg goed maar ik liep toch wel tegen dingen aan.

gitte

Een jaar later had ze haar veulentje en tijdens het weer terug oppakken ben ik verder gegaan met lessen.
Nu krijg ik sinds een jaar les van Evy. Sinds die tijd zijn we erg vooruit gegaan. Als ik ergens vragen over heb, neemt Evy de moeite en tijd om het goed uit te leggen. Evy helpt ons goed in de lessen, steeds als we ergens tegenaan lopen besteedt ze daar veel aandacht aan. Ik leer ook het aanvoelen van mijn paard wat ik erg fijn vind. Niet alleen bij mijn verzorgpaard heb ik wat aan de lessen maar ook op andere paarden die ik rijd merk ik dat ik de oefeningen goed kan gebruiken. Nu is mijn verzorgpaard 6 en kan ik wel zeggen dat we wedstrijdklaar zijn.
Ook ga ik regelmatig met Evy mee op wedstrijd, niet alleen voor de gezelligheid maar ook hier leer ik weer dingen.
Evy, bedankt voor al je hulp tijdens de lessen en ik hoop dat ik nog lang les van je heb!

daniqueDanique Lindner, juni 2012

Mijn paard Guarneri, is nu ruim anderhalf jaar in mijn bezit. Een simpele greep uit de verbeterpunten; meer achterhand, ontspanning, buiging en mijn eigen houding uiteraard. Evy is een stalgenoot van mij en zij heeft mij van Februari tot aan April enkele keren lesgegeven. Wat ik zelf belangrijk vind in het krijgen van les is de moeilijkheden opzoeken om ruiter en paard te confronteren met de zwakheden. Daarnaast vind ik het leren voelen erg belangrijk, zodat de ruiter ook leert hoe het zelf bepaalde problemen moet oplossen. Ik zie dit zeker terug komen in de lessen, de lessen zijn mij daardoor goed bevallen. Ik raad daarom anderen ook aan om les te nemen van Evy.
Eigenschappen die ik van een intructeur/instructrice belangrijk vind zijn rust, duidelijkheid, geduld en consequentie. Evy beschikt zeker over deze eigenschappen. Haar motto in het lesgeven kan ik mij zeker bij aansluiten. De lessen zijn gevarieerd en zelf kan je invullen wat je graag in de lessen zou willen doen. Waarvan ik denk, dat dat zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van het gevoel van de ruiter. Daarnaast ben ik niet alleen rijtechnisch geholpen, maar ook in het overwinnen van angsten (althans, mijn paard leert om bepaalde angsten te overwinnen…) wat zeker niet onbelangrijk is. Er word dus veel tijd aan de basis besteed en dat vind ik een van de beste kwaliteiten. Tijdens een les was ik zelf ontevreden over mijn zit, toen heeft zij mij aan de longe genomen zonder beugels en met een bijzet. Erg simpel maar zeker doeltreffend, naar mijn mening was dat de beste les tot nu toe. Nu (ook) mijn paard eindelijk haar angst heeft overwonnen van juryhokjes, ben ik bereid om onze eerste B proef te starten op 29 juli aanstaande.
Kortom, een instructrice met veel geduld en met kennis van zaken die weet waar ze de essentie moet leggen voor een goede les en een goed en fijn paard.

Claire1Claire van den Brul, april 2012

Een maand geleden ben ik begonnen met lessen bij Evy. Nou is Ultiem (mijn paard) absoluut niet makkelijk en is het lastig een juiste manier te vinden hem rustig in het hoofd te houden, en tevens ook mezelf. Eigenlijk al meteen de eerste les voelde ik verbetering. Ultiem was super rustig en los, maar toch actief aan m’n been. Ook zelf was ik heel erg ontspannen.
Zelf moet ik m’n winstpunt in de B dressuur nog halen, en daar begeleiden de lessen van Evy, en Evy zelf natuurlijk, mij super bij! De lessen bestaan bij mij vooral uit de basis o.a; nagevelijk houden, ontspannen rijden van het paard, correcte houding, hulpen en zit en aan het einde van de les bereikt hebben wat ik wilde bereiken. De lessen zijn absoluut niet saai, maar erg gevarieerd.
Ik raad het iedereen aan, wat voor paard je ook hebt, welk niveau je ook rijdt!

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Angstige ruiters,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Henny, december 2018
Evy helpt je vertrouwen te winnen
En neemt de tijd voor je om zo over je angst heen te komen .
Na een val van een nieuw paard ben ik het vertrouwen kwijt geraakt ,
En durfde niet meer te rijden
Bang om te vallen ….
En toch na 3 jaar miste ik het paardrijden enorm ….
En ik toch de moed verzameld heb om weer te gaan paardrijden
Heb contact opgenomen met Evy
En heb nu mijn 2 de les gehad op Maddy …..
Wat een fijn vertrouwd/ gevoel.

Gerry, Maart 2018

Ik heb vaak met verlangen gekeken naar de buiten ruiters die ik wel eens tegen kwam op wandelingen in de mooie landelijke omgeving waar ik woon. Oh gosh, als ik toch eens zo’n buitenrit zou kunnen maken! Toch moest ik 50 worden voordat het zo ver was; ik besloot het is nu of nooit en nu ga ik paardrijlessen nemen! Na les 1 gelijk verkocht en mijn 1e jaar lessen op een manege gevolgd om de basis onder de knie te krijgen, en ook mijn 1e bosritten gemaakt; wat heerlijk!. Dat ging goed tot er een kink in de kabel kwam – ik werd bang, heel bang…., plotseling en voor alles en iedereen. Halverwege 2017 heb ik een klinische depressie gekregen die gepaard ging met enorme paniek aanvallen. Die paniek kwam ‘out of the blue’ opzetten, en dat is ook een aantal keer gebeurd tijdens een paardrijles. Gevolg; negatieve associatie met paarden, ik zat compleet in de stress op het paard en durfde met name niet meer te galopperen. Allemaal irrationeel, het had misschien helemaal niet zoveel met het paard of het rijden te maken, dat wist ik ook wel, maar toch, de angst had zijn intrede gedaan….Paar vervelende ervaringen op de manege; ze probeerden me door het dieptepunt heen te trekken door me te pushen om door te zetten, maar ik durfde gewoon niet! En, eerlijkheidshalve, ik durfde ook niet te zeggen wat er aan de hand was omdat ik een beleefde maar gespannen verhouding had met mijn instructrice (geen klik, dat kan dus gewoon). Dus, exit paardrijden. Heel jammer, want dat was nu juist een stuk ontspanning wat ik zo hard nodig had tijdens de herstelperiode van mijn depressie. In november, toen het weer wat beter ging met mij, ging het toch weer kriebelen. Ik wilde weer terug op het paard, maar hoe en bij wie? Na wat zoeken op internet kwam ik bij de site van Evy terecht. Gemaild en mijn vraag/probleem voorgelegd. Kon zij mij helpen? Dat kon ze! Na een afspraak om kennis te maken, en waarbij we gelijk een leuke klik hadden, was ik opeens een ‘angst klant’ die voor 10 lessen ging op de superlieve Maddy. De 1e les; met spanning op het paard gestapt, rustig los stappen, een beetje draven, met steeds de nadruk op ontspanning (maakt niet uit hoe je op het paard zit, als je er maar ontspannen op zit!). En dat ging goed! Zo goed, dat ik tijdens mijn 1e les zelfs weer een voorzichtige galop aandurfde! Dat was het laatste waar ik op gerekend had, maar het gebeurde toch en ik kwam euforisch thuis. Alle lof voor Evy (die rust en vertrouwen uitstraalt tijdens de les maar je toch uitdaagt om een stapje verder te gaan) en ook voor de lieve Maddy, de meest betrouwbare en heerlijke Tinker van de wereld. Ik had het paardrijden terug! Inmiddels zijn we een paar maanden verder. Ik rij nog wekelijks 2 keer op Maddy, krijg les van Evy, en galoppeer weer zonder angst en vol vertrouwen en ga met sprongen vooruit in mijn rijkunsten. Ik heb allerlei dingen gedaan en geleerd die in de reguliere manege lessen op een manege nooit aan de orde kwamen. Omgang met paarden, hoe reageren ze, zitlessen, longeren in de paddock, hoe temperatuur je een paard, hoe haal je een paard uit de paddock, meehelpen met het verzorgen van Evy’s stoere hengsten, Amor en Macklemore, een buitenrit op Maddy dwars door een woonwijk in Nijkerk (waarbij ik mij bij het passeren van een schoolplein vol juichende kleuters als Sinterklaas te paard voelde
?
). Dus, ruiters die bang zijn (geworden). Laat je niet weerhouden om het rijden weer op te pakken. Met de juiste match tussen ruiter, paard en instructrice (Evy) is alles mogelijk!

Ingrid, oktober 2017

Na jarenlang gereden te hebben bij een manege en buitenritten te hebben gemaakt, was ik gestopt omdat ik na een harde val op een buitenrit, bang was de controle over het paard te verliezen en daardoor krampachtig op het paard zat. Het bleef knagen, ook omdat mijn dochter met veel plezier rijdt.
Na veel gezoek op internet, bij Evy voor de 5 lessen gekozen. Dat was een schot in de roos. Al bij de eerste les begon ik te ontspannen op Maddy en durfde ik een galopje. Evy geeft heel rustig en prettig aanwijzingen en veel complimenten en aanmoedigingen. Ze voelt heel goed aan hoe je net een stapje verder kan gaan en bouwde zo mijn zelfvertrouwen op waardoor ik in de binnenbak, buitenbak en zelfs om de rotonde en langs grasmaaiers durfde te rijden!
Daarnaast leerde Evy (en Maddy) mij veel over mijn omgang met paarden als ik rij. Wanneer gebruik je je hulpen en hoe doe je dat dan.
Na de lessen durfde ik weer een buitenrit te maken in Scheveningen. Daar bleek meteen hoe veel ik van Evy geleerd had. Door mijn paard alleen aan te sporen als het nodig was en op haar gedrag te letten, luisterde zij uitstekend naar mijn hulpen. Daardoor kon ik ontspannen en genieten.
Ik kan iedereen aanraden om bij Evy les te nemen. Niet langer twijfelen en gewoon doen, zou ik zeggen.
Evy heel erg bedankt en ik ga zeker weer rijden, bij een manege of op een buitenrit!

Sera, september 2017

Jarenlang heb ik met veel plezier paard gereden. Lekker er op uit naar heide en bos en dressuur trainen in de bak. Tot het moment dat ik een paar keer over de kop sloeg in galop. Dit bleek te komen door een medische oorzaak waardoor mijn paard per direct met pensioen kon. Ik was van het over de kop slaan behoorlijk geschrokken en heel verdrietig omdat mijn paard ernstig ziek was. Hier een beetje van bijgekomen ging ik op zoek naar een nieuw jong paard om zelf op te leiden. Tijdens het beleren kwam ik erachter dat ik een diepe angst had ontwikkelt voor het voorwaarts rijden en voor de galop. Om weer voorwaarts te durven rijden, aan te galopperen en galop te verruimen heb ik contact gezocht met Evy. Op haar website stond precies wat ik zocht: “meer vertrouwen krijgen door te rijden op één van de twee superbrave tinkers onder deskundige begeleiding”.
De afgelopen weken heb ik in mijn eigen tempo eerst samen met Maddy en daarna samen met Meaghan gewerkt aan mijn angst. Evy heeft mij hier super in begeleid. Deskundig, rekening houdend met mijn grenzen, maar hierin probeerde ze wel om stapje voor stapje deze grens iets op te rekken zodat ik ook daadwerkelijk vooruit ging en steeds nieuwe dingen kon proberen. Vanuit voorzichtig kleine stukjes galop zijn we gegaan naar galopperen over balken, een buitenrit met galop en uiteindelijk galopperen aan de longe zonder zadel. De paarden van Evy vertrouw ik voor 100%. Dit kan ik nog niet zeggen van mijn eigen paard. Ze moet nog veel leren, waaronder galop onder de man. De angst om haar te rijden is nog niet helemaal weg, maar voor mijn gevoel is dat een kwestie van tijd waarin ik samen met mijn paard werk aan een goede relatie en onderling vertrouwen. Dat we er gaan komen en dat ik ooit met mijn eigen paard ook buiten een galopje aandurf daar ben ik 100% zeker van! Dank Evy, Maddy en Meaghan

Linda, september 2017

Vier jaar geleden ben ik erg hard gevallen met springen. Ik heb bewusteloos op de grond gelegen en kan me eigenlijk helemaal niks meer van dat moment herinneren. Er was waarschijnlijk iets in mijn hoofd niet helemaal goed waardoor ik gevallen ben. Mijn val had eigenlijk niks met paardrijden te maken. Maar toch werd ik opeens heel erg bang om te springen. Ik ben toen ook gestopt, maar omdat ik het springen ging missen ben ik toch weer begonnen. Helaas bleef ik erg zenuwachtig. Door de zenuwen at ik niet veel van tevoren en ik had alleen maar buikpijn. De springles voelde voor mij op een gegeven moment meer als “moeten” in plaats van leuk vinden. Ik was het vertrouwen helemaal kwijt.

Een paar maanden geleden besloot ik om maar helemaal te stoppen, want ik kon er niet meer tegen dat ik me elke keer zo druk aan het maken was. Ik heb vaak tegen mezelf proberen te vertellen dat mijn val en springen niks met elkaar te maken hadden maar niks hielp. Ik bleef bang. Doordat ik het springen zelf toch nog wel een beetje leuk vond, besloot ik maar om hulp te zoeken.

Na wat googelen kwam ik terecht op de site van Evy. Ik las dat ze ruiters hielp met hun angst. Ik besloot haar te mailen. Na contact te hebben gehad, werd er besloten om een 5-daagse cursus te doen. Ik heb vier dagen op Meaghan gereden en een dag op Maddy. Het voelde meteen erg goed. De paarden waren heel braaf en heel fijn om op te rijden. Evy zelf geeft super les! Ze blijft altijd zo rustig en heeft me echt weer vertrouwen in het springen gegeven. Ze houdt heel erg rekening met ruiter en paard. Haar lessen zijn afwisselend, elke keer bedenkt ze wel weer iets anders leuks. Het was heel erg gezellig en ik zou haar zeker aanraden!

Dank je wel, Evy! Ik kom zeker nog eens langs voor een les.

Justa, september 2017

Het zal helaas, weet ik nu, voor veel ruiters herkenbaar zijn; rijden met angst. Of liever; nίet rijden met angst. Na nare ervaringen met mijn eigen jonge en zeer sensibele paard durfde ik niet meer op te stappen. Tja, en als je niet durft op te stappen kan je de rest van het rijden ook wel vergeten.

Na het overlijden van mijn eigen paard en daarna van een ontzettende brave en lieve ruin waar ik op mocht rijden zag ik het niet meer zitten; ik kon het niet meer opbrengen om mezelf weer over mijn angst heen te hijsen… ik gaf het op. De drempel was te groot. En ik schaamde me ervoor.

Alhoewel ik nu weet dat er heel veel ruiters rondlopen die op een of andere manier angst ervaren, durfde ik het niet toe te geven, laat staan hulp te zoeken. Ik maakte mezelf wijs dat ik in een andere fase van mijn leven zat en dat paardrijden me meer kostte dan dat het me opleverde.

Maar zoals velen ook zullen herkennen is de energie en de rust die paarden kunnen geven iets waar je naar blijft verlangen, ook of misschien juist wel als het even tegenzit. Ik wilde niet naar een manege waar vaak alleen de eerste lessen even rekening wordt gehouden met onzekere ruiters. Bovendien ben ik geen absolute beginner en was ik bang dat ik al vrij snel een paard toegewezen zou krijgen dat misschien wel braaf is maar toch ook zijn streken heeft. Dus na kijken op internet en op haar website, en weer wachten en weer kijken trok ik de stoute schoenen aan en nam ik contact op met Evy.

De eerste les mocht ik op lieve Maddy rijden en eigenlijk voelde Evy precies wat ik nodig had; gewoon even dat steuntje in de rug. Elke les die volgt weet ze me uit te dagen om op een comfortabele manier een stapje verder te zetten. Van de eerste keer opstappen tot een buitenrit en springen. En als er dan even iets even anders gaat als dat ik verwacht kan ik erom lachen en gaan we weer vrolijk verder. Evy geeft me vertrouwen en straalt dat ook uit naar de paarden. En ze voelt precies aan hoe ver ze me kan uitdagen en doet dat met een vanzelfsprekendheid waardoor je ervan uitgaat dat het gevraagde de normaalste zaak van de wereld is. Haar paarden zijn meewerkend en ontzettend braaf zonder afgestompt te zijn. Ze worden door Evy zelf goed opgeleid zodat je echt fijne paarden mag rijden terwijl je aan jezelf werkt, hetzij om je angsten te overwinnen of gewoon om beter te leren paardrijden, of gewoon om te genieten van het rijden. Ik kan echt iedereen die even niet meer durft maar wel graag wil aanraden om contact op te nemen met Evy om de mogelijkheden te bespreken.

Line, augustus 2017

Ik volg al een aantal maanden les bij Evy. Daarnaast longeer ik ook, maar daar had ik nooit les in gehad. Mijn jonge paard was altijd heel braaf tijdens het longeren, maar begon ineens uit het niets te steigeren en weigerde op een volte te lopen. Ik wist niet zo goed waar het aan lag en daarom heb ik Evy gevraagd om mij te helpen. Daarnaast vond ik het steigeren ook best wel eng. Evy liet mij eerst zien hoe zij het deed en daarna mocht ik het zelf proberen. Ze liet mij zien wat ik moest doen in bepaalde situaties en ik kreeg het vertrouwen weer een beetje terug. Ik vind het vooral heel fijn dat ze rustig, geduldig en heel positief is! Uiteraard probeert mijn paard het nog wel eens, maar doordat ik heb geleerd hoe ik er op moet reageren gaat het stukken beter!

Anita, juli 2017

Het was niet makkelijk om een veilige plek te vinden na jarenlang door angst niet meer gereden te hebben. Bij een hoop stallen zeggen ze maar al te gauw dat de paarden ‘echt heel braaf zijn’ , maar tijdens de lessen gaan de paarden er dan toch ineens vandoor ! Niet handig als je angstig in het zadel zit. Daarbij komt dan ook nog vaak een schreeuwende instructeur waar zelfs de paarden bang van worden.

Evy straalt vanaf het begin rust en eerlijkheid uit. En het paard is echt braaf ! Doordat ze een allround instructrice is, en goede mensenkennis heeft, krabbel je langzamerhand uit je comfort zone. Voor iedereen die angst heeft voor paarden of paardrijden, is Evy de juiste persoon !

Hilda, juni 2017

Lessen… Dat moet leuk zijn.. Best zwaar werk samen met je paard , maar leuk om samen verder te komen.
Zo was dat ook voor mij.. Tot dat ene moment dat mijn plezier in het paardrijden in een vingerknip zich omdraaide tot angst… Echt angst.. Uit het niets. “Ach stel je niet aan zei ik tegen mezelf.” Tot huilens aan toe zat ik er op en niet meer verder willen. Lange tijd dan ook niet op mijn paard gereden. Paard verkocht omdat ik er niet meer op durfde… Paard was met zijn 1.79 te groot… Daar lag het aan… Hield ik mezelf voor. Tijd opzoek geweest naar een braaf kleiner paard. Lange tijd bezig geweest met zoeken maar niets voldeed… Arme beesten!

Op een dag werd ik gebeld dat er een Friese hengst te koop was.. Uhu een hengst. Ik erheen met mijn dochter die overigens overal bij was en was op slag verliefd. Nog 2 keer zijn we wezen kijken en rijden. Wat een lieverd. Ik overstag en we hebben Cooper gekocht. Paard laten wennen, longeren etc. Zo… Ik kan weer rijden….. NOT. Daar was meneer angst weer. Wat moest ik ermee.. Wat kon ik er mee.. Ik kon alleen maar huilen.

Alle therapieën , hypnose, alle pillen geprobeerd… Maar niets had geholpen en mijn hoop was weg. Een paar hopeloze pogingen verder wist me echt geen raad meer… Conclusie was dan ook: Stoppen met de paarden en het rijden. ‘s Avonds nog een poging op Google…… Angst met paardrijden! Daar zag ik een aantal dingen staan die ik al een aantal keer voorbij had zien komen zo ook de advertentie van Evy. Na een tijdje nagedacht te hebben en meerdere malen haar site te hebben bekeken trok ik mijn stoute schoenen aan en appte ik haar.. Met een houding van: “waar kan zij me nog mee helpen?”

Afgesproken dat ik eerst op Maddy een les zou doen bij haar in Nijkerk. Zo gezegd, zo gedaan…. Wat een schat die Maddy. Daar gereden en angst ging over in onzekerheid. De week erna kwam Evy bij ons lesgeven op mijn eigen paard. Mijn nagels had ik al niet meer van het bijten maar ik zou en moest die les rijden. En die week erna weer. Evy gaf mij mijn rijden terug…. Mijn angst pakte ze van me af en gaf me beetje voor beetje mijn zelfvertrouwen terug. Mijn paard hielp me er ook bij die ondanks zijn jonge leeftijd heel erg braaf is. Mijn dochter die ook nooit van mijn zijde week, hielp me als ik geen les had.
We gingen een stapje verder…les bij Evy op de manege met Cooper. Weer alle nagels weg maar weer een drempel over. Langzamerhand ga ik met Evy en mijn dochter alle drempels nemen die nodig zijn om tot een hoger niveau te komen met mijn lieve zwarte knappe hengst.
Dank je wel Evy.
Dank je wel Demi.

Uit mijn hart kan ik zeggen dat ik jullie altijd dankbaar zal zijn dat jullie mij mijn droom en mijn plezier in de paarden hebben terug gegeven .

Groeten Hilda van Rooijen en Cooper

Kathalijne, februari 2017

Mijn hele leven ben ik bang geweest voor paarden. Toen ging mijn dochter paardrijden op de manege. En elke les van haar, kwam ik super enthousiast thuis. Wat een mooie en fascinerende dieren! Ik wilde haar graag helpen, of zelf leren rijden, maar durfde niet.

Toen zag ik op internet de cursus van Evy. Ik heb inmiddels 3 lessen gehad en ben super blij dat ik hier aan begonnen ben. Afgelopen week kon ik mijn dochter helpen, bij het poetsen en opzadelen van de pony waar zij op moest rijden. Voor ons allebei super leuk! De lessen bij Evy zijn voor mij perfect, om meerdere redenen. Ze heeft tot nu toe elke les heel veel uitgelegd over de paarden en pony’s. We hebben ruim de tijd. Dus geen gehaast, maar rustig poetsen, opzadelen, rijden, in / bij de paddock naar de paarden kijken en daarover praten.

Daarnaast heeft ze de liefste tinker die er is. Perfect om mee te oefenen als je niets durft!
Ik heb pas 3 lessen gehad, maar ben nu al heel blij met dit resultaat. Naast het feit dat ik al heel veel geleerd heb, is het ook erg gezellig!
Deze cursus is echt een aanrader voor iedereen die wel graag wil, maar niet durft.

Dank je wel Evy!

Paula, oktober 2016

Het is ruim 15 jaar geleden dat ik voor het laatst paardrijlessen heb gehad.
In het verleden heb ik bij een manege niet zo’n leuke ervaring gehad met een paard en werd eigenlijk een beetje aan mijn lot overgelaten. Ik had o.a grote angst om het paard van stal te halen en had weinig tot geen zelfvertrouwen meer.
Omdat ik altijd van paarden ben blijven houden, bleef het kriebelen. Dolgraag zou ik weer willen paardrijden, maar de angst hield mij tegen.
Nu anderhalve maand geleden, kwam ik via via in contact met Evy.
Ik ben begonnen met een privéles op Maddy en ben zo blij dat ik deze stap heb genomen.
Evy straalt enorm veel rust uit en stelt mij op me gemak. Ze is vriendelijk en geeft duidelijke aanwijzingen.
Stap voor stap gaan we verder en ik kan me echt ontspannen en ervan genieten.
Ik ga met plezier naar de trainingen.
Ik ben nu 5 lessen verder en ben in de laatste les met Maddy los in galop geweest.
Ik loop nu zonder angst de stal in en ga haar verzorgen en opzadelen.
Zonder angst liep ik met een paard aan het halster naar buiten.
Samen met Evy hebben we paarden opgehaald in de paddock en later weer dekens opgedaan.
Gewoon tussen loslopende paarden…… Dat zou ik eerst nooit hebben gedaan.
Mijn zelfvertrouwen is door Evy weer aan het groeien, ik durf al zoveel meer.
Ik ben blij dat ik Evy heb mogen ontmoeten en Maddy is echt een super lief paard.
Ik blijf voorlopig lekker doorgaan met de lessen van Evy!!

Sanne Houda, juli 2016

Sinds een aantal weken ben ik bij Evy gestart met priveles op Maddy. Ik ben 30 jaar en pas sinds een klein jaartje begonnen met paardrijden en ik vind het allemaal nog een beetje spannend af en toe.
Evy helpt me om over mijn angst heen te komen door me op mijn gemak te stellen.
Zo kan ik ontspannen rijden en echt met het rijden bezig zijn. De dingen die ik spannend vind oefenen we extra zodat de angst overwonnen wordt. Evy straalt veel rust uit, die rust wordt als vanzelf overgenomen door de paarden en ook door mij.
Ze komt met ideeën over wat we kunnen gaan oefenen (heel divers zoals bijvoorbeeld zonder zadel rijden of zitles) en is enthousiast over het lesgeven. Ze neemt de tijd voor je en legt alles duidelijk uit. Evy zorgt goed voor al haar paarden en ze staan lekker de hele dag buiten. Ze mogen heerlijk paard zijn en daar geniet ik van.

Bovendien is ze erg gezellig wat ook niet geheel onbelangrijk is ?

Ik ben benieuwd wat ik nog allemaal ga leren en kijk steeds uit naar de volgende les!

Jantien van der Deen-Develing, april 2016

Al sinds mijn jongste jeugd ben ik behoorlijk, zo niet panisch bang voor paarden. Paarden hoeven maar naar mij te kijken of ik ben al weg… Met een hek ervoor, geen probleem, maar zodra een paard “los” loopt, gaat bij mij het angstzweet over mijn rug heen en denk ik maar aan een ding, wegwezen! Wel altijd jammer gevonden, maar nooit een reden gehad om er iets aan te gaan doen.
Maar nu wel.. mijn kids wilden graag gaan paardrijden, want…hun nichten, neef en tante rijden paard en met de mei vakantie in Zeeland is het zo leuk als zij ook kunnen rijden… ja, ja! En daar sta je dan, met het angstzweet op je rug in een manege, met 2 kleine jongens en 2 pony’s en geen vinger durven uitsteken. Op dat moment besloot ik, hier moet ik wat aan doen. Ben gaan zoeken op het internet en zo kwam ik terecht op Evy haar site, kende haar niet, nog nooit van gehoord, maar na wat gesurfd te hebben en de verhalen te hebben gelezen dacht ik, ik ga Evy mailen en vanaf dat moment is het balletje gaan rollen en ben ik nu na een aantal sessies, aan het paardrijden.
Wat Evy mij heeft geleerd heeft is zelfvertrouwen op te bouwen, durven te vertrouwen op het paard, maar vooral ook op jezelf, door veel te kijken naar het gedrag van paarden, heel veel te praten en uit te leggen en vooral mij dingen zelf te laten doen. De eerste keer in de stal, durfde ik de box niet in en kreeg ik het spaansbenauwd toen ik met Evy de paddock in ging, waar al die paarden los staan.Toch liep ik aan het einde van de eerste sessie met Funky aan het halstertouw terug naar de manege. Wat was ik trots op mezelf! En zo gingen we steeds een stapje verder, tot ze in een sessie zei, ik ga even iets pakken, doe jij Meaghan even.. toen moest ik wel even nadenken en ik heb het gedaan, alleen, wat was het een overwinning. Nu na diverse sessies, stap ik zelf de box in, sta ik in mijn eentje te poetsen en zadel ik Meaghan op om te gaan rijden. Wat ik heel fijn vind, is dat Evy je niets laat doen, waar je niet achterstaat, in je eigen tempo dingen laat ontdekken, maar je tegelijkertijd wel aanspoort om steeds een stap verder te gaan. Geen sessie is hetzelfde, elke week weer wat anders en nieuws, en ik.. ik vind het geweldig om te doen, sta steeds weer versteld van mezelf en sta (redelijk) vol zelfvertrouwen in de manege en help mijn kinderen met op- en afzadelen en ondersteun ze daar waar nodig, zonder angstzweet!
Ik ben er nog niet, en we gaan nog even door, want ik wil echt leren paardrijden. Voor mij was (tot nu toe) het hoogtepunt, toen ik op een studiedag mijn kids meenam naar Evy en ik samen met mijn oudste zoon buiten heb gestapt, ik op Meaghan en hij op L’Espoir, wie had dat ooit gedacht!
Ik ben Evy heel erg dankbaar dat zij mij van mijn angst heeft afgeholpen, wat heb ik veel gemist de afgelopen jaren! Helemaal vol vertrouwen ben ik nog niet aan het rijden en ik denk nog teveel na over alles, maar ik geniet er met volle teugen van!

patty

Patty Goosens, september 2015

Vandaag weer een hele leuke, leerzame les gehad van Evy! Een paar weken geleden wilde ik nog het bijltje erbij neergooien; waar doe ik het allemaal voor, het is veel te moeilijk en ingewikkeld dat paardrijden, zoveel dingen tegelijk doen, autorijden is veel makkelijker, die pony van mij krijg ik niet onder controle, die doet wat ze wil, ik ben veel te bang. Dankzij het geduld en enthousiasme van Evy heb ik toch weer zelfvertrouwen opgebouwd en voel ik mijn pony, een draver, veel beter aan. Ik weet waar de rem zit en voel aan wanneer ze iets wil gaan doen wat ik (nog) niet wil. Ik moet nog vreeeeselijk veel leren, maar ik zie het nu weer zitten om toch binnenkort weer een bosritje te kunnen gaan maken! Dank je wel, Evy!

lisaLisa van Essen, augustus 2015

Wij hebben sinds een aantal weken nu les van evy. Evy heeft heel erg veel geduld en is ontzettend duidelijk naar de ruiter toe.
Ik ben sinds mijn laatste paard heel bang geworden en Evy helpt ons daar perfect mee. Tegelijk trainen we mijn 4 jarige tinker Fea. Wij zijn beiden erg gesteld op Evy en hebben erg zin in de trainingen!

Evy geeft op een leuke en duidelijke manier les en vind de band met het paard zeer belangrijk!

Wij zijn super blij met Evy als onze instructrice!

Groetjes
Fea en Lisa

sandra met falcoSandra Voorwinde, augustus 2015

Sinds 2008 heb ik een hele lieve, maar dominante fjord, Falco heet hij.
Zelf minimaal tot geen ervaring met paarden, ja in mijn jeugd een paar lessen gehad. Ik ben nu 40 jaar.
Dus zelf aan de slag, dat lukte me aardig heb zelfs een endurance meegedaan.
Nu ben ik in 2012, nog niet eens van Falco, maar van een gehuurd paard afgevallen en een flinke smakkerd gemaakt, een week in het ziekenhuis gelegen en heel veel geluk gehad, t bleef nu bij een scheur in mn schedel.
Na langzaam weer te willen rijden, zat de angst er goed in. Helaas begreep mijn omgeving er weinig van, was toch niet van Falco gevallen?
Falco voelde dit haarfijn aan en begon (niet hoog), maar te bokken, soms steigeren. Ik merkte dat ik niet meer met een fijn gevoel naar stal ging, als ik wel ging, kreeg ik een schuldgevoel, dat ik niet meer reed, dus ging bijna niet meer, liet mijn dochter hem verzorgen.
Falco was echt ongelukkig, hij werd steeds nukkiger.
Gelukkig hoorde ik via via van Evy, eerst voor mijn dochter een proefles geregeld om te zien wie Evy was.
Later vroeg ik haar om hulp en voor het eerst had ik iemand die naar me luisterde, me begreep. Ze liet me in me waarde, als ik bang ben, laat ze me bang zijn en beginnen we weer van voor af aan. Stapje voor stapje kreeg ik weer vertrouwen.
En dat hielp, nu ik denk een les of 7 verder, ik ben er nog niet, maar rij ik weer een paar keer per week. Evy komt 1x in de week en ik heb weer plezier. En nog belangrijker Falco heeft weer plezier.
Ik ben Evy heel dankbaar en hoop nog veel van haar te leren

jess

Jessica de Bruin, juni 2014

Sinds februari 2014 heb ik les van Evy op haar paarden (Murphy en L’espoir). Een aantal jaar geleden ben ik gestart met paardrijden, na een paar lessen ben ik tijdens de galop van mijn paard gevallen. Sinds de val heb ik nooit meer gereden. Omdat mijn liefde voor paarden aanwezig bleef ben ik op zoek gegaan naar een goede instructrice. Op de website van Evy sprak zij over angst door slechte ervaringen, dit was voor mij wel en trigger om contact met haar op te nemen. De eerste lessen waren ontzettend spannend maar Evy heeft me daar erg goed in begeleid. We hebben niets overhaast en stapje voor stapje kreeg ik iets meer vertrouwen. Met name door mijn eerdere val tijdens de galop durfde ik dit niet aan. Na een aantal lessen zijn we hiermee gestart aan de longeerlijn. Dit riep bij mij zeer veel angst en spanning op, maar we hebben doorgezet. Inmiddels heb ik 12 lessen bij Evy gehad en durf ik te zeggen dat mijn angst steeds verder afneemt.

De lessen van Evy zijn altijd leerzaam, maar ik heb daarnaast ook ontzettend veel lol met haar. Ik ben altijd erg nieuwsgierig hoe dingen werken of waarom dingen op een bepaalde manier gedaan worden. Evy is altijd bereid om hier een duidelijke uitleg over te geven. Hopelijk blijft ze nog heel lang lesgeven. Wie weet kan ik dan met haar hulp in de toekomst een keer een wedstrijd rijden.

Bedankt voor alles!

Liefs Jessica

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Eigenaren met eerste eigen paard + begeleiding daarin,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]

Adriana, Ellen en Edith., Augustus 2015 IMG_1726

Evy doet met plezier haar werk, wij vonden paarden altijd heel leuk maar hadden niks geen ervaring. Wij wilde graag een paard die geschikt is voor ons, dus gingen we met wat informatie van mensen rond zoeken op internet. Tot we op de website van Evy kwamen, we hadden haar opgebeld en hielp ons! Ze is vaak mee geweest als we bij paarden gingen kijken, en zij zocht ook voor ons! Tot ze op een dag bij Benny belande wij gingen daar kijken en ze zag Benny wel voor ons zitten, een paar dagen later kwam Benny al bij ons! Een week later kwam Evy lesgeven, en als je dingen niet weer kan je Evy bellen, mailen enzv! Ze geeft super leuke lessen, ze is super geduldig ze houd rekening met elke persoon, heeft gelijk door hoe het karakter van het paard is er is veel mogelijk bij Evy. Ze geeft 2x per week les bij ons aan huis, ze maakt je enthousiast en is duidelijk in lesgeven. Wat wij super fijn vinden! Je voelt je echt op je gemak bij haar! Evy wij vinden het fijn met jou en hebben als super veel geleerd! Bedankt!

Dikken kus de 3 zusjes Adriana, Ellen en Edith.

[/su_spoiler] [su_spoiler title=”Beginnende ruiters,” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″] [/su_spoiler]