Opleiden van je basispaard door Johan Hamminga

Leuke bijscholing over het opleiden van je basispaard door Johan Hamminga, hoe ga je aan de slag met een paard dat geen uitzonderlijke gangen heeft, niet bijzonder goed gebouwd is of bijvoorbeeld groot en nog slap is? En streven naar voorwaartse paarden en op elk niveau een paard dat los door zijn lijf, in harmonie met de ruiter, ontspannen de gevraagde oefeningen toont.

Helaas geen tijd voor een eigen verslagje dus deze van de KNHS overgenomen met bronvermelding

Gisteravond verzorgde dressuurtrainer Johan Hamminga op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo een bijscholing voor 480 instructeurs. Hamminga vertelde uitgebreid over zijn visie op lesgeven en over het opleiden van een paard

Johan Hamminga illustreerde waar zijn passie voor lesgeven vandaan komt. Het verbeteren van een paard, waarbij je zorgvuldig kijkt naar de combinatie en het paard eerlijk van achter naar voren rijdt, blijft Hamminga bekoren. Dit keer koos hij voor voor ‘basiscombinaties’, paarden die iedere instructeur in de les kan krijgen. Hoe ga je aan de slag met een paard dat geen uitzonderlijke gangen heeft, niet bijzonder goed gebouwd is of bijvoorbeeld groot en nog slap is? Aan de hand van deze voorbeelden liet Hamminga zien dat je met eenvoudige aanwijzingen veel kunt bereiken.

Johan Hamminga hield een uitdrukkelijk pleidooi om de paarden meer naar voren te rijden, naar de hand toe en niet te verzanden in terugrijden en in de krul trekken. Paarden worden te vaak tegengehouden en het beeld waar we naar streven op elk niveau is een paard dat los door zijn lijf, in harmonie met de ruiter en ontspannen de gevraagde oefeningen toont. Op de interactieve avond werden veel vragen gesteld en keerden de instructeurs met voldoende denkstof huiswaarts.

Bron: KNHS.

Evy