Rob Ehrens traint het ruiteroog tijdens KNHS-trainersseminar

Omdat ik zelf nog even geen tijd heb gehad om een berichtje te typen, deel ik de tekst van de KNHS om een indruk van het seminar te geven

Tijdens het jaarlijkse KNHS-trainersseminar stond op vrijdagavond 20 januari het springen centraal. Ruim vierhonderd trainers, instructeurs, ruiters en belangstellenden reisden af naar het KNHS-centrum in Ermelo en kregen antwoord op de vraag ‘Hoe train je het ruiteroog?’ van bondscoach Rob Ehrens. “Veel dressuurmatig werken en je wendingen verzorgen, zorgen er voor dat je kunt rijden zoals het moet”, is de rode draad volgens Ehrens.

“Het ruiteroog is gekoppeld aan het gevoel van de ruiter”, opende Ehrens de avond. “Je hebt ruiters die heel goed afstanden in kunnen schatten, ruiters die een afstand pas laat zien en er zijn ruiters die het gewoon niet zien.” Ook voor de laatste twee groepen is er hoop volgens Ehrens. “Het ruiteroog train ik door veel te oefenen en vaak te herhalen. Het gaat om controle.”

In drie clinics liet Ehrens op zijn plezierige en vooral deskundige manier zien hoe hij het ruiteroog traint. Met Nella Bijlsma en haar paard Giardo (Indoctro x Jimtown) en Sanne de Jong op Enjoy (Cartano X Haarlem) werkte Rob Ehrens veel op de volte en op kleine sprongetjes om hun jonge paarden onder controle te krijgen. “Het is eigenlijk simpel. Een springparcours rijden is dressuur rijden tussen de hindernissen. Daarbij is communicatie met het paard belangrijk. Het paard moet de ruiter begrijpen”, doceerde Ehrens.

Hester Klompmaker vormde een combinatie met Firebridge (v. Numero Uno) en Lysanne Kruizinga zadelde Casina (Numero Uno x Damiro) allebei Z-paarden, voor de tweede clinic van de avond.  “Consequent zijn en dingen in de training blijven herhalen werpt zijn vruchten af”, was een van de adviezen van Ehrens, die met de beide amazones en hun merries constant werkte aan de ontspanning en controle.

In de derde clinic met paarden op 1.35 niveau hamerde Ehrens weer op de controle. “Of je nu een parcours van een meter of een parcours van 1.50 springt, het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Je moet controle hebben.” Cristel Kalf werd met haar Djibab van de Linthorst (v. Nabab de Reve) samen met Rink-Jan Dijkstra op Sanchez (Stakkato x Calypso) uitgedaagd om verschillende afstanden te rijden en het was Rob Ehrens die werkend aan de controle en het rijden van wendingen liet zien dat het ruiteroog maar al te goed te trainen is. Een mooie afsluiting van het KNHS-trainerseminar waar niet eerder zoveel deelnemers zich voor opgegeven hadden.

Foto’s:Wilma Frentz

https://www.knhs.nl/nieuws/2017/rob-ehrens-traint-het-ruiteroog-tijdens-knhs-trainersseminar/

Evy