Mentale training voor kinderen met Sanne Beijerman

Vandaag een erg leuke bijscholing gevolgd van Sanne Beijerman.

“Mentale training voor kinderen”. Het is best moeilijk voor jonge ruiters en amazones om optimaal te presteren op een wedstrijd. Vaak zorgen spanning of andere omstandigheden ervoor dat het net niet zo goed lukt als thuis. Sanne Beijerman ging aan het werk met mentale thema’s: spanning, presteren met een pony, doelen stellen, aandacht en concentratie bewaren.

Hier leerde we verschillende punten:

  • Wat is spanningspsychologie
  • Spanning
  • Ademhalen om te ontspannen
  • Spanning en je pony
  • Welke doelen moet ik stellen?
  • Goed concentreren

De meeste dressuurruiters en amazones kennen het gevoel dat er tijdens een wedstrijd of een training geen optimaal resultaat behaald is en dat de oorzaak daarvan tussen de oren van de berijder zit. Te zenuwachtig, te weinig concentratie, te gebrand om het perfect te doen, te graag willen winnen, te nonchalant, te onzeker of te snel geïrriteerd… Miscommunicatie ontstaat en dat gaat ten koste van de harmonie en vanzelfsprekendheid in een dressuurproef of training. Bij goed presteren in de hippische sport is het cruciaal dat je inzicht hebt in je eigen mentale gesteldheid en in staat bent deze te controleren en te veranderen als het paard of een situatie daarom vraagt. Sportpsychologie komt hierbij goed van pas.

Er spelen in de dressuursport en in andere hippische disciplines veel psychologische processen die vergelijkbaar zijn met andere sporten. Je kunt daarbij denken aan: motivatie, zelfvertrouwen, de doelen die je jezelf stelt, de oorzaken die je zoekt voor goede en minder goede prestaties en bijvoorbeeld de invloed van spanning. Zo wordt er in de sportpsychologie vanuit gegaan dat te veel ontspanning leidt tot een gebrek aan concentratie en zo tot verminderd presteren. Teveel spanning leidt echter ook tot mindere prestaties. In de dressuursport is dat niet anders. Je moet steeds in staat zijn jouw eigen optimale spanningsniveau te bereiken op het moment dat er een prestatie van je gevraagd wordt.
Maar hippische sport is bijzondere sport. Deze sport doe je niet alleen. Je bent steeds in interactie met een paard. En het doel is optimale harmonie te bereiken. Je hebt dan niet alleen met je eigen spanning te maken maar ook met die van je paard.
Je moet als hippische sporter dus niet alleen in staat zijn je eigen spanning te controleren en in staat zijn op het moment van presteren het optimale niveau te bereiken. Je moet ook weten bij welk spanningsniveau jouw paard het beste presteert, hoe jouw paard reageert op een te veel of een te weinig spanning van de omgeving of van jou en hoe je spanning bij jouw paard op en af kunt bouwen op het moment dat je moet presteren. Dit vergt vergaand inzicht in je eigen mentale mechanismen, in die van het paard en in de interactie daartussen. Een voorbeeld van de relatie tussen prestatie en spanningsniveau van een dressuurcombinatie staat in onderstaande grafiek:

Sanne legde dit super uit naar de kinderen. Ze vertelde hoe belangrijk het is om thuis de oefeningen te kunnen, zelf fit te zijn en de pony fit te hebben. Ook legde ze het belang van ademhalingsoefeningen uit en verkeerde gedachtenpatronen.

Ze vertelde dat er wel degelijk een spanning moet zijn om te kunnen presteren, zolang deze maar niet te veel wordt. En wat er gebeurd in je lichaam als je teveel of te weinig spanning hebt

Ook gaf ze leuke tips om concentratie vast te houden en het stellen van doelen.

 

Evy