Paarden in mensenjaren

Nauwkeurige metingen van paardenleeftijd tot mensenleeftijd is best moeilijk te onderzoeken. Dr Doug Stewart is het gelukt op basis van mijlpalen in de ontwikkeling (fysieke, seksuele en psychologische) de leeftijden van paarden en hun menselijke leeftijd in een tabel te zetten.

Kunnen Paarden leeftijd Mensen leeftijd
Kan lopen Eerste dag 1.5 jaar
Kan rennen Eerste dag 2.0 jaar
Normaal zicht 4 maanden 5 jaar
Voldoende looptijd voor de eerste kleine training 1 jaar 5 jaar
Vroege emotionele onafhankelijkheid 1 jaar 8 jaar
Tweederde volwassen gewicht 1 jaar 13 jaar
90 % volwassen lengte 1 jaar 13.5 jaar
Seksueel onvolwassen , maar staat conceptie 2 jaar 13 jaar
80 % volwassen gewicht 2 jaar 13 jaar
Begin van adolescent gedrag en emoties 2 jaar 13 jaar
Geslachtsrijp maar nog steeds rijpen fysiek , psychisch , emotioneel 3 jaar 17 jaar
Volwassen ( fysiek , psychisch , emotioneel ) 4 jaar 20 jaar
Gemiddelde levensduur indien goed behandeld , geen grote blessures, geen grote ziekten 24 jaar 70 jaar

 

Paard leeftijd 0

Mensen komen niet veel voor in het dierenrijk, wat ervoor zorgt dat de ontwikkelingsstadia bij de mens veel langzamer is dan die bij de dieren.
Bijvoorbeeld, de meeste dieren kunnen kort na de geboorte lopen, terwijl mensen niet kunnen lopen tot 18 maanden of 2 jaar oud. Een paard heeft bij de geboorte (of zeer kort daarna) ongeveer dezelfde fysieke mogelijkheden en leeftijd als een twee jaar oude menselijke.

Je kunt de vroege gedragingen van een paard (voedsel zoeken, vluchtgevaar) vergelijken met een twee jaar oud kind, hoewel het bij een paard instinctiever is en bij een kind merendeel aangeleerd

Er zijn natuurlijk ook belangrijke verschillen tussen een pasgeboren veulen en een kind van twee jaar oud. Bijvoorbeeld, een kind van twee jaar oud heeft een grotere taal vermogen, maar een paard zal altijd slechts beperkte taal capaciteit hebben. Dus dit is niet relevant in termen van het berekenen van vergelijkbare looptijd niveaus.

 

1 jaar oud paard
Deze periode is het moeilijkste om bij het paard de leeftijd in kaart om te rekenen naar een gelijkwaardig mens leeftijd.

Als je kijkt naar opleiding, moet deze kort en eenvoudig te zijn bijvoorbeeld verhogen van zijn voet voor hoefsmid werk, dit staat gelijk met een kind leren om zijn schoenen te binden,  ongeveer een kind op 5-jarige leeftijd.

Qua emotionele onafhankelijkheid van zijn moeder en mengen met de bredere sociale groep, heeft het 1 jaar oude veulen ongeveer dezelfde ontwikkeling als een kind van 8 jaar.

In termen van fysieke grootte van een paard is tweederde lichaamsgewicht en 90% volwassen hoogte, dat is dezelfde looptijd als een kind van 13 jaar, dit is gewoon fysieke grootte volwassenheid en niet fysieke volwassenheid in de ruime zin (bijvoorbeeld een 1 jaar oude paard kan geen nakomelingen krijgen, maar een 13-jarige kind wel). Wat betreft de niet-afmetende elementen zou een paard de fysieke volwassenheid op de leeftijd van 1 dichter bij die van een 8 jaar oud kind liggen.

 

2 jarig paard
Een 2 -jarige paard heeft een levensloopniveau ( seksueel , fysiek , gedrag ), zoals die van een 13 jaar oude menselijke.

 

3 en 4 jaar oud paard
Een paard van 3 heeft een levensloopniveau zoals een 17 jarig kind. De verschillende maatstaven (seksuele rijpheid , fysieke grootte, en emotionele gedragsontwikkeling ) bieden allemaal een constant vergelijk.
Ook de verschillende maatstaven laten een sterke looptijd van een 4 jaar oud paard met dat van een 20 -jarige volwassene.

 

5 jaar oud en ouder
De levensloop van een paard is afhankelijk van een aantal factoren . Een goed onderhouden pony kan heel goed leven tot 40 jaar, maar veel werkpaarden leven tot 20 jaar . De gemiddelde levensduur van een redelijk goed onderhouden paard is rond de 24 jaar. In ontwikkelde landen is de gemiddelde levensduur voor een persoon is 70. daarom:

  • Na het bereiken van volwassenheid (leeftijd 4), zal een gemiddeld paard ongeveer 20 jaar ouder worden (tot 24 jaar).
  • Na het bereiken van volwassenheid (leeftijd 20), zal een gemiddeld persoon ongeveer 50 jaar ouder worden (tot 70 jaar) .
  • Dit geeft aan dat 20 paarden jaren is gelijk aan 50 menselijke jaren , oftewel 2,5 menselijke jaren per paard jaar .

Het gebruik van 2,5 menselijke jaren voor elk paarden jaar (na de leeftijd van 4) wordt ondersteund door nader onderzoek van het ontwikkelingsproces . Ondersteunende looptijd factoren omvatten maximale aërobe capaciteit en maximale spiermassa . Ondersteunende verouderings factoren omvatten de menopauze en het vermogen om te dragen of zorgen voor nageslacht.

 

Paardenjaren naar mensenjaren
De onderstaande tabel geeft voor elk paard de leeftijd van de menselijke leeftijd. Het toont ook de relatieve snelheid van de twee volwassen (bijvoorbeeld het eerste jaar van het leven van een paard wat gelijk staat aan ongeveer 6 menselijke jaren, daarna staat elk jaar van een paard voor 2,5 menselijke jaren) .

Paarden leeftijd Mensen leeftijd Omrekening naar mensenjaar
0 (net geboren) 2 jaar
1 jaar 8 jaar 1e paardenjaar = 6 mensen jaren
2 jaar 13 jaar 2 e paardenjaar = 5 mensen jaren
3 jaar 17 jaar 3 e paardenjaar = 4 mensen jaren
4 jaar 20 jaar 4 e paardenjaar = 3 mensen jaren
5 tot 24 jaar 21 tot 70 jaar Na het 4e paardenjaar, elk paardenjaar = 2.5 mensen jaren

 

De bovenstaande informatie en tabellen zijn grotendeels gebaseerd op gemiddelden. In de praktijk is de snelheid waarmee paarden rijpen en vervolgens de leeftijd aanzienlijk variabel van paard naar paard. Bijgevolg is dat de hier verstrekte informatie alleen als indicatief gemiddelden mag worden genomen.

Een verschil tussen paarden leeftijd en de  mensen leeftijd, is dat paarden een veel hogere vroege sterfte hebben. In ontwikkelde landen is de menselijke kindersterfte zeer laag. Een aanzienlijk aantal paarden sterft in de kindertijd, waardoor de gemiddelde verwachte levensduur vermindert . Om het verschil te illustreren:

  • Een menselijk kind van 0 zal een verwachte levensduur hebben van ongeveer 73 jaar , terwijl een menselijk kind de leeftijd van 10 een verwachte levensduur van 74 jaar zal hebben (nog 64 jaar van zijn huidige leeftijd).
  • Ter vergelijking, kan een paard  van 0 een verwachte levensduur van 24 jaar, maar een paard van 6 jaar kan een verwachte levensduur van 28 jaar hebben. In het verschil wordt rekening gehouden met de sterfte gedurende de eerste 6 jaar .
  • De implicatie hiervan is dat als een paard ouder wordt , wordt de relatief hoge sterfte in vroege fasen gepasseerd en daardoor wordt steeds waarschijnlijker dat boven de gemiddelde levensduur komt.

Anders gezegd is dat een jong paard niet hoeft te voldoen aan de verwachte levensduur, maar een oudere paard duidelijk boven de gemiddelde levensduur kan komen.

Een ander verschil tussen paarden en mensen is het verschil tussen de gemiddelde levensduur en maximale levensduur . Bij mensen is de gemiddelde leeftijd ongeveer 74 en de maximale geregistreerde is 122 , wat betekent dat de oudste mens ter wereld 65 % langer dan gemiddeld leeft . De gemiddelde leeftijd van het paard is ongeveer 24 jaar, maar de oudste is 62 jaar , dat is 158 % meer dan gemiddeld . Zelfs als men een langlevend paard van 35 jaar heeft, is dit nog steeds 77 % meer .

 

 

Evy

Leave Comment