Trainingsweek bij Bartels

19 november 2018 · Hooge Mierde ·

Weekje vakantie en trainen met Maddy! Straks om 17.15 les, spannend!!!
Thanks voor deze waanzinnige kans Michel Ruijs en Lisette Mulder ?

19 november 2018 · Hooge Mierde ·

Vandaag heel fijn gereden en leuk commentaar gehoord: pony is in de basis heel goed afgericht en los door haar lijf! Stukje achterover houden is nog wat lastiger en daarmee zijn we aan het puzzelen!
Ook bij de lessen van mede cursisten gekeken en hoop handvaten voor mijn eigen klanten te horen gekregen!
Nu nog even in de bibliotheek, zo veel leerzame boeken ?
Maar eerst de hoefslag uit mijn geboortejaar lezen ?

20 november 2018 ·

Vanochtend met Maddy een paar rondjes over de renbaan gestapt en klein drafje en galopje, straks les met de flex chair, en dat vanavond op de pony meenemen in de les

21 november 2018 · Hooge Mierde ·

Eens een penny meisje, altijd een penny meisje ?

22 november 2018 ·

Goedemorgen allemaal,
Ik heb inmiddels al zo veel geleerd! Eergisteren op de flexchair gezeten en gisteren fitness training, voornamelijk voor balans en welke spieren je daarvoor nodig hebt, en oh ik kan zeggen: ik heb spierpijnnn!! Na de oefeningen om bepaalde spieren aan te spreken gingen we balans oefeningen op van die grote ballen. Wel erg leuk om te merken dat alles bij elkaar weer terug komt, zowel op de flexchair als op de bal (met je voeten op een soort wipwap balkje en alleen elastiek om vast te houden) kwam bij beide terug dat ik mijn bovenlijf meer moet strekken in plaats van toch iets naar achteren te leunen.
Echt heel gaaf hoe je leerdoelen en je houding en zit allemaal iedere dag op verschillende manieren worden opgepakt hier.

Leuk stukje van Academy Bartels:

23 november 2018 ·

Twee jaar geleden kocht Evy Lianne Ruijs haar Tinker Maddy (v. Glen King Hill Van De Bonte Parels) bij een zorgboerderij. De combinatie is na hard werken startgerechtigd in de klasse M2. Daarnaast helpt Evy met behulp van Maddy mensen van hun angst voor paardrijden af te komen. Deze week is het duo aanwezig tijdens het 6-daagse trainingsarrangement van Imke Schellekens-Bartels en Tineke Bartels.

Van zorgboerderij naar M2 dressuurpony

De uit Amersfoort afkomstige Evy Ruijs (27) heeft altijd een passie voor paarden gehad. Na haar studie paardenhouderij heeft ze ervoor gekozen om les te gaan geven. Tijdens haar lessen kwam ze erachter dat veel van haar klanten bang werden door bijvoorbeeld een val van het paard. Zo zorgzaam als Evy is besloot ze om een speciale cursus voor deze mensen op te zetten. Evy geeft nu naast haar normale lessen ook angstcursussen met twee van haar eigen paarden. Met deze cursus van tien lessen komen klanten rijden op haar Tinkers en proberen ze samen op die manier weer de ontspanning in het rijden te vinden. Speciaal voor deze cursussen heeft Evy ervoor gekozen om Maddy (v. Glen King Hill Van De Bonte Parels) te kopen. Deze 9-jarige Tinker merrie heeft ze gekocht van een zorgboerderij en samen starten ze nu in de klasse M2. Deze week brachten zij een bezoek aan het 6-daagse trainingsarrangement van Imke Schellekens-Bartels en Tineke Bartels.

Twee jaar geleden besloot Evy om Maddy te kopen en daar is ze tot op de dag van vandaag nog steeds blij mee. “Maddy is een super makkelijke pony. ’s Ochtends rijd ik haar altijd zelf en ’s avonds wordt ze ingezet voor de angstlessen. Dit doet ze heel braaf.” Dit vergt volgens Evy wel veel energie van de merrie. Ondanks dat de angstlessen wat conditie betreft niet veel van Maddy vragen, zorgt de gespannen ruiter ervoor dat de pony na zo’n les toch erg moe is.

Evy heeft nog niet eerder deelgenomen aan een trainingsarrangement. Desondanks is de eerste indruk zeer positief: “het bevalt echt super goed. Niet alleen de trainingen zelf zijn leerzaam, ook alles wat we naast het rijden doen. De flexchair en de fitness waren erg confronterend. Tijdens de flexchair training kreeg ik bevestiging dat mijn houding niet helemaal goed is. Ik hang een beetje naar achteren. Dankzij de aansluitende fitness-les kon ik de gegeven tips meteen toepassen. Hier kreeg ik oefeningen om mijn bekken te trainen.” De fitness-les hakte er bij deze jonge amazone flink in: “ik ben de jongste van de groep maar had de volgende dag de meeste spierpijn.” Evy kan er om lachen en ze neemt de oefeningen die ze tijdens de fitness heeft gekregen zeker mee naar huis.

Naast haar eigen trainingen volgt Evy ook de trainingen van de andere deelnemers. “Het kijken naar lessen van anderen is erg nuttig. Ik kan de tips die hier worden gegeven niet alleen meenemen in mijn eigen trainingen maar ook in de lessen die ik aan anderen geef.” Ook tijdens de clinic van Tineke en Imke heeft Evy veel geleerd. Het luisteren naar de manier van lesgeven van Tineke is erg educatief. “Ik heb veel geleerd van hoe er naar een oefening toe wordt gewerkt.” Hoe moeilijk iets soms ook lijkt, zo moeilijk hoeft het helemaal niet te zijn. “Op een gegeven moment werkte Imke en Tineke toe naar een travers. Dit deden ze eerst door stelling te vragen aan het paard. Pas daarna zette ze de schouder van het paard naar binnen waardoor ze vervolgens eenvoudig een perfecte travers reed. Door de oefening op deze manier op te bouwen lijkt het rijden van een travers ineens niet zo moeilijk meer”, vertelt Evy lachend.

Dit was ook meteen het punt waar Evy en Maddy tegenaan liepen tijdens hun eigen trainingen. “Maddy heeft veel moeite met het rijden van de travers op de linkerhand. Daarnaast wil het achterwaarts rijden niet helemaal lukken.” Tijdens haar week bij Academy Bartels wilde Evy hier haar focus op leggen. Tijdens het formuleren van de leerdoelen aan het begin van de week heeft ze deze twee punten dan ook duidelijk benoemd. Hier zijn ze de hele week mee aan de slag gegaan. “De traverse is al sterk veranderd. Deze gaat ineens echt super goed! Het achterwaarts rijden kan nog veel training gebruiken maar donderdag zette ze heel toevallig twee passen achteruit waarop ik haar direct uitbundig heb beloond. Zo weet Maddy dat ze het goed doet.” Evy heeft van Imke diverse oefeningen gehad waardoor het met een tijdje trainen ook op dit vlak goed komt. “Ik moet veel overgangen rijden van stap naar draf en andersom.” Met de oefeningen die ze heeft gekregen kan ze thuis ook zeker veel stappen zetten. “Niet alleen bij Maddy ga ik deze oefeningen toepassen, ook bij mijn andere paarden kan ik hier ontzettend veel mee!”

“Ik kwam in mijn eentje naar Academy Bartels en ik verwachtte iedere avond in mijn eentje bij de snackbar te moeten gaan eten. Ik had een boek en mijn laptop meegenomen zodat ik ’s avonds iets te doen zou hebben. Beiden liggen nog steeds onaangeraakt in mijn hotelkamer.” Evy vertelt dat de groep super goed bevalt. Ze doen veel samen en gaan iedere avond samen wat eten. “Er is zelfs een groepsapp aangemaakt. Hierin plannen we zelf de lessen in. Het gaat allemaal heel gemoedelijk en makkelijk.”

Evy heeft totaal geen haast met Maddy maar heeft één grote droom: “het is een heel enthousiast doel maar ik wil heel graag ZZ-licht starten met Maddy. Dat zou ik echt heel tof vinden.” Ondanks dat Maddy een Tinker is heeft Evy niet het gevoel benadeeld te worden tijdens haar dressuurproeven. “Ik heb juist het gevoel dat ik positiever word gejureerd omdat ze denken ‘wat een lieve, schattige Tinker!’”

Wil jij net als Evy jouw doelen en dromen waarmaken? Schrijf je dan nu in voor een trainingsarrangement bij Academy Bartels en werk samen met Imke, Tineke of Mischa naar dit doel toe. Tijdens jouw verblijf op Landgoed Culitsrode geniet je van een prachtige omgeving, raak je geinspireerd door de ruiters die door Imke en Tineke worden gecoacht, leer je tijdens jouw rijlessen waar jouw verbeterpunten zitten en wordt dat traject ondersteund door een training met de Flexchair en persoonlijke oefeningen tijdens de fitness-les. Wil je meer informatie en weten welke trainingsarrangement in kwartaal 1 en 2 nog beschikbare plaatsen hebben? Klik dan hier. 

Evy