Instructie

Ik ben Gediplomeerd ORUN instructrice. Ik kom op locatie en geef wekelijks of op afspraak les met je eigen paard, verzorgpaard of op mijn paarden

Ik vind het echt super dat je zo veel rekening houd met de paarden! Kunnen veel instructeurs van leren!!’DSC_0080

Ik geniet van het begeleiden van mensen en het verbeteren van de combinatie ruiter en paard. Ik vind het een uitdaging om een combinatie naar een hoger niveau in de dressuur en springsport te helpen.
In mijn lessen besteed ik veel aandacht aan het bevestigen van de basis waarbij ik een goede harmonie tussen de ruiter en het paard belangrijk vind.
Ik bouw mijn lessen gestructureerd op waarbij begonnen wordt met losstappen wanneer een paard net uit stal komt en daarna rustig wordt overgegaan tot draf en galop.
Tijdens mijn lessen zal ik veel aandacht schenken aan de houding en zit van de amazone/ ruiter, evenals het actief houden van de achterhand. Uiteraard dient een paard goed op het been van de amazone/ ruiter te reageren en naar de hulp terug te komen. Het belangrijkste blijft wel dat je plezier hebt en blijft houden in het paardrijden

Ik heb ervaring met:
-Koudbloeden (Tinkers, Haflingers, Fjorden, Trekpaarden enzovoort)
-Sportpaarden (spring/dressuur), KWPN, NRPS enzovoort
-Pony’s en ponyruiters
-Dravers (ook dravers die op de baan hebben gelopen)
-Angstige / getraumatiseerde paarden
-Groene paarden
-Spaanse paarden

En:
-Recreatie ruiters
-Wedstrijd ruiters
-Angstige ruiters
-Eigenaren met eerste eigen paard
-Ruiters met autisme/ADHD

Naast ‘gewone’ dressuurles kan ik ook ondersteunen in:

Longeren en grondwerk

Gaat je paard niet van je af terwijl je hem wilt longeren? Komt hij juist op zijn achterbenen naar je toe of rent hij alleen maar rondjes? Je wilt je paard longeren voor de afwisseling, training, het opbouwen van jullie band en dan is het niet leuk als het maar niet lukt.

Ik heb al vele lessen gevolgd in de longeermethodes van Emiel Voest, en ik ben me aan het verdiepen in de mogelijkheden om de instructeurscursus te volgen. Wel geef ik al regelmatig longeerles, dubbele lijnen om te trainen of juist paarden die steigeren en niet meer willen lopen. Ik heb zelf op meerdere handelsstallen gelopen waar ik de ervaring heb opgedaan met de minder brave paarden om te longeren en zelf longeer ik mijn eigen paarden minimaal 1x per week met de dubbele lijnen voor de training.

longeren

Trailerladen

Trailerladen gaat voor de meeste mensen en paarden gelukkig vanzelf. Maar heb jij te maken met een paard die de trailer gewoon niet op gaat of wilt dan is dit een stressvolle situatie. Je hebt al van alles geprobeerd, buitenstaanders komen met de raarste ideeën en je paard is door een ander op een (voor jou te grove wijze) op de trailer gezet.
Mensen beseffen niet wat een spanning dit al geeft voor een paard zonder die rare capriolen. Ik vind het belangrijk dat het paard op een vertrouwde wijze de trailer in leert lopen, daar rustig blijft staan en met beleid weer uit loopt.Ik werk volgens het systeem van Emiel Voest. Ik heb hier geen diploma in, maar wel de ervaring (ik ben me aan het verdiepen in de mogelijkheden om de instructeurscursus te volgen). Trailer moet je zelf regelen.

Les op mijn wedstrijdpaarden

Heb je zelf geen eigen paard maar wil je wel lessen of wil je graag op een paard wat funkysmomenteel in de wedstrijdsport loopt lessen, kan dit ook, ik bied de mogelijkheid om op een van mijn (wedstrijd) paarden te lessen. Ik heb zelf mijn paarden in de sport lopen, dus hier leer je ontzettend veel van.

Evy’s paarden zijn heel lief en betrouwbaar, je kan er super veel van leren!

Goed manegepaard?

In principe mag er op al mijn paarden gelest worden, maar dit doe ik alleen wanneer de combinatie ruiter-paard klopt. Mijn paarden zijn namelijk géén manegepaarden.

Want wat is een “goed” manegepaard? Een paard dat altijd braaf is, precies doet wat de ruiter vraagt, niet bokt, niet schopt, niet bijt, niet steigert, roerloos stilstaat bij het opstappen, niet tegen de deur aan schopt als het etenstijd is, gepluk in zijn mond niet erg schijnt te vinden, evenmin als gestuiter op zijn rug.
Deze paarden hebben geleerd dat het geen zin heeft om te protesteren, om assertief te zijn, om aan te geven waar het pijn doet, om een eigen persoonlijkheid te hebben.
Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die hier achter komen. Ze vinden dat het paard zelf ook een stem heeft, en niet “moet” omdat hij immers ook te eten en een stal krijgt die terugverdient moet worden.

Bij mij leer je ook over het paard zelf en dingen ervaren naast rijden. Je leert over het natuurlijk gedrag, dingen die jij doet en zijn reactie als gevolg, op aanvraag longeren, wassen alle andere dingen die bij het paarden houden komen naast het paardrijden zelf. Ik vind wel dat je zelf ook met het paard bezig bent, hem zelf opzadelt en poetst (onder begeleiding natuurlijk). Op deze manier krijg je een andere band met het paard, een contact waar je met alleen rijden niets van merkt, want: een paard is meer dan een fiets met oren

De paarden

De pony die we gebruiken voor de lessen is Maddy. Maddy is een merrie van Glenn King Hill. Zij is kleiner dan de paarden die ik eerder gebruikte voor deze lessen, namelijk: 1.55, ze heeft op een zorgboerderij gestaan en daarnaast start ik haar in het M2
Als het rijden met Maddy goed gaat, gaan de lessen verder op Meaghan.  Zij is 1.60 hoog en start al M1 op wedstrijd. Meaghan is iets pittiger maar alsnog heel eerlijk.
Fedora is mijn wedstrijdpaard. Hier geef ik ook lessen op maar omdat haar potentie en niveau hoger is, vraag ik hier natuurlijk ook meer voor. Zij start nu Z1
Maddy (zwartbont), Meaghan (bruinbont) en Funky (donkere)

maddy-kopie13096200_972393939534281_7471554664606256144_n13346420_10209802935334161_1272943608194853832_n

Springles

DSC_0600

In een springles wordt er naartoe gewerkt dat je uiteindelijk met zelfvertrouwen naar een hindernis toe rijdt, een goede balans hebt in alle fasen van de sprong, controle hebt over het paard, en goede lijnen rijdt in het parcours.

In de basis zal er veel gewerkt worden aan de balans van de ruiter in de verlichte zit en de controle over het tempo. In het begin werk ik veel met grondbalken en gymnastieklijntjes. Is de basis hier voor elkaar is het parcours geen probleem meer.

Bij de meer ervaren ruiter zal de focus steeds meer naar parcourstraining gaan en zal er meer aandacht zijn voor het verbeteren van de springtechniek van het paard.

Zitles en voltige

Een goede houding is voor de communicatie tussen ruiter en paard erg belangrijk. We willen het paard niet in verwarring brengen maar duidelijke hulpen geven.

Een belangrijk handvat bij het paardrijden is het creëren van een ruitergevoel, en een van de manieren om die te krijgen is door middel van zitlessen/voltigelessen!
Beginnende ruiters kunnen veel leren (vooral leren voelen) van de lessen gericht op houding en zit, maar een goede houding is ook voor een gevorderde ruiter iets waar je steeds aan moet blijven werken om deze goed en functioneel te houden.

Tegenwoordig worden zitlessen/voltigelessen eigenlijk alleen nog gegeven wanneer ruiters net beginnen met paardrijden. In het begin wordt alles de ruiter verteld terwijl iemand het paard longeert en de ruiter zo vertrouwd kan raken met de beweging van het paard en zijn balans leert vinden in de diverse gangen van het paard, de stap, draf en de galop.

Het doel van de zitles:

  • Vertrouwen krijgen
  • Balans vinden
  • Bewegingen van het paard goed voelen en op in spelen
  • Je eigen bewegingen voelen en plaatsen/controleren
  • Zelf ontspannen en meegaan in de beweging

Les met de teugeldrukmeter

Tijdens de lessen kunnen we gebruik maken van de teugeldrukmeter.

Het leuke aan lessen met de teugeldrukmeter is dat je ziet of je inderdaad zo weinig druk gebruikt als je denkt dat je gebruikt. Een teugeldrukmeter kan je helpen bewuster te worden van je eigen hulpen.
Ook kan je zien of het paard zo recht is als jij denkt, een linksgebogen paard geeft meestal meer druk op de rechterteugel, een rechtsgebogen paard op de linkerteugel. Of juist of een ruiter links of rechtshandig is. Zo is de fijne motoriek bij veel mensen in de rechterhand beter omdat zij rechtshandig zijn. De linker hand is grover in de motoriek. Dit ervoor zorgen dat je meer druk neemt op de linker teugel, waardoor paarden hierop gaan leunen en zo scheef worden.

Scheren

Het aanmaken van een wintervacht is puur natuur, maar kan in sommige gevallen niet wenselijk zijn, bijvoorbeeld wanneer het paard intensief getraind wordt.daline
Sommige paardeneigenaren houden de aanmaak van de wintervacht tegen door het opleggen van dekens, waardoor het paard minder eigen vacht aanmaakt. Voor sommige paarden is het opleggen van een deken echter niet genoeg om kort in het haar te blijven, en dan kiest de eigenaar of trainer er vaak voor om het paard te scheren

 

Als ik je paard kom scheren zou ik het fijn vinden als je hem zelf van tevoren goed hebt gepoetst of gewassen, dit is beter voor mijn messen.
De fijnste plek om te scheren is een lichte rustige werkplek waar geen paarden langs hoeven te komen.
Ik neem zelf mijn spullen mee. Wel zou ik het fijn vinden als je zelf een krukje, elektriciteit en eventueel een zweetdeken hebt.
Ik werk snel maar nog belangrijker, rustig en neem alle tijd voor het dier. Mocht deze niet braaf zijn kan er overlegd worden over een praampje of sedalin.

Paarden en pony’s vanaf 1.45

Tarieven zijn voor paarden die helemaal geschoren worden.
1 paard/pony € 50,-
Vanaf 2 paarden/pony’s: € 45,-

Pony’s tot 1.45

Tarieven zijn voor paarden die helemaal geschoren worden.
1 paard/pony € 45,-
Vanaf 2 paarden/pony’s: € 40,-

BELANGRIJK:
* Bij annulering minder dan 24 uur of het helemaal weg blijven op de afspraak ben ik genoodzaakt om 50% van de gereserveerde tijd in rekening te brengen.
* Zondag is 50 % toeslag
* Afstand meer dan 30 km: € 10,- per locatie.
* Kilometers vanaf: 3825 BR