Nieuwe recensie

Justa, september 2017

Het zal helaas, weet ik nu, voor veel ruiters herkenbaar zijn; rijden met angst. Of liever; nίet rijden met angst. Na nare ervaringen met mijn eigen jonge en zeer sensibele paard durfde ik niet meer op te stappen. Tja, en als je niet durft op te stappen kan je de rest van het rijden ook wel vergeten.

Na het overlijden van mijn eigen paard en daarna van een ontzettende brave en lieve ruin waar ik op mocht rijden zag ik het niet meer zitten; ik kon het niet meer opbrengen om mezelf weer over mijn angst heen te hijsen… ik gaf het op. De drempel was te groot. En ik schaamde me ervoor.

Alhoewel ik nu weet dat er heel veel ruiters rondlopen die op een of andere manier angst ervaren, durfde ik het niet toe te geven, laat staan hulp te zoeken. Ik maakte mezelf wijs dat ik in een andere fase van mijn leven zat en dat paardrijden me meer kostte dan dat het me opleverde.

Maar zoals velen ook zullen herkennen is de energie en de rust die paarden kunnen geven iets waar je naar blijft verlangen, ook of misschien juist wel als het even tegenzit. Ik wilde niet naar een manege waar vaak alleen de eerste lessen even rekening wordt gehouden met onzekere ruiters. Bovendien ben ik geen absolute beginner en was ik bang dat ik al vrij snel een paard toegewezen zou krijgen dat misschien wel braaf is maar toch ook zijn streken heeft. Dus na kijken op internet en op haar website, en weer wachten en weer kijken trok ik de stoute schoenen aan en nam ik contact op met Evy.

De eerste les mocht ik op lieve Maddy rijden en eigenlijk voelde Evy precies wat ik nodig had; gewoon even dat steuntje in de rug. Elke les die volgt weet ze me uit te dagen om op een comfortabele manier een stapje verder te zetten. Van de eerste keer opstappen tot een buitenrit en springen. En als er dan even iets even anders gaat als dat ik verwacht kan ik erom lachen en gaan we weer vrolijk verder. Evy geeft me vertrouwen en straalt dat ook uit naar de paarden. En ze voelt precies aan hoe ver ze me kan uitdagen en doet dat met een vanzelfsprekendheid waardoor je ervan uitgaat dat het gevraagde de normaalste zaak van de wereld is. Haar paarden zijn meewerkend en ontzettend braaf zonder afgestompt te zijn. Ze worden door Evy zelf goed opgeleid zodat je echt fijne paarden mag rijden terwijl je aan jezelf werkt, hetzij om je angsten te overwinnen of gewoon om beter te leren paardrijden, of gewoon om te genieten van het rijden. Ik kan echt iedereen die even niet meer durft maar wel graag wil aanraden om contact op te nemen met Evy om de mogelijkheden te bespreken.

Evy